Health Rodos: Σοκαριστική αποκάλυψη: κάθε μέρα καταναλώνουμε μικροπλαστικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε! Νέα μελέτη δείχνει ότι η πλαστική ρύπανση δεν βρίσκεται μόνο στο περιβάλλον, αλλά και στο πιάτο μας.
Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στον οργανισμό μέσω νερού, αλατιού, συσκευασμένων τροφών και ακόμα και αέρα.
Δείτε ποια προϊόντα κρύβουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, πώς επηρεάζουν την υγεία μας (ορμόνες, ήπαρ, καρδιά) και ποιες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε την έκθεσή μας.
Αρχικά κατασκευάστηκε για τη χρήση σε γαλοπούλες ως τροφή πάχυνσης.
Όταν από την χρήση πέθαναν οι γαλοπούλες, οι επενδυτές που είχαν ξοδέψει αρκετά κεφάλαια για την έρευνα ήθελαν να κάνουν απόσβεση.
Το προϊόν ήταν η… μαργαρίνη (!) μια άσπρη ουσία χωρίς να έχει την εμφάνιση είδος φαγώσιμου. Πρόσθεσαν… χρωστικό κίτρινο χρώμα και μια γευστική ουσία και το διέθεσαν στην καταναλωτική αγορά.
Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ βουτύρου και μαργαρίνης;
1) Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες.
2) Το βούτυρο έχει λίγο περισσότερο κεκορεσμένο λίπος, 8 γραμμάρια έναντι 5 γραμμάρια της μαργαρίνης.
3) Μια πρόσφατη ιατρική μελέτη του HARVARD έδειξε ότι τρώγοντας μαργαρίνη, αυξάνει (στις γυναίκες) κατά 53% τις πιθανότητες να προκαλέσει καρδιακή δυσλειτουργία.
4) Τρώγοντας βούτυρο αυξάνεται η απορρόφηση άλλων θρεπτικών ουσιών από τα αλλά φαγητά.
5) Το βούτυρο από την φύση του έχει πολλές θρεπτικές ουσίες, ενώ η μαργαρίνη περιέχει μόνο τα πρόσθετα στοιχεία που της βάζουν.
6) Το βούτυρο έχει πολύ καλή γεύση και αυξάνει την γεύση των άλλων φαγητών, δηλαδή τα κάνει πιο νόστιμα.
7) Το βούτυρο υπάρχει εδώ και μερικούς αιώνες, η μαργαρίνη είναι μόνο εκατόν χρονών.
8) Η μαργαρίνη έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα (trans fatty acids).
9) Παρέχει τριπλό κίνδυνο για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.
10) Αυξάνει την συνολική χοληστερόλη και την LDL (την κακή χοληστερίνη), μειώνει την HDL (καλή χοληστερίνη).
11) Αυξάνει των κίνδυνο καρκίνου κατά 5 φορές.
12) Μειώνει την ποιότητα του μητρικού γάλακτος.
13) Μειώνει την αντίδραση των αντισωμάτων.
14) Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης.
Το πολύ ενδιαφέρον
Η μαργαρίνη πλησιάζει πάρα πολύ να είναι μια ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ, αν είχε ένα μόριο επί πλέον θα ήταν πλαστικό.
Μόνο αυτή η ιδιότητα, αρκεί ώστε να αποφεύγουμε την χρήση της. Όλα τα φαγώσιμα προϊόντα που έχουν υποστεί υδρογόνωση (προσθέτουμε υδρογόνο για να αλλάξουμε την μοριακή τους σύνθεση) πρέπει να θεωρηθούν ύποπτα.
Κάνετε ένα πείραμα μόνοι σας. Αγοράστε ένα κυπελλάκι μαργαρίνη και βάλτε το σε μια γωνία με σκιά, ή στο γκαράζ. Σε μερικές ημέρες θα παρατηρήσετε τα εξής: Καμία μύγα, ούτε αυτά τα μικρά μυγάκια δεν πλησιάζουν.
Δεν σαπίζει, ούτε μυρίζει διότι δεν έχει θρεπτική ουσία ώστε να αναπτυχθεί ζωή, έστω και μικροοργανισμοί.
Γιατί; Διότι είναι σχεδόν μια πλαστική ουσία. Τα παραπάνω ισχύουν φυσικά για όλα τα είδη μαργαρινών που κυκλοφορούν στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια αγορά και φυσικά και για τα προϊόντα που διαφημίζονται και χρησιμοποιούνται για τη μάχη εναντίον της… χοληστερίνης…
Συμβουλές
• Προτιμήστε γυάλινα μπουκάλια και σκεύη αντί για πλαστικά.
• Αποφύγετε να ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία – ειδικά στον φούρνο μικροκυμάτων.
• Επιλέξτε φίλτρο νερού που αφαιρεί μικροπλαστικά.
• Καταναλώστε φρέσκα τρόφιμα και αποφύγετε τις υπερβολικά συσκευασμένες τροφές.
• Ενημερωθείτε για τις ετικέτες προϊόντων που περιέχουν πλαστικά πρόσθετα.
Καθημερινά καταναλώνουμε πλαστική ουσία χωρίς να το γνωρίζουμε, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες.
Τα μικροπλαστικά βρίσκονται παντού – στο νερό, στα ψάρια, στα θαλασσινά, στο αλάτι και στις πλαστικές συσκευασίες. Η συσσώρευση αυτών των ουσιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, από ορμονικές διαταραχές μέχρι φλεγμονές.
Μάθετε ποια τρόφιμα είναι πιο επιβαρυμένα και πώς να τα αντικαταστήσετε με πιο ασφαλείς επιλογές.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
πηγή: giatros-in.gr