Health Rodos: Ποια φάνηκε να δρουν επιβαρυντικά σε ασθενείς που είχαν εκδηλώσει το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα.
Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να επιδεινώνει την σκλήρυνση κατά πλάκας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Μελετώντας επί μία πενταετία ασθενείς που μόλις είχαν εκδηλώσει το πρώτο σύμπτωμα της νόσου διαπίστωσαν πως όσοι έτρωγαν πρόχειρα φαγητά του εμπορίου, ανέπτυσσαν με την πάροδο του χρόνου πιο συχνές εξάρσεις της νόσου. Απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου τους, εξ άλλου, κατέδειξαν περισσότερη δραστηριότητα στα σημεία όπου αναπτύσσονται οι βλάβες της νόσου.
«Θα συνιστούσα την μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ως μία πολύτιμη, υποστηρικτική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πρώιμης σκληρύνσεως κατά πλάκας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Gloria Dalla Costa, από το Τμήμα Διατροφής της Σχολής Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ.
Όπως εξήγησε, είναι μία συμπληρωματική σύσταση προς τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας (ή πολλαπλή σκλήρυνση), εφάμιλλη με την λήψη βιταμίνης D ή την διακοπή του καπνίσματος. «Η προσεγμένη διατροφή δεν αντικαθιστά τις καθιερωμένες θεραπείες. Απλώς τις συμπληρώνει», διευκρίνισε. «Είναι μία χαμηλού κινδύνου, αλλά δυνητικά πολύ ωφέλιμη παρέμβαση».
Ποια είναι
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούνται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τα πλήρη. Συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και πρόσθετη ζάχαρη. Περιέχουν επίσης πλήθος χημικών προσθέτων, που βελτιώνουν τη γεύση, το χρώμα, τη διάρκεια ζωή, την σταθερότητά τους κ.λπ.
Αντιθέτως, τείνουν να μην περιέχουν πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες. Ενδεικτικά παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αποτελούν:
- Τα ψωμιά του εμπορίου (όχι το φρέσκο ψωμί από τον φούρνο)
- Τα περισσότερα δημητριακά για πρωινό
- Τα γιαούρτια με γεύσεις
- Τα χοτ ντογκ και άλλα αλλαντικά
- Πολλά κατεψυγμένα τρόφιμα, γρανίτες κ.λπ.
- Τα πατατάκια και τα άλλα αντίστοιχα σνακ
- Τα αναψυκτικά
- Οι καραμέλες
Τα ευρήματα
Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Θεραπεία & την Έρευνα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης (ECTRIMS 2025).
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 5 χρόνια την εξέλιξη της υγείας 451 ασθενών, οι οποίοι μόλις είχαν διαγνωσθεί με κλινικά μεμονωμένο σύνδρομο (CIS). Αυτό είναι ένα νευρολογικό επεισόδιο με συμπτώματα πολύ ύποπτα για σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν είναι βέβαιον ότι θα εξελιχθεί σε αυτήν.
Οι πάσχοντες από αυτό συχνά έχουν για πολύ καιρό εξάρσεις και υφέσεις των συμπτωμάτων τους. Αυτές θυμίζουν την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου, στην οποία μπορεί τελικά να εξελιχθεί.
Οι εθελοντές υποβάλλονταν σε εξειδικευμένες αναλύσεις αίματος, για να αξιολογούν αξιόπιστα οι ερευνητές πόσα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα κατανάλωναν.
Όπως διαπίστωσαν, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν σχετίζονταν με την έναρξη της πλήρους σκληρύνσεως κατά πλάκας. Ωστόσο οι ασθενείς που τα κατανάλωναν είχαν περισσότερες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο που είναι ενδεικτικές της νόσου. Είχαν επίσης χαμηλότερη νευρολογική λειτουργία.
Επιπλέον, όσοι έτρωγαν τα περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είχαν κατά 30% περισσότερες εξάρσεις στη διάρκεια της 5ετίας απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν τα λιγότερα. Μετά από δύο χρόνια, εξ άλλου, είχαν υψηλότερα ποσοστά νέων, ενεργών εγκεφαλικών αλλοιώσεων. Είχαν επίσης μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος των υπαρχουσών αλλοιώσεων.
Η πρακτική σημασία
Οι διαφορές αυτές υποδηλώνουν ότι τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ασκούν χρονία φλεγμονώδη δράση, που ενισχύει την ήδη υπάρχουσα φλεγμονή. Με άλλα λόγια, δεν πυροδοτούν την σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά την ενισχύουν, εξήγησε η Dr. Della Costa.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωσή τους δημιουργεί μία αλληλουχία βιολογικών διεργασιών που ενισχύουν την φλεγμονώδη δραστηριότητα της πολλαπλής σκληρύνσεως», είπε.
Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr