Health Rodos: «Έχω σκοπό να εμπλέξω τα φαρμακεία -που υπάρχουν σε κάθε χωριό- σε υπηρεσίες ΠΦΥ και τηλεϊατρικής αντί να φτιάξουμε νέες δομές», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Δομικές αλλαγές έρχονται εντός του 2025 στη λειτουργία των φαρμακείων με στόχο οι παρεχόμενες υπηρεσίες των φαρμακοποιών προς τους πολίτες να είναι πολυδιάστατες.
Σε ένα παγκόσμιο υγειονομικό περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία ο φαρμακοποιός καλείται να αναπτύξει νέες ψηφιακές δεξιότητες, νέες υπηρεσίες και εμπλουτισμένες επιστημονικές γνώσεις, ώστε να μετατραπεί ισάξιος συνομιλητής σε όλες τις πολιτικές αποφάσεις που διαμορφώνουν την Υγεία του αύριο.
Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των κορυφαίων ομιλητών που συμμετείχαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ με τίτλο «Pharmacy 4.0: Hub Ψηφιακής Υγείας & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας» που συνδιοργανώθηκε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 στο Ζάππειο από τον Όμιλο ΠΕΙΦΑΣΥΝ, τον ΣΥ.ΦΑ. Θράκης και τον ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ και στο οποίο έδωσαν το παρών 1.200 και πλέον φαρμακοποιοί, στελέχη εταιρειών και θεσμικοί φορείς από τον κλάδο του φαρμάκου.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, εντός του 2025 έρχονται Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής και πιλοτική διανομή των ΦΥΚ στα φαρμακεία, διαβεβαιώνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας που θα αντιμετωπίσουν όλες τους τις ανησυχίες για επιπλέον επιβαρύνσεις και τυχόν καταχρήσεις.
Επίσης, εντός της ίδιας χρονιάς θα εφαρμοστούν υπηρεσίες τηλεϊατρικής στα φαρμακεία, με τον υπουργό να σημειώνει: «Τα πολλά φαρμακεία που έχει η χώρα μας τα έβλεπε η τρόικα ως βάρος, για εμένα είναι ευλογία και αποτελούν κεντρικό σημείο των πολιτικών μας. Έχω σκοπό να εμπλέξω τα φαρμακεία -που υπάρχουν σε κάθε χωριό- σε υπηρεσίες ΠΦΥ και τηλεϊατρικής αντί να φτιάξουμε νέες δομές».
Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και δεύτερος γύρος αποκαλύψεων σχετικά με τους ελέγχους στη συνταγογράφηση ενώ ανέφερε πως μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι δαπάνες του retail κατά 10% σε σχέση με πέρυσι την ίδια χρονιά.
Ο ανθρωποκεντρικός ρόλος του φαρμακείου
«Οι φαρμακοποιοί έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κοινού από κάθε άλλο κλάδο. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που απαιτεί να αναπτύξουμε νέες στρατηγικές σε ένα περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο.
Πρέπει να κρατήσουμε τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του φαρμακείου», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ, Κωνσταντίνος Πάνος, ενώ από την μεριά του ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Θανάσης Μουχτής αναφέρθηκε στην 1η συνδιοργάνωση με τους άλλους δύο Συνεταιρισμούς και με κοινό σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των φαρμακοποιών για το μέλλον.
«Έχουμε δεσμευτεί να κάνουμε τα πάντα, όλους τους αναγκαίους μετασχηματισμούς για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες του φαρμακείου», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΥ.ΦΑ. Θράκης, Αναστάσιος Τερζής, ενώ από την πλευρά του ο Δημήτριος Παπαβασιλείου, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ σημείωσε πως οι ανακατατάξεις στο χώρο του φαρμακεμπορίου και οι καιροί επιβάλλουν ευρύτερες συνεργασίες για να πάμε μπροστά στο αύριο.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απηύθυνε και ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΟΣΦΕ, Βασίλης Μπιρλιράκης, λέγοντας πως «από την πλευρά της η ΟΣΦΕ θα είναι δίπλα στους Συνεταιρισμούς για να καλύψει τις πολλαπλές ανάγκες και τις προσδοκίες των φαρμακοποιών».
Η νέα ψηφιακή εποχή στο φαρμακείο
Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο η Τεχνητή Νοημοσύνη προς όφελος της ταχείας ανάπτυξης φαρμάκων, του repositioning αυτών, της μείωσης του κόστους και των ελέγχων ποιότητάς τους, ανέφερε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ενώ αναφορικά με το πρόσφατο σκάνδαλο των υπερσυνταγογραφήσεων, είπε ότι αυτές οι παραβάσεις έπρεπε να εντοπίζονται την επόμενη στιγμή, καλώντας την Πολιτεία να αξιοποιήσει όλα αυτά τα συστήματα και να ακολουθήσει ορθές πρακτικές στο φάρμακο για να προφυλάξει τους διαθέσιμους πόρους.
Από τη μεριά του ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες θα αποτυπώσουν την πραγματική εικόνα της υγείας της χώρας και αυτές είναι: το πρόγραμμα ψηφιακής διαχείρισης των ογκολογικών ασθενών, η ετοιμότητα των νοσοκομείων, η νοσηλεία στο σπίτι, η τηλεϊατρική, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΟΠΥΥ και φυσικά ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος των ασθενών».
Στην ίδια ενότητα ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να συμπληρώνει τον φάκελο των ασθενών στο φαρμακείο ενώ ανέφερε πως «ο φαρμακοποιός μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτιστοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στην ορθή χρησιμοποίησή της για να προλαμβάνονται κακές πρακτικές, στην εκπαίδευση και στην ένταξη των πολιτών σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι αυτές του εμβολιασμού, του προσωπικού γιατρού και όσες ακόμα έρθουν στη συνέχεια».
Οι προτάσεις του ΠΦΣ για την ψηφιακή υγεία
Τις δικές του προτάσεις για την ψηφιακή υγεία κατέθεσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς αποκαλύπτοντας ότι έχει ήδη ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας και βρίσκει σύμφωνο τον ΠΦΣ να προχωρήσει η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των φαρμακοποιών, ώστε να σταματήσει η απαίτηση για υπογεγραμμένα αρχεία συνταγών
Ζήτησε επίσης τα 10 εκατομμύρια των πολιτών να αποκτήσουν υποχρεωτικά άυλη συνταγογράφηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα ο ΕΟΠΥΥ λαμβάνει, διαχειρίζεται και ελέγχει 7,5 εκατ. συνταγές κάθε μήνα που σημαίνει ότι 90 εκατ. συνταγές τον χρόνο φυλάσσονται σε αποθήκες.
Ο πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ΗΣΠΑΔΙΦ, ένα καταπληκτικό εργαλείο όπως είπε, ζήτησε όμως να καταγράφει εκτός των άλλων και τις εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακαποθήκες για μια πληρέστερη εικόνα της κατάστασης της χώρας σχετικά με τις ελλείψεις των φαρμάκων.
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr
πηγή: giatros-in.gr