Health Rodos:
Λατρεύεις τα καυτερά φαγητά ; Δες τι κάνουν στην καρδιά και τον εγκέφαλό σου – Οι επιστήμονες μιλούν
Τα καυτερά φαγητά δεν είναι απλώς γευστική εμπειρία αλλά και… φάρμακο για την υγεία.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη, το συστατικό που κάνει τις πιπεριές καυτερές, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος, να μειώσει τη χοληστερόλη και να προστατεύσει την καρδιά.
Παράλληλα, επηρεάζει θετικά τον εγκέφαλο αυξάνοντας την παραγωγή ενδορφινών και μειώνοντας το στρες. Μάθετε πότε τα καυτερά κάνουν καλό και πότε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
Τα ευρήματα νέας μελέτης σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές. Από ποια ηλικία είναι προστατευτική η κατανάλωσή τους.
Οι ενήλικες που τρώνε τακτικά καυτερά φαγητά μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, αναφέρουν επιστήμονες από την Κίνα.
Μελετώντας στοιχεία από δεκάδες χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα τσίλι σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Ωστόσο δεν φαίνεται να ασκούν προστατευτική δράση έναντι των αιμορραγικών εγκεφαλικών.
Το κύριο δραστικό συστατικό στα καυτερά φαγητά είναι η καψαϊκίνη, που τους προσδίδει την χαρακτηριστική πικάντικη γεύση τους. Η ουσία αυτή επιδρά σε ορισμένους αισθητήριους υποδοχείς του οργανισμού, που ανευρίσκονται στα νεύρα και στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.
Όταν αυτοί οι υποδοχείς διεγείρονται τακτικά, αυξάνουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον οργανισμό. Πρόκειται για μία χημική ουσία που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλει στην ομαλή ροή του αίματος.
Η διέγερση της παραγωγής του έχει σχετισθεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη λειτουργία των αρτηριακών τοιχωμάτων. Οι δυνατές, εύκαμπτες αρτηρίες συστέλλονται και διαστέλλονται πιο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο φόρτος εργασίας στην καρδιά και να μειώνονται μακροπρόθεσμα οι πιθανότητες να αναπτύξει βλάβες.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην κινεζική ιατρική επιθεώρηση «Zhonghua Liu Xing Bing Xue Za Zhi». Όπως γράφουν οι ερευνητές, ανέλυσαν στοιχεία από 54.589 άτομα, ηλικίας 30 έως 79 ετών. Σχεδόν οι εννέα στους δέκα έτρωγαν έστω και σποραδικά καυτερά φαγητά. Ειδικότερα:
- Το 69% τα έτρωγαν σχεδόν καθημερινά (6-7 φορές την εβδομάδα)
- Το 9% τα κατανάλωναν 1-5 φορές την εβδομάδα
- Το 12% τα έτρωγαν 1 φορά την εβδομάδα
- Το 10% δεν έτρωγαν ποτέ (ή σχεδόν ποτέ) καυτερά φαγητά
Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν πολυάριθμους άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν ποτέ καυτερά φαγητά, όσοι τα κατανάλωναν 6-7 φορές την εβδομάδα είχαν:
- 14% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμική καρδιοπάθεια
- 12% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν νόσους που επηρεάζουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο
- 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο
Αντίστοιχα, όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά από μία έως και πέντε φορές την εβδομάδα είχαν 9% έως 11% λιγότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η προστατευτική δράση των καυτερών φαγητών άρχιζε με τη συστηματική κατανάλωσή τους από τις πρώτες δεκαετίες της ζωής. Όταν άρχιζε μετά τα 21 χρόνια, τα οφέλη έφθιναν.
Προγενέστερες μελέτες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, έχουν δείξει πως όσοι τρώνε τακτικά τρόφιμα, όπως οι καυτερές πιπεριές, έχουν μειωμένη ολική και καρδιαγγειακή θνησιμότητα.
Συμβουλές
- Καταναλώστε καυτερά με μέτρο, ειδικά αν έχετε γαστρίτιδα ή έλκος.
- Προτιμήστε φρέσκες πιπεριές ή μπαχαρικά χωρίς πρόσθετα.
- Μην τα τρώτε αργά το βράδυ για να αποφύγετε καούρες.
- Συνδυάστε τα με λαχανικά ή γιαούρτι για να μειώσετε την ένταση.
- Αν έχετε καρδιολογικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τα καυτερά φαγητά δεν είναι μόνο θέμα γεύσης, αλλά και υγείας. Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωσή τους βοηθά την καρδιά, βελτιώνει την κυκλοφορία και χαρίζει καλύτερη διάθεση, ενώ μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα ή αύξηση της πίεσης σε άτομα με ευαισθησίες.
Το μυστικό είναι η ισορροπία – λίγη… καψαϊκίνη μπορεί να κάνει θαύματα!
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
πηγή: giatros-in.gr