Health Rodos: Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης. Πώς μας επηρεάζει η ζέστη και μέχρι ποιες θερμοκρασίες.
Το καλοκαίρι πλησιάζει προς το τέλος του, αλλά η κλιματική αλλαγή διατηρεί υψηλή για την εποχή την θερμοκρασία. Όσο περισσότερη ζέστη κάνει, όμως, τόσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό πάνω από τους 12 βαθμούς Κελσίου, καταναλώνουμε 0,7 γραμμάρια ζάχαρη περισσότερα την ημέρα. Στην πλειονότητά της η ζάχαρη αυτή προέρχεται από σακχαρούχα ροφήματα (π.χ. αναψυκτικά, φρουτοποτά, νέκταρ κ.λπ.) και παγωμένα γλυκίσματα.
Η αυξημένη πρόσληψη ζάχαρης συνεχίζεται έως τους 30o C και στη συνέχεια σταματάει. Αυτό πιθανώς οφείλεται στη σταδιακή μείωση της κατανάλωσης στερεών τροφίμων, λόγω της ζέστης που πλέον γίνεται έντονη.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change. Βασίζονται στην ανάλυση της κατανάλωσης τροφής στα αμερικανικά νοικοκυριά μεταξύ 2004 και 2019. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται θετικά με τη θερμοκρασία.
Η συσχέτιση είναι υψηλότερη στα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα ή χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, γράφουν οι ερευνητές.
Μάλιστα προβλέπουν ότι αν δεν αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή, έως το 2095 θα τρώμε σχεδόν 3 γραμμάρια ζάχαρη περισσότερα την ημέρα. Και αυτό διότι θα συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και έτσι οι ημέρες με ζέστη.
Πώς επηρεάζει τη διατροφή
Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, η κλιματική αλλαγή επηρεάζει με πολλούς τρόπους την διατροφή μας. Η μείωση των βροχοπτώσεων από μόνη της είναι αρκετή για να επηρεαστούν αρνητικά οι καλλιέργειες τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα. Έτσι αρχίζουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, που πλήττουν όλους τους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων.
Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα διαταράσσουν τις μεταφορές και τα δίκτυα διανομής τροφίμων. Οι δε αλλαγές στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, μειώνουν περαιτέρω την θρεπτική ποιότητα των καλλιεργειών.
Η ζέστη, εξ άλλου, αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού σε ενυδάτωση, καθώς ο αυξημένος μεταβολισμός ευνοεί τις απώλειες υγρών. Και η ανάγκη να δροσιστούμε μας ωθεί σε κρύα ή παγωμένα ροφήματα και τρόφιμα.
Σχεδόν μοιραία λοιπόν καταναλώνουμε περισσότερη ζάχαρη, αφού την περιέχουν πολλά τρόφιμα και ροφήματα του εμπορίου.
Η πρόσθετη ζάχαρη, όμως, υπονομεύει την υγεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά να περιορίζεται σε λιγότερο από το 5% των ημερήσιων θερμίδων μας.
«Τα προβλήματα δημοσίας υγείας που εγείρει η κατανάλωση ζάχαρης έχουν συζητηθεί διεξοδικά. Αν όμως συνυπολογίσουμε την κλιματική αλλαγή, τότε είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι νομίζουμε», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Pan He, λέκτορας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών προβλημάτων υγείας, από τον διαβήτη έως την καρδιοπάθεια. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) συνιστά να μην υπερβαίνουν:
- Οι άνδρες τα 36 γρ. πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα
- Οι γυναίκες τα 25 γρ.
Στις ποσότητες αυτές συμπεριλαμβάνονται όλα τα τρόφιμα με ζάχαρη – από τον καφέ μέχρι τα δημητριακά για πρωινό και το ψωμί.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr