Health Rodos: Οι χειμερινές διακοπές φέρνουν κέφι και πολλές ευκαιρίες για εορταστικό φαγητό.
Ενώ κοινά τροφικά αλλεργιογόνα κρύβονται σε πολλά παραδοσιακά πιάτα που σερβίρονται στις γιορτές, λίγη προετοιμασία και προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει – είτε είστε γονιός παιδιού με τροφικές αλλεργίες είτε φιλοξενείτε επισκέπτες με τροφικές αλλεργίες – να «γευτείτε» τις διακοπές με ασφάλεια.
Είτε τρώτε στο σπίτι είτε ταξιδεύετε στο σπίτι της γιαγιάς, αυτές οι 5 συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τις τροφικές αλλεργίες με ασφάλεια και υγεία αυτές τις γιορτές.
5 Συμβουλές για την αποφυγή των αλλεργιογόνων τροφίμων στο σπίτι
Κάντε τραπέζι στο σπίτι σας
Επειδή έχετε τον έλεγχο του τι σερβίρετε, αυτή μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή για τη διαχείριση των τροφικών αλλεργιών.
Μπορείτε να επιλέξετε να ετοιμάσετε μόνο «ασφαλή» τρόφιμα και να ενημερώσετε τους επισκέπτες τι μπορούν και τι δεν μπορούν να φέρουν στο σπίτι.
Εάν έχετε φαγητά που περιέχουν αλλεργιογόνα, ορίστε ξεχωριστούς χώρους να σερβίρονται αυτά τα τρόφιμα, ώστε να αποφευχθεί η διασταυρούμενη επαφή.
Επικεντρωθείτε σε ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα
Αν και το μαγείρεμα από την αρχή μπορεί να φαίνεται σαν περισσότερη δουλειά, βοηθά να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα και οι περιοχές προετοιμασίας είναι απαλλαγμένες από τροφικά αλλεργιογόνα.
Μπορεί ακόμη και να διαπιστώσετε ότι εξοικονομείτε χρόνο μακροπρόθεσμα επειδή δεν χρειάζεται να ψάξετε κάθε ετικέτα συστατικών.
Τροποποιήστε τις παραδοσιακές συνταγές χρησιμοποιώντας συστατικά χωρίς αλλεργιογόνα
Μόλις γνωρίσετε μερικές απλές ανταλλαγές, μπορεί να συνειδητοποιήσετε πόσο εύκολο είναι να τροποποιήσετε τις συνταγές σας.
Εστιάστε σε παρόμοια είδη όταν εξετάζετε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, όπως μη γαλακτοκομικό γάλα για αγελαδινό γάλα (ή αντίστροφα) ή φυσικά δημητριακά χωρίς γλουτένη για σιτάρι.
Τα αυγά στις συνταγές συχνά μπορούν να αντικατασταθούν με αλεσμένους, επανυδατωμένους σπόρους λιναριού ή chia.
Να διαβάζετε πάντα όλες τις ετικέτες συστατικών
Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι ένα προϊόν είναι απαλλαγμένο από αλλεργιογόνα, διαβάστε την ετικέτα.
Οι κατασκευαστές τροφίμων αλλάζουν τις συνταγές, οι οποίες ενδέχεται να εισάγουν αλλεργιογόνα σε προηγουμένως «ασφαλή» τρόφιμα και ποτά.
Διατηρήστε τα όλα καθαρά
Αποτρέψτε την επαφή των τροφών και παράλληλα τη μόλυνση ενθαρρύνοντας το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Με πληροφορίες από την Αμερικανική Ακαδημία Διατροφής
Φωτογραφίες: istock
πηγή: iatropedia.gr