Health Rodos: Η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τη βρεφική ηλικία προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ενήλικη ζωή.
Ειδικότερα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων καρδιοπαθειών στην ενήλικη ζωή, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, η καρδιακή ανεπάρκεια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The BMJ».
Ερευνητικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού, από τη σύλληψη μέχρι περίπου τη δεύτερη χρονιά, αποτελούν μια κρίσιμη περίοδο όπου η διατροφή μπορεί να επιφέρει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία. Για αυτόν τον λόγο, κορυφαίοι οργανισμοί υγείας προτείνουν την αποφυγή ζαχαρούχων ποτών και υπερεπεξεργασμένων τροφών καθώς τα μωρά εισέρχονται στη στερεά διατροφή.
Η μελέτη
Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 63.433 συμμετέχοντες που συλλέχθηκαν από την τράπεζα δεδομένων UK Biobank, και είχαν γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ Οκτωβρίου 1951 και Μαρτίου 1956, χωρίς ιστορικό καρδιοπαθειών. Κρίσιμο σημείο αυτής της περιόδου ήταν η κατάργηση του δελτίου ζάχαρης το 1953 στη Βρετανία, ενός μέτρου λιτότητας που είχε επιβληθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της περιόδου ισχύος του δελτίου ζάχαρης, η επιτρεπόμενη ποσότητα ζάχαρης για κάθε άτομο περιοριζόταν σε λιγότερο από 40 γραμμάρια ημερησίως, με την απαγόρευση πρόσθετης ζάχαρης για μωρά κάτω των δύο ετών, περιορισμοί που ευθυγραμμίζονται με τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις.
Από τους συμμετέχοντες, οι 40.063 είχαν ζήσει σε συνθήκες περιορισμού ζάχαρης, ενώ οι 23.370 δεν είχαν. Επίσης, αξιολογήθηκε μια εξωτερική ομάδα ελέγχου ενηλίκων που δεν είχε γεννηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν είχε υποστεί περιορισμούς στην κατανάλωση ζάχαρης, για να διασφαλιστούν πιο έγκυρες συγκρίσεις.
Τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με τη ζάχαρη
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη έκθεση σε περιορισμούς ζάχαρης σχετίζεται με σταδιακά χαμηλότερους κινδύνους καρδιοαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή, εν μέρει λόγω του μειωμένου κινδύνου διαβήτη και υπέρτασης. Συγκεκριμένα, όσοι είχαν βιώσει περιορισμό ζάχαρης στα πρώτα τους χρόνια είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιοαγγειακές παθήσεις, 25% λιγότερες πιθανότητες καρδιοπαθίας, 26% καρδιακής ανεπάρκειας, 24% κολπικής μαρμαρυγής, 31% εγκεφαλικού επεισοδίου και 27% κινδύνου καρδιοαγγειακού θανάτου. Η καλύτερη προστασία παρατηρήθηκε σε αυτούς των οποίων η κατανάλωση ζάχαρης περιορίστηκε από τη μήτρα μέχρι περίπου την ηλικία των δύο ετών.
Σημειώνεται ότι η μελέτη είναι παρατήρησης, επομένως δεν είναι εφικτό να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα για την αιτία και το αποτέλεσμα. Οι συγγραφείς επισημαίνουν αρκετούς περιορισμούς, όπως την έλλειψη λεπτομερών ατομικών δεδομένων σχετικά με τη διατροφή. Ωστόσο, τονίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη και καλά σχεδιασμένη μελέτη που τους επέτρεψε να διερευνήσουν πιθανές σχέσεις μεταξύ του περιορισμού της ζάχαρης και των καρδιοαγγειακών αποτελεσμάτων.
Δείτε επίσης:
Συναγερμός για επικίνδυνες πιπίλες τριών μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών!
πηγή: trelokouneli.gr







