Health Rodos: Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως τα αντιβιοτικά δεν μειώνουν τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Τα αντιβιοτικά φάρμακα δεν επηρεάζουν τη σοβαρότητα ούτε τη διάρκεια του βήχα ακόμα κι αν έχει «κατέβει στο στήθος» μας και προκαλείται από βακτήρια, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Η «καθοδική» πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, διότι στο 3-5% των περιπτώσεων εξελίσσεται σε πνευμονία. Ωστόσο είναι κοινή τακτική να χορηγούν οι γιατροί αντιβιοτικά όταν βλέπουν τη λοίμωξη να «κατεβαίνει» προς τους βρόγχους, ακόμα και χωρίς ακτινογραφία που θα δείξει αν όντως ο ασθενής έχει πνευμονία ή όχι.
Επιπλέον, οι ασθενείς που νιώθουν χαμηλά τον βήχα τους περιμένουν ότι θα λάβουν αντιβιοτική αγωγή. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ωφελούνται κιόλας, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζταουν, στην Ουάσινγκτον.
Στις λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού ανήκουν η βρογχίτιδα, η βρογχιολίτιδα και η πνευμονία. Σε εκείνες του ανώτερου αναπνευστικού ανήκουν το κοινό κρυολόγημα (ιώσεις), η ιγμορίτιδα, η φαρυγγίτιδα, η επιγλωττίτιδα και η λαρυγγοτραχειΐτιδα (λαρυγγίτιδα).
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of General Internal Medicine. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν 718 ασθενείς, οι οποίοι είχαν βήχα και άλλα συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.
Στο 29% εξ αυτών οι γιατροί χορήγησαν αντιβιοτικά. Στο 85% των περιπτώσεων χορήγησαν αμοξικιλλίνη/κλαβουλανικό οξύ, αζιθρομυκίνη, δοξυκυκλίνη ή σκέτη αμοξικιλλίνη.
Οι ερευνητές ζήτησαν από όλους τους ασθενείς να καταγράφουν τα συμπτώματά τους επί έως και 28 ημέρες. Τους υπέβαλλαν επίσης σε ειδικές αναλύσεις, με τις οποίες αναζήτησαν 48 διαφορετικά παθογόνα (ιούς και βακτήρια).
Όπως διαπίστωσαν, άλλοι από τους ασθενείς είχαν ιογενή λοίμωξη, άλλοι βακτηριακή και κάποιοι μικτή. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία της, το χρονικό διάστημα έως την υποχώρηση της λοίμωξης ήταν το ίδιο είτε είχαν πάρει αντιβιοτικά είτε όχι. Και στις δύο περιπτώσεις ήταν σχεδόν 17 ημέρες.
Αυτό ίσχυε και στους ασθενείς που όντως είχαν αναπνευστική λοίμωξη από βακτήρια, τα οποία καταπολεμώνται με την αντιβιοτική αγωγή.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «για τους περισσότερους ασθενείς με λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, η λύση είναι η συμπτωματική αγωγή και ο χρόνος», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Daniel Merenstein, καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο.
Συμπτωματική αγωγή είναι, λ.χ., η λήψη αντιπυρετικού όταν κάποιος έχει πυρετό (θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου) ή αποχρεμπτικού για τα φλέγματα.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr