Health Rodos: Μια δημοφιλής επιλογή υποκατάστατης ζάχαρης που προτιμούν οι υ-conscious καταναλωτές, φαίνεται να επηρεάζει τις θεραπείες του καρκίνου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι καρκινοπαθείς που καταναλώνουν υψηλά ποσοστά του τεχνητού γλυκαντικού σουκραλόζης στη διατροφή τους, παρουσίασαν χειρότερη ανταπόκριση σε ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν λιγότερη τεχνητή γλυκαντική ουσία.
Καρκίνος: Η επίδραση της σουκραλόζης στη θεραπεία
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Discovery, περιλάμβανε 132 ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμα και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, καθώς και μελέτες σε ζώα που αποκάλυψαν τον βιολογικό μηχανισμό πίσω από τη συσχέτιση αυτή.
Αξιοποιώντας ένα μοντέλο ποντικού με καρκίνο του πνεύμονα και του δέρματος, διαπίστωσαν ότι η σουκραλόζη μειώνει το αμινοξύ αργινίνη, ενισχύοντας τα βακτήρια του εντέρου για την αποδόμηση του.
Η μείωση των επιπέδων αργινίνης στο αίμα, το υγρό του όγκου και τα κόπρανα συνδέθηκε με μειωμένη δράση των ανοσοθεραπειών κατά του καρκίνου – κυρίως των ανοσοθεραπειών αναστολέων σημείων ελέγχου, όπως το anti-PD1.
«Όταν τα επίπεδα αργινίνης μειώθηκαν λόγω αλλαγών στο μικροβίωμα που προκάλεσε η σουκραλόζη, τα Τ κύτταρα δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά», ανέφερε η Abby Overacre, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στο Pitt and UPMC Hillman Cancer Center.
«Ως αποτέλεσμα, η ανοσοθεραπεία δεν ήταν τόσο αποδοτική σε ποντίκια που τρέφονταν με σουκραλόζη».
Οι αναστολείς σημείων ελέγχου δεν εξοντώνουν άμεσα τα καρκινικά κύτταρα – λειτουργούν διευκολύνοντας τα Τ κύτταρα να εντοπίζουν και να επιτίθενται πιο αποτελεσματικά στα καρκινικά κύτταρα – και η αργινίνη είναι κρίσιμη για την σωστή λειτουργία των Τ κυττάρων, ιδίως στην ογκολογία.
Μια πιθανή λύση
Οι ερευνητές εντόπισαν μια πιθανή λύση: Όταν ποντίκια που τρέφονταν με σουκραλόζη έλαβαν συμπληρώματα αργινίνης ή κιτρουλίνης, που μετατρέπεται σε αργινίνη στο σώμα, η ανταπόκρισή τους στην ανοσοθεραπεία βελτιώθηκε σημαντικά.
«Είναι εύκολο να προτείνουμε, “σταματήστε να πίνετε αναψυκτικά διαίτης”, αλλά όταν οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία για καρκίνο, ήδη αντιμετωπίζουν πολλά, επομένως μου φαίνεται μη ρεαλιστικό το να απαιτήσουμε από αυτούς να αλλάξουν ριζικά τη διατροφή τους», δήλωσε η Overacre.
Τόνισε την ανάγκη «να σημανθούμε στους ασθενείς με βάση την τρέχουσα κατάσταση τους», γι’ αυτό είναι τόσο ενθαρρυντικό το ότι το συμπλήρωμα αργινίνης μπορεί να προσφέρει μια απλή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σουκραλόζης στην ανοσοθεραπεία.
Image by AJS1 from Pixabay
Σύμφωνα με τον κύριο συγγραφέα Δρ. Diwakar Davar, αναπληρωτή καθηγητή ιατρικής στο Pitt και ιατρό ογκολόγο στο Κέντρο Καρκίνου Hillman του UPMC, τα αποτελέσματα της μελέτης δημιουργούν τη δυνατότητα σχεδίασης πρεβιοτικών -τροφών που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μικρόβια- όσο και στοχευμένων συμπληρωμάτων θρεπτικών συστατικών για ασθενείς με υψηλή κατανάλωση σουκραλόζης.
