Health Rodos: Ξέρεις ποια είναι τα πιο μολυσμένα σημεία της κουζίνας; Δες τις 5 γωνιές που κρύβουν μικρόβια και μάθε πώς να τις απολυμαίνεις σωστά για περισσότερη υγεία και ασφάλεια.Η κουζίνα είναι η «καρδιά» του σπιτιού, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει και μια από τις πιο επικίνδυνες εστίες μικροβίων. Ακόμα κι αν καθαρίζουμε συχνά, υπάρχουν συγκεκριμένες γωνιές που μαζεύουν βακτήρια και μούχλα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Σφουγγάρια, ξύλα κοπής, πάγκοι, βρύσες και ψυγεία είναι μερικά από τα πιο μολυσμένα σημεία που κρύβουν κινδύνους για την υγεία μας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ποιες είναι οι 5 πιο μολυσμένες γωνιές της κουζίνας και θα δώσουμε πρακτικές συμβουλές για το πώς να τις απολυμαίνετε σωστά, ώστε να διασφαλίσετε καθαριότητα και προστασία για όλη την οικογένεια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάγκοι και οι νεροχύτες της κουζίνας συχνά φιλοξενούν πολλά επιβλαβή βακτήρια για την υγεία, τα οποία -μέσω του φαγητού- ελοχεύει ο κίνδυνος να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ακολουθούν οι 5 πιο ύποπτες εστίες βρωμιάς. Δείτε, επίσης, πώς να τις καθαρίσετε σωστά…
1. Σφουγγάρι πιάτων
Το βρώμικο σφουγγάρι της κουζίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο «συλλέκτη μικροβίων». Τα σφουγγάρια συγκρατούν υγρασία και υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων E.coli και Salmonella.
- Τι να κάνετε: Αλλάζετέ το κάθε 7–10 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, απολυμάνετέ το βουτώντας το σε διάλυμα χλωρίνης (1 μέρος χλωρίνη σε 9 μέρη νερό) για 5 λεπτά ή βάζοντάς το για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων (μόνο αν είναι βρεγμένο).
2. Νεροχύτης
Στον νεροχύτη καταλήγουν υπολείμματα τροφών, υγρά και μικρόβια από ωμό κρέας. Η καθαριότητα του νεροχύτη είναι πρωταρχικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγιεινής της κουζίνας σας.
- Τι να κάνετε: Καθαρίζετε καθημερινά με ζεστό νερό και σαπούνι. Δύο φορές την εβδομάδα, απολυμάνετε με διάλυμα ξυδιού ή αραιωμένης χλωρίνης. Μην ξεχνάτε το σιφόνι: ρίξτε μαγειρική σόδα και ξύδι και αφήστε να δράσει πριν ξεπλύνετε με βραστό νερό.
3. Ξύλα κοπής
Ξύλινα ή πλαστικά, τα ξύλα κοπής συγκεντρώνουν υγρά από τρόφιμα και αποτελούν βασικό φορέα πρόκλησης δηλητηρίασης και άλλων τροφιμογενών νοσημάτων.
- Τι να κάνετε: Χρησιμοποιείστε διαφορετική επιφάνεια για ωμό κρέας, λαχανικά και ψωμί. Πλένετε αμέσως μετά τη χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι, και μία φορά την εβδομάδα απολυμαίνετε με διάλυμα ξυδιού ή αραιωμένης χλωρίνης.
4. Λαβές και διακόπτες (ψυγείο, φούρνος, ντουλάπια)
Όταν μαγειρεύουμε και πιάνουμε με βρώμικα χέρια λαβές και διακόπτες από το ψυγείο, τα ντουλάπια, τα συρτάρια της κουζίνας και το ψυγείο, μεταφέρουμε μικρόβια παντού.
- Τι να κάνετε: Σκουπίζετε καθημερινά με αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι ή διάλυμα νερού και ξυδιού. Μία φορά την εβδομάδα απολυμαίνετε πιο σχολαστικά με κατάλληλο καθαριστικό.
5. Σαλατιέρες και δοχεία λαχανικών στο ψυγείο
Στα συγκεκριμένα σκεύη συσσωρεύεται υγρασία και υπολείμματα τροφών, τα οποία γίνονται εστία μούχλας και βακτηρίων.
- Τι να κάνετε: Αδειάζετε τα σκεύη κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο, τα ξεπλένετε καλά και τα σκουπίζετε. Τα αφήνετε να στεγνώσει καλά πριν ξαναβάλετε τα λαχανικά.
Η καθαριότητα της κουζίνας δεν είναι μόνο θέμα εμφάνισης, αλλά και υγείας. Τα μικρόβια που κρύβονται σε φαινομενικά «αθώα» σημεία μπορεί να προκαλέσουν τροφικές δηλητηριάσεις και προβλήματα στο πεπτικό μας σύστημα.
Γι’ αυτό, φροντίστε να υιοθετήσετε απλές, καθημερινές συνήθειες απολύμανσης που δεν απαιτούν κόπο, αλλά κάνουν τεράστια διαφορά. Κρατήστε την κουζίνα σας πραγματικά καθαρή και ασφαλή, προστατεύοντας την οικογένειά σας από αόρατους κινδύνους. Ξεκινήστε σήμερα – το σπίτι σας θα σας ευγνωμονεί!
πηγή: giatros-in.gr