Health Rodos: Ο καφές είναι ως επί το πλείστον απαλλαγμένος από επιβλαβή επίπεδα τοξινών και άλλων επικίνδυνων ουσιών, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης.
«Αν και υπήρχαν ορισμένες ανεπιθύμητες ουσίες, οι περισσότερες βρέθηκαν σε ελάχιστα επίπεδα και πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά μερίδα των 180 ml. Αυτό σημαίνει ότι ο καφές είναι γενικά ασφαλής», δήλωσε στο CNN η Μόλι Χάμιλτον, εκτελεστική διευθύντρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Clean Label Project, η οποία ηγήθηκε των δοκιμών.
Έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση περίπου 3 φλιτζανιών μαύρου καφέ την ημέρα με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, ηπατικών παθήσεων, εγκεφαλικού, άνοιας και άλλων.
Το Clean Label Project ανέλυσε καφέ από 45 δημοφιλείς μάρκες που καλλιεργούνται στη Βραζιλία, την Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, την Αιθιοπία, τη Γουατεμάλα, την Κένυα, το Περού και τη Χαβάη. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 7.000 δοκιμές για φυτοφάρμακα, βαρέα μέταλλα, πλαστικοποιητές και τοξίνες μούχλας.
Τα αποτελέσματα:
Γλυφοσάτη: Βρέθηκαν ίχνη αυτού του ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου, μαζί με «σημαντικές» ποσότητες αμινομεθυλοφωσφονικού οξέος (AMPA), του παραπροϊόντος του. Το AMPA μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον και έχει συνδεθεί με βλάβες στο DNA και φλεγμονή του ήπατος.
Φθαλικές ενώσεις: Αυτές οι πλαστικές χημικές ουσίες, που συνδέονται με αναπαραγωγικά προβλήματα, παιδική παχυσαρκία, καρκίνο και άσθμα, ανιχνεύθηκαν σε ορισμένους καφέδες. Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στον καφέ σε μεταλλική συσκευασία και ακολουθούσαν οι καφέδες σε κάψουλες και μετά ο καφές σε σακούλα.
Βαρέα μέταλλα: Οι ποσότητες διέφεραν ανά περιοχή, με τους αφρικανικούς καφέδες να έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα και τους χαβανέζικους καφέδες τα υψηλότερα, πιθανώς λόγω του ηφαιστειακού εδάφους. Παραδείγματα βαρέων μετάλλων περιλαμβάνουν τον μόλυβδο, τον υδράργυρο και το αρσενικό.
Ακρυλαμίδιο: Όλα τα δείγματα περιείχαν μικρές ποσότητες αυτής της χημικής ουσίας, η οποία σχηματίζεται κατά τη διάρκεια της καβουρδίσματος. Έχει συνδεθεί με τον καρκίνο σε μελέτες σε ζώα, αλλά δεν θεωρείται επιβλαβής για τον άνθρωπο σε χαμηλά επίπεδα. Οι μέτριοι καβουρδισμοί είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο, ακολουθούμενοι από τους ελαφρούς καβουρδισμούς και τέλος τους σκούρους καβουρδισμούς.
Οι βιολογικοί καφέδες είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα ανεπιθύμητων ουσιών, αλλά και τα 12 βιολογικά δείγματα περιείχαν AMPA. Κάτι που μπορεί να οφείλεται σε απορροές από κοντινές συμβατικές φάρμες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών αλάτων που βρέθηκαν σε κάψουλες καφέ και σε καφέδες σε μεταλλική συσκευασία υποδηλώνουν ότι η συσκευασία μπορεί να αποτελεί σημαντική πηγή έκθεσης στις χημικές ουσίες που προκαλούν ανησυχία,
Πώς μπορείτε να είστε πιο σίγουροι ότι ο καφές σας δεν περιέχει επικίνδυνες ουσίες
Οι καταναλωτές μπορούν να περιορίσουν τις ανεπιθύμητες ουσίες με τους εξής τρόπους:
- Επιλέγοντας πιο σκούρο ή πολύ ανοιχτό καβούρδισμα
- Επιλέγοντας καφέ σε σακούκα ή κάψουλες
- Λαμβάνοντας υπόψη τον τόπο καλλιέργειας του καφέ
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές με καφεΐνη εξακολουθεί να είναι μία από τις καθαρότερες κατηγορίες προϊόντων που έχουν δοκιμάσει ποτέ.
Σύμφωνα με το : Iatropedia.gr
Η ενημέρωση δεν τελειώνει εδώ — ακολουθήστε μας στα social media για καθημερινά νέα και συμβουλές!
Ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε και προχωράμε μαζί. Σας ευχαριστούμε που διαβάζετε!
πηγή: giatros-in.gr