Σημασία της διατροφής στην ογκολογία
«Αν και αυτά τα ευρήματα είναι προσχηματισμένα και βασίζονται σε ζωικά μοντέλα, καταδεικνύουν την ανάγκη να εξεταστεί πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε στην Epoch Times ο Δρ. Sudarsan Kollimuttathuillam, ιατρικός ογκολόγος και αιματολόγος στο City of Hope στην κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Ενώ η σουκραλόζη είναι γενικά αποδεκτή για καθημερινή χρήση, οι νέες έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων ευρημάτων, υποδεικνύουν ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου – κάτι που είναι σοβαρό δεδομένου ότι το 70 έως 80% των ανοσοκυττάρων βρίσκονται στο έντερο.
Η Overacre και η ομάδα της ενδιαφέρονται επίσης να εξετάσουν την επίδραση άλλων υποκατάστατων ζάχαρης, όπως η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, η ξυλιτόλη και η στέβια, στο ανοσοποιητικό σύστημα και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κατά του καρκίνου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, ενώ η ασφάλεια της ασπαρτάμης έχει αναλυθεί για δεκαετίες με ποικιλία ευρημάτων, τον Ιούλιο του 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την κατέταξε ως πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο.
Ο Kollimuttathuillam υπογραμμίζει ότι η σουκραλόζη δεν είναι το μόνο τεχνητό γλυκαντικό που πρέπει να μας ανησυχεί.
«Πολλοί καταναλωτές προτιμούν τα αναψυκτικά διαίτης ως μια ‘υγιεινότερη’ εναλλακτική έναντι των κανονικών αναψυκτικών για να αποφύγουν τους υδατάνθρακες και τις θερμίδες από τη ζάχαρη», επεσήμανε. «Ωστόσο, τα αναψυκτικά διαίτης συχνά περιέχουν ασπαρτάμη, ένα από τα πολλά χημικά μη θρεπτικά γλυκαντικά».
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτή η κατάταξη δεν υποδηλώνει ότι η ασπαρτάμη προκαλεί καρκίνο, πρόσθεσε. «Ο όρος ‘πιθανό καρκινογόνο’ υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα, καθώς τα στοιχεία είναι περιορισμένα και μη σαφή».
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει την ασπαρτάμη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έχει ορίσει μια αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη 50 χιλιοστογράμμων ανά κιλό σωματικού βάρους – που ισοδυναμεί με περίπου 17 έως 18 κουτιά αναψυκτικού διαίτης την ημέρα για έναν μέσο ενήλικα.
Πληροφορίες για τους ασθενείς
«Το μέτρο είναι καθοριστικό ειδικά για άτομα με χρόνιες παθήσεις ή για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο», παρατήρησε ο Kollimuttathuillam.
Επισήμανε ότι ενώ τα τεχνητά γλυκαντικά προσφέρουν μια μέθοδο μείωσης θερμίδων και ζάχαρης, δεν αποτελούν την μοναδική λύση και μπορεί να μην είναι η πιο επωφελής στρατηγική μακροχρόνια για όλους.
Οι φυσικές εναλλακτικές, όπως η στέβια ή το φρούτο των μοναχών (Monk Fruit), μπορεί να είναι πιο φιλικές προς το μικροβίωμα του εντέρου, δήλωσε, προσθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε μια διατροφή «που εστιάζει σε ολόκληρες και ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές» και να μειώσουν σταδιακά την προτίμηση τους στα γλυκά τρόφιμα και ποτά.
«Το νερό, το τσάι ή ο καφές χωρίς ζάχαρη και τα φυσικά αρωματισμένα ή ανθρακούχα νερά είναι εξαιρετικές εναλλακτικές επιλογές», πρόσθεσε ο Kollimuttathuillam.
Η Overacre και η ομάδα της σκοπεύουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για να διερευνήσουν αν τα συμπληρώματα κιτρουλίνης, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα αργινίνης πιο αποτελεσματικά από την αργινίνη, θα μπορούσαν να προάγουν την ανοσολογική απόκριση και την επιτυχία της θεραπείας.
Πηγή: theepochtimes.com/health
Δείτε επίσης:
πηγή: trelokouneli.gr