Health Rodos: Πόσοι άνθρωποι θα γλίτωναν τη ζωή τους αν μπορούσαν να τραφούν υγιεινά, σύμφωνα με νέα σημαντική έκθεση.
Χωρίς αξιόπιστη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα ζουν σχεδόν οι μισοί κάτοικοι του πλανήτη, παρότι αυτά παράγονται σε επαρκείς ποσότητες, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Το όλο πρόβλημα δεν είναι μόνον χωροταξικό, αλλά και θέμα αξιοπρεπών μισθών και καθαρού περιβάλλοντος, λένε οι επιστήμονες που την υπογράφουν. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Σύμφωνα με την έκθεση, από τα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη, τα 3,7 δισ. δεν έχουν πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Αυτό όμως έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους.
Υπολογίζεται ότι μία διατροφή πλούσια σε ελάχιστα επεξεργασμένα, φυτικής προελεύσεως, υγιεινά τρόφιμα και μέτρια σε ζωικής (π.χ. κρέας, γαλακτοκομικά) σχετίζεται με 27% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη την ακολουθούσαν, θα αποφεύγονταν ετησίως σχεδόν 15 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, γράφουν οι ερευνητές. Θα μειωνόταν επίσης σημαντικά ο κίνδυνος αναπτύξεως νοσημάτων όπως:
- Ο τύπου 2 διαβήτης
- Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
- Ο καρκίνος
- Οι νευροεκφυλιστικές νόσοι
Η νέα ανάλυση αναφέρει ακόμα ότι η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων αντιπροσωπεύει το σχεδόν 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι εκπομπές αυτές αποτελούν έναν από τους κύριους παράγοντες της κλιματικής αλλαγής. Προέρχονται από πλήθος δραστηριοτήτων, οι σημαντικότερες εκ των οποίων είναι:
- Η παραγωγή κρέατος
- Η παραγωγή ρυζιού
- Η αλλαγή χρήσης της γης
- Η αποψίλωση των δασών
Τη νέα έκθεση υπογράφουν κορυφαίοι εμπειρογνώμονες σε θέματα διατροφής, περιβαλλοντικής επιστήμης, οικονομίας, γεωργίας, δικαιοσύνης και πολιτικής υγείας.
Μεγάλες ανισότητες
Οι ειδικοί αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, και τις μεγάλες ανισότητες στον τρόπο ζωής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών ομάδων.
Ειδικότερα, η διατροφή του πλουσιότερου 30% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για το περίπου 70% των συνολικών περιβαλλοντικών πιέσεων που προκαλούνται από τα συστήματα τροφίμων.
Αντιθέτως, ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση στα υγιεινά τρόφιμα. Εκατομμύρια παιδιά, εξ άλλου, αναγκάζονται να απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες. Επιπλέον, το 32% των εργαζομένων στην παραγωγή τροφίμων έχουν ανεπαρκείς μισθούς. Ειδικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συστηματικά μισθολογικές ανισότητες, ενώ δεν έχουν ούτε επαρκή εκπροσώπηση.
Οι επιστήμονες μελέτης ζητούν, μεταξύ άλλων, στοχευμένες πολιτικές για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα υγιεινά τρόφιμα και την εξασφάλιση δίκαιων μισθών και συνθηκών εργασίας.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr