Health Rodos: Σμούθι με σταφύλι και φυστικοβούτυρο
Υλικά για 2 ποτήρια):
- 2 φλιτζάνια σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
- 1 μπανάνα ώριμη
- 2 κ.σ. φυστικοβούτυρο
- 1 φλιτζάνι γάλα (αγελαδινό ή φυτικό)
- 1 κ.γ. μέλι (προαιρετικά)
- πάγος (προαιρετικά, για πιο δροσερό αποτέλεσμα)
Εκτέλεση:
- Πλύνε καλά τα σταφύλια και αφαίρεσε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
- Βάλε όλα τα υλικά στο μπλέντερ.
- Χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν κρεμώδες και λείο μείγμα.
- Σέρβιρε αμέσως σε ψηλά ποτήρια.
Αυτό το σμούθι είναι ιδανικό για πρωινό ή απογευματινό σνακ: χορταστικό, γεμάτο ενέργεια και με μια ευχάριστη ισορροπία γλυκού και «nutty» χαρακτήρα.
Σαλάτα με σταφύλια, καρύδια και φέτα
Υλικά για 2 μερίδες:
- 2 φλιτζάνια φρέσκα πράσινα φύλλα (ρόκα, σπανάκι ή ανάμικτα)
- 1 φλιτζάνι σταφύλια κομμένα στη μέση
- ½ φλιτζάνι καρύδια καβουρδισμένα
- 100 γρ. φέτα σε κύβους ή τρίμματα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βαλσάμικο ξίδι
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
- Βάλε σε μια σαλατιέρα τα πράσινα φύλλα.
- Πρόσθεσε τα σταφύλια, τα καρύδια και τη φέτα.
- Ανακάτεψε σε μικρό μπολ το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ράντισε τη σαλάτα και σέρβιρε αμέσως.
Ο συνδυασμός της γλύκας από τα σταφύλια με την αλμυρή φέτα και τη γήινη γεύση του καρυδιού κάνει αυτή τη σαλάτα μια υπέροχη επιλογή για ελαφρύ μεσημεριανό.
Σπιτική μαρμελάδα σταφύλι
Υλικά για περίπου 3 βαζάκια:
- 1 κιλό σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
- 500 γρ. ζάχαρη
- 1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
Εκτέλεση:
- Πλύνε τα σταφύλια και βάλ’ τα σε κατσαρόλα με λίγο νερό (περίπου 100 ml).
- Σιγόβρασέ τα για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Πολτοποίησέ τα με ραβδομπλέντερ ή πολτοποιητή.
- Πρόσθεσε τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
- Άφησέ τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
- Μοίρασέ τη σε αποστειρωμένα βαζάκια, κλείσε τα καλά και φύλαξέ τα σε δροσερό μέρος.
Η μαρμελάδα σταφύλι ταιριάζει τέλεια με ψωμί, κρουασάν, αλλά και με τυριά σε πλατό.
Σπιτικό παγωτό γιαούρτι με σταφύλι
Υλικά για 4 μερίδες:
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 2 φλιτζάνια σταφύλια (χωρίς κουκούτσια)
- 3 κ.σ. μέλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Βάλε τα σταφύλια στο μπλέντερ και πολτοποίησέ τα καλά.
- Ανακάτεψε τον πολτό σταφυλιού με το γιαούρτι, το μέλι και τη βανίλια.
- Ρίξε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και βάλ’ το στην κατάψυξη.
- Ανακάτευε ανά μισή ώρα με πιρούνι για τις πρώτες 2-3 ώρες ώστε να μη δημιουργηθούν κρυσταλλάκια.
- Άφησέ το στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει καλά.
Δροσερό, ελαφρύ και χωρίς περιττά λιπαρά, αυτό το παγωτό είναι το τέλειο επιδόρπιο για τις ζεστές μέρες του φθινοπώρου.
πηγή: mama365.gr