Health Rodos: Σε τι διαφέρει το ολόκληρο φρούτο από τον χυμό, γιατί να μην καταναλώνονται η φλούδα, η ρίζα, το κοτσάνι.
Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορεί να παράσχει αρκετά οφέλη στην υγεία. Μολονότι όμως η κατανάλωσή του συνήθως είναι ασφαλής, μπορεί να υπάρξουν και μερικά προβλήματα.
Όπως αναφέρει το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής & Ολιστικής Ιατρικής (NCCIH) των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, το ρόδι προέρχεται από τη Μέση Ανατολή. Καλλιεργείται όμως σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως στη Μεσόγειο, τη νοτιοανατολική Ασία και τις νοτιοδυτικές ΗΠΑ.
Το φρούτο χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή Ιατρική για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από παράσιτα στο έντερο, τη διάρροια και τον πονόλαιμο. Χρησιμοποιείται από το στόμα, τοπικά (με επάλειψη στο δέρμα) και για γαργάρες ή στοματικό διάλυμα.
Αρκετές μελέτες, κυρίως με τον χυμό του ροδιού, έχουν δείξει ότι ενδέχεται να παράσχει ορισμένα οφέλη στην υγεία. Ειδικότερα έχει βρεθεί ότι:
- Ο χυμός ή το εκχύλισμα του ροδιού ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης
- Το ρόδι μπορεί να μειώσει λίγο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
- Ίσως μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και άλλων λιπιδίων (παραμένει ασαφές)
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει και τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου, αναφέρουν ειδικοί από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering (MSKCC), στη Νέα Υόρκη.
Διαβάστε ακόμα Ρόδι: Ένα πανάρχαιο ελιξίριο ομορφιάς, γονιμότητας και υγείας
Πόσο ασφαλές είναι
Ο χυμός από ρόδι πιστεύεται ότι είναι ασφαλές. Το ίδιο και το εκχύλισμά του. Ωστόσο οι ρίζες, η φλούδα και το κοτσάνι του μπορεί να μην είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, τονίζει το NCCIH. Και αυτό διότι περιέχουν ουσίες που μπορεί να ασκήσουν επιβλαβείς επιδράσεις.
Μάλιστα οι ειδικοί από το MSKCC συνιστούν να αποφεύγουμε την κατανάλωση αυτών των τμημάτων. Ασφαλέστερο, λένε, είναι να πίνουμε τον χυμό ή να τρώμε τον καρπό.
Ο καρπός του ροδιού συνήθως δεν έχει παρενέργειες. Μερικοί άνθρωποι, όμως, αναφέρουν πεπτικά προβλήματα, όπως η διάρροια. Έχουν επίσης αναφερθεί και αλλεργικές αντιδράσεις, που είναι και οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Πρόσφατη ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας, εξ άλλου, έδειξε ότι σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να παρατηρηθούν ουρολογικά συμπτώματα ή συμπτώματα σαν της γρίπης.
Στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, ο χυμός από ρόδι ως φαίνεται είναι ασφαλής. Λίγα όμως είναι γνωστά όταν καταναλώνεται σε άλλες μορφές ή όταν καταναλώνονται άλλα τμήματα του φρούτου.
Τα συμπληρώματα και τα φάρμακα
Αν, εξ άλλου, θέλετε να πάρετε συμπλήρωμα ροδιού, συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας, συνιστούν οι επιστήμονες του MSKCC. Τα διατροφικά συμπληρώματα είναι πολύ πιο ισχυρά από τα ολόκληρα φρούτα ή τους χυμούς. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα.
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά (αιμολυτικά) φάρμακα όπως η βαρφαρίνη. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να προσέχουν και τον χυμό από ρόδι, διότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας.
Εάν παίρνετε φάρμακα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας πριν βάλετε το ρόδι σε οποιαδήποτε μορφή στη ζωή τους, συνιστούν οι επιστήμονες. Η σύσταση αυτή ισχύει γενικώς και για τα βότανα και για τα διατροφικά συμπληρώματα, διότι μπορεί να υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, καταλήγει το NCCIH.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr