Health Rodos: Μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει τα πιθανά οφέλη για την αναπνευστική υγεία από μια υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρέσκα φρούτα.
Τα φρούτα μπορεί να μειώσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε από την Pimpika Kaewsri, διδακτορική φοιτήτρια από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας και Βιωσιμότητας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτίθεται σε επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υπερβαίνουν τις οδηγίες του ΠΟΥ και εκτεταμένες έρευνες δείχνουν ότι η έκθεση σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σχετίζεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία», εξηγεί η ίδια.
«Μια υγιεινή διατροφή – ιδιαίτερα μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά – έχει συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων. Θέλαμε να διερευνήσουμε εάν μια υγιεινή διατροφή ή συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων θα μπορούσαν να τροποποιήσουν ή να μετριάσουν εν μέρει τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων», συνεχίζει.
Δείτε επίσης: Η ατμοσφαιρική ρύπανση σε πόλεις όπως η Αθήνα επιδεινώνει την άπνοια στον ύπνο
Τι έδειξε η έρευνα
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την UK Biobank από περίπου 200.000 συμμετέχοντες, η Kaewsri συνέκρινε τα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων – συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως – με τη λειτουργία των πνευμόνων τους (FEV1 – η ποσότητα αέρα που εκπνέεται σε ένα δευτερόλεπτο) και την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή λεπτών σωματιδίων (PM2,5 ).
Η συγκέντρωση PM2,5 είναι η ποσότητα πολύ μικροσκοπικών σωματιδίων, 2,5 μικρομέτρων ή μικρότερων, που απελευθερώνονται στον αέρα, για παράδειγμα από τις εξατμίσεις οχημάτων και τις βιομηχανικές διεργασίες. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το ύψος και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
Για κάθε αύξηση της έκθεσης σε PM 2,5 κατά πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, η ομάδα παρατήρησε μείωση 78,1 ml στον FEV1 στην ομάδα χαμηλής κατανάλωσης φρούτων, σε σύγκριση με μείωση μόνο 57,5 ml στην ομάδα υψηλής κατανάλωσης φρούτων.
«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε ότι μια υγιεινή διατροφή συνδέεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Και ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τέσσερις μερίδες φρούτων την ημέρα ή περισσότερο φάνηκαν να έχουν μικρότερες μειώσεις στη λειτουργία των πνευμόνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερα φρούτα», εξηγεί η επιστήμονας.
Δείτε επίσης: Eurostat: Δύο στους 10 Έλληνες ζουν σε περιοχές με υψηλό επίπεδο ρύπανσης
«Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που υπάρχουν φυσικά στα φρούτα. Αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής που προκαλούνται από τα λεπτά σωματίδια, ενδεχομένως αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις βλαβερές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λειτουργία των πνευμόνων», συνεχίζει.
Η καθηγήτρια Sara De Matteis, πρόεδρος της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας για την επαγγελματική και περιβαλλοντική υγεία, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τορίνο στην Ιταλία, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τα πιθανά οφέλη για την αναπνευστική υγεία από μια υγιεινή διατροφή, ιδιαίτερα πλούσια σε φρέσκα φρούτα».
Φωτογραφία iStock
πηγή: iatropedia.gr