Health Rodos: Πολλά ψάρια θεωρούνται υγιεινά και απαραίτητα στη διατροφή μας, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν: κάποια από αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία.
Δεν πρόκειται για τον τόνο ή τον σολομό, αλλά για ένα άλλο ψάρι που βρίσκεται σε κάθε ελληνικό σπίτι και καταναλώνεται συχνά, ακόμα και από παιδιά.
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί η συχνή κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, ποια είναι τα όρια ασφαλείας και τι πρέπει να προσέχουν οι οικογένειες.
Δείτε ποιο ψάρι κρύβει κίνδυνο, αλλά και ποιες είναι οι πιο ασφαλείς εναλλακτικές για μικρούς και μεγάλους.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης για την ασφάλεια των τροφίμων
Μια νέα επιστημονική μελέτη κατέδειξε ότι ορισμένα είδη ψαριών που καταναλώνονται συχνά μπορεί να περιέχουν υδράργυρο σε επίπεδα πάνω από τα ασφαλή, ειδικά όταν τρώγονται σε υπερβολική ποσότητα.
Ο υδράργυρος, ιδιαίτερα στη μορφή του μεθυλυδραργύρου, είναι τοξικός για το νευρικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την υγεία όταν ξεπεραστούν οι συνιστώμενες δόσεις. Τα μεγαλύτερα και αρπακτικά ψάρια συσσωρεύουν περισσότερο υδράργυρο, επειδή τρέφονται με άλλα θαλάσσια ζώα.
Προσοχή σε μπακαλιάρο και σαφρίδα
Η έρευνα έδειξε ότι ο μπακαλιάρος βάρους άνω του ενός κιλού έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις υδραργύρου.
Αν καταναλώνεται μαγειρεμένος περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα, μπορεί να ξεπεράσει τα ασφαλή όρια. Παρόμοια προσοχή χρειάζεται και η σαφρίδα μεγάλου μεγέθους: αν τρώγεται ψητή πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, ενδέχεται να εκθέσει τον οργανισμό σε υπερβολική δόση μεθυλυδραργύρου.
Πιο ασφαλή είδη
Αντίθετα, ο μπακαλιάρος cod, το χταπόδι και οι σαρδέλες δεν παρουσίασαν επικίνδυνες συγκεντρώσεις, ακόμη και με τακτική κατανάλωση. Αυτό οφείλεται στη θέση τους στην τροφική αλυσίδα, καθώς βρίσκονται χαμηλότερα και συσσωρεύουν λιγότερο υδράργυρο.
Οι ειδικοί συνιστούν ποικιλία και μέτρο στην κατανάλωση ψαριών. Δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγονται συγκεκριμένα είδη, αρκεί να μην τρώγονται σε υπερβολική ποσότητα.
Η μεγάλη εικόνα
Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ενημέρωσης για την ασφάλεια των τροφίμων. Εκτός από τα θρεπτικά οφέλη, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη και οι χημικοί κίνδυνοι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά, οι έγκυες και όσοι καταναλώνουν ψάρια σε μεγάλη ποσότητα.
Συμπερασματικά, η κατανάλωση ψαριών παραμένει υγιεινή, αλλά η επιλογή των ειδών και η συχνότητα κατανάλωσης κάνουν τη διαφορά. Η ποικιλία στο τραπέζι είναι το κλειδί για μείωση των κινδύνων και διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.
Συμβουλές
- Μην καταναλώνετε συχνά το ίδιο είδος ψαριού.
- Προτιμήστε μικρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρο, κολιό) που έχουν λιγότερο υδράργυρο.
- Οι έγκυες και τα παιδιά πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί.
- Ζητήστε τη γνώμη διατροφολόγου για ισορροπημένη κατανάλωση ψαριών.
Το ψάρι αυτό, αν και βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα ελληνικά τραπέζια, κρύβει παγίδα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο.
Η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει την υγεία, ειδικά των παιδιών και των εγκύων. Οι ειδικοί προτείνουν περιορισμό και σωστή εναλλαγή με άλλα ψάρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά χαμηλά σε βαρέα μέταλλα.
Η ενημέρωση και η ισορροπημένη διατροφή είναι το «κλειδί» για να απολαμβάνουμε τα οφέλη της θάλασσας χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο τον οργανισμό μας.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
πηγή: giatros-in.gr