Health Rodos: Τι θα χρειαστούμε
- 1½ kg κίτρινη κολοκύθα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 800 ml νερό ή ζωμό κότας ή κρέατος
- 500 ml φρέσκο γάλα ή κρέμα γάλακτος light
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
- 200 gr γραβιέρα (η μισή τριμμένη, η άλλη μισή κομμένη σε καρέ)
- 300 gr στραγγιστό γιαούρτι
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε την κολοκύθα. Κόβουμε τη στη μέση και αφαιρούμε τις ίνες και τους σπόρους με ένα μεγάλο κουτάλι.
Βήμα 2ο
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες και τις τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Βήμα 3ο
Λαδώνουμε τις φέτες με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρέσκο θυμάρι.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αέρα) για 40 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
Βήμα 5ο
Σε κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, χωρίς να πάρει χρώμα.
Βήμα 6ο
Προσθέτουμε το νερό ή ζωμό και το γάλα και αφήνουμε να βράσουν.
Βήμα 7ο
Με κουτάλι, αφαιρούμε την ψημένη κολοκύθα από τη φλούδα και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Βήμα 8ο
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και, αν θέλουμε, φρέσκο τζίντζερ.
Βήμα 9ο
Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή, περάστε τη από ψιλή σίτα.
Βήμα 10ο
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα, ανακατεύουμε και αφήνουμε 1 λεπτό να λιώσει.
Βήμα 11ο
Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, βάζοντας στο κέντρο λίγο γιαούρτι και πασπαλίζοντας με τριμμένη γραβιέρα και προαιρετικά πιπέρι καγιέν.
Tips
Αν θέλουμε vegan εκδοχή, χρησιμοποίησε ζωμό λαχανικών ή νερό αντί για ζωμό και φυτικό γάλα αντί για γάλα αγελάδας.
Καλή όρεξη!
Συνταγή από argiro.gr
πηγή: mama365.gr