Health Rodos: Συστατικά που συναντάμε στην καθημερινή μας διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του καφέ, έχουν τη δυνατότητα να επηρεάζουν την αντοχή των βακτηρίων στις φαρμακευτικές αγωγές. Αυτό επισημαίνει μια νέα έρευνα από μια ομάδα επιστημόνων στα Πανεπιστήμια του Τύμπιγκεν και του Βίρτσμπουργκ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι βακτήρια όπως το Escherichia coli μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των ως και των αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Εξέτασαν πώς 94 διαφορετικές ουσίες, περιλαμβανομένων αντιβιοτικών, συνταγογραφούμενων φαρμάκων και συστατικών τροφίμων επηρεάζουν την κανονιστική έκφραση βασικών γονιδίων και πρωτεϊνών μεταφοράς του βακτηρίου E. coli, το οποίο μπορεί να είναι παθογόνο.
Ο όρος που χρησιμοποιούν οι ερευνητές είναι «ανταγωνιστική αλληλεπίδραση»
Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και κοινές ουσίες που δεν έχουν άμεση αντιμικροβιακή δράση, όπως τα καφεϊνούχα ροφήματα μπορούν να τροποποιούν ορισμένους γονιδιακούς ρυθμιστές που ελέγχουν τις πρωτεΐνες μεταφοράς, επηρεάζοντας έτσι τι εισέρχεται και εξέρχεται από το βακτήριο.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS Biology, προσφέρει σημαντική κατανόηση για την «χαμηλού επιπέδου» αντοχή στα αντιβιοτικά, η οποία δεν προκύπτει από παραδοσιακά γονίδια αντοχής, αλλά από ρυθμιστικούς μηχανισμούς και περιβαλλοντικές προσαρμογές.
Αυτό μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις σε μελλοντικές θεραπείες, αφορώντας στη διατροφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας και τις ποσότητες που λαμβάνονται, καθώς και στο αν θα πρέπει να καταναλώνονται.
Δείτε επίσης:
πηγή: trelokouneli.gr
