Health Rodos:
Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του φρούτα και λαχανικά που είναι πραγματικοί «σύμμαχοι» της υγείας.
Συγκεκριμένα, υπάρχουν 9 τρόφιμα αυτής της εποχής που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύουν την καρδιά και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Με πλούσια αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αυτά τα φρούτα και λαχανικά όχι μόνο βελτιώνουν τη διατροφή σας, αλλά θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ανακαλύψτε ποια είναι και γιατί αξίζει να τα βάλετε στο καθημερινό σας τραπέζι για καλύτερη υγεία και περισσότερη ενέργεια.
Από την κολοκύθα μέχρι τις γλυκοπατάτες, το φθινόπωρο φέρνει στο τραπέζι μας τροφές που ρίχνουν τη χοληστερόλη και λειτουργούν σαν «ασπίδα» για την καρδιά.
Η φθινοπωρινή παραγωγή, πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, αποτελεί πολύτιμο «σύμμαχο» για την καρδιά μας. Πολλά φρούτα και λαχανικά αυτής της περιόδου είναι γεμάτα φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Στοιχεία, δηλαδή, που ενισχύουν τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας τη χοληστερόλη και την πλάκα στις αρτηρίες.
Η γενική σύσταση είναι να καταναλώνουμε (τουλάχιστον) 2,5 φλιτζάνια λαχανικών και 2 φλιτζάνια φρούτων την ημέρα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Αν και οποιοδήποτε προϊόν μπορεί να είναι ωφέλιμο, εννέα φθινοπωρινές επιλογές ξεχωρίζουν για το καρδιο-προστατευτικό τους προφίλ.
Με τη βοήθεια διαθέσιμων μελετών και τις συστάσεις των διαιτολόγων ας δούμε μερικά φρούτα και λαχανικά του φθινοπώρου που ωφελούν την υγεία μας.
1. Κολοκύθα
Το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στο β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, χαρίζοντας ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που «θωρακίζουν» την καρδιά. Ακόμη και οι σπόροι της είναι πολύτιμοι: μελέτη έχει δείξει ότι το έλαιό τους μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ενώ η κατανάλωσή τους παρέχει φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη.
2. Μήλα
Πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, τα μήλα συμβάλλουν ενεργά στη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας. Έρευνα κατέδειξε ότι η κατανάλωση 2 μήλων ημερησίως μπορεί να ωφελήσει ιδιαίτερα τα άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.
3. Ρόδι
Συνδεδεμένο με την αναγέννηση και τη ροή της ζωής, το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και του χαρίζουν το έντονο χρώμα. Μελέτη έχει δείξει ότι ο χυμός του ενδέχεται να μειώσει την αρτηριακή πίεση, αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.
4. Παντζάρια
Εκτός από χρώμα και γεύση, τα παντζάρια προσφέρουν νιτρικά, τα οποία συνδέονται με τη ρύθμιση της πίεσης. Σε αντίθεση με τα νιτρικά των επεξεργασμένων κρεάτων, που υπό υψηλή θερμοκρασία μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες με επιβλαβή δράση, τα νιτρικά των παντζαριών δρουν ευεργετικά, σύμφωνα με τη διαιτολόγο Diana Mesa.
5. Λαχανίδα (Kale)
Ένα από τα πιο δημοφιλή «superfoods», η λαχανίδα περιέχει νιτρικά, φυτικές ίνες και ισχυρά αντιοξειδωτικά. Όλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην προστασία της καρδιάς. Επιπλέον, η γεύση της γίνεται πιο γλυκιά μετά το κρύο, καθιστώντας την ιδανική για σαλάτες, ζεστά πιάτα ή οτιδήποτε επιθυμείτε.
6. Μπάμιες
Παρόλο που είναι, κυρίως, γνωστές για τη «γλοιώδη» υφή τους, οι μπάμιες λειτουργούν ως φυσικό πηκτικό. Παράλληλα, οι εδώδιμοι σπόροι τους είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες (Κ και C), καθώς και φολικό οξύ. Όσοι τις αποφεύγουν, μπορούν να τις σοτάρουν ελαφρά ή να τις ψήσουν, ώστε να αποκτήσουν μια πιο τραγανή υφή.
7. Λαχανάκια Βρυξελλών
Με ελάχιστες θερμίδες αλλά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά. Προκαταρκτική μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να προστατεύουν από αγγειακή ασβεστοποίηση, διαδικασία που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβων και εγκεφαλικού.
8. Κράνμπερι
Εξίσου χαμηλά σε θερμίδες και γεμάτα από προανθοκυανιδίνες, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σκόνης κράνμπερι βελτίωσε τη ροή του αίματος -ένδειξη καλής καρδιαγγειακής υγείας.
9. Γλυκοπατάτες
Τόσο γλυκές όσο και θρεπτικές, οι γλυκοπατάτες αποτελούν πηγή φυτικών ινών, β-καροτενίου και καλίου. Ο συνδυασμός αυτών των συστατικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού, χάρη στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, όπως ένα μήλο την ημέρα ή μια μερίδα λαχανίδα στη σαλάτα, μπορούν να αποδειχθούν καθοριστικές για μια πιο υγιή καρδιά και μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Συμβουλές
- Προτιμήστε φρέσκα, εποχικά φρούτα και λαχανικά.
- Εντάξτε τα καθημερινά στη διατροφή σας, σε σαλάτες, χυμούς ή σνακ.
- Συνδυάστε τα με ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.
- Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα που αυξάνουν τη χοληστερόλη.
- Κάντε τα μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με άσκηση και καλή ενυδάτωση.
Η φύση μας προσφέρει το φθινόπωρο μοναδικά δώρα που μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την υγεία μας. Υπάρχουν 9 φρούτα και λαχανικά της εποχής που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, καθαρίζουν τις αρτηρίες και προσφέρουν προστασία στην καρδιά.
Με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, αυτά τα τρόφιμα ενισχύουν το ανοσοποιητικό και συμβάλλουν στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Η τακτική κατανάλωσή τους είναι ένας φυσικός και ασφαλής τρόπος να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας, να αποκτήσουμε περισσότερη ενέργεια και να φροντίσουμε για το μέλλον της υγείας μας με τον πιο απλό και γευστικό τρόπο.
ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr
πηγή: giatros-in.gr