Health Rodos: Ένα φρούτο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα, έλεγε ο θυμόσοφος λαός μας κι ένα δίκιο το είχε, αφού η διατροφική τους αξία είναι τεράστια για κάθε ανθρώπινο οργανισμό, ανεξαρτήτου ηλικίας. Όπως καταλαβαίνεις τα φρουτάκια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λείπουν από το καλάθι του νοικοκυριού, για αυτό τον λόγο χρειάζεται να γίνουμε εξπέρ στον τρόπο διαλογής τους. Εμείς αποφασίσαμε να αναλάβουμε αυτό το βαρύ φορτίο και να σου επισημάνουμε όλα όσα πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις φρούτα από το σούπερ μάρκετ, το μανάβικό ή τη λαϊκή αγορά της γειτονιάς σου.Γενικοί κανόνες
Σημάδια Ζημιάς
Ξεκινάμε με τα βασικά. Καλό είναι να αποφύγεις φρούτα με σημάδια ζημιάς, κηλίδες, τρύπες ή άλλους ορατούς «τραυματισμούς» που μπορεί να υποδεικνύουν κακή μεταχείριση ή ζημιά κατά τη μεταφορά.
Το μέγεθος μετράει
Είναι σημαντικό να διαλέγεις φρούτα που έχουν φυσιολογικό μέγεθος για το είδος τους. Υπερβολικά μικρά ή μεγάλα φρούτα μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα και καλό είναι να αποφεύγονται.
Η σάρκα τους πρέπει να είναι σφριγηλή
Τα φρούτα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μαλακά, αλλά ούτε και πολύ σκληρά. Αντίστοιχα πρέπει να είναι στερεά, χωρίς ωστόσο να είναι εξαιρετικά σκληρά ή μαλακά. Αν εξαιρέσουμε το καρπούζι είναι σημαντικό η σάρκα τους να είναι σφριγηλή και ελαστική.
Εποχικότητα
Προτίμησε να αγοράζεις φρούτα που βρίσκονται στην εποχή τους, καθώς τόσο η γεύση αλλά και η ποιότητά τους θα είναι καλύτερη, από εκείνα που αναγκάζεσαι να πάρεις ενώ γνωρίζεις πως βρίσκονται εκτός εποχής.
Η μυρωδιά κρύβει την αλήθεια
Τα φρούτα που αναδύουν πιο έντονο άρωμα, έχουν αντίστοιχα πιο καλή γεύση, καθώς έχουν ωριμάσει όσο χρειάζεται για να τα καταναλώσεις . Αν τα φρούτα έχουν αδιάφορη ή ακόμη χειρότερα κακή μυρωδιά, τότε καλύτερα να τα αποφύγεις.
Το ζωηρό χρώμα δεν θα απογοητεύσει
Αντίστοιχα με το άρωμα και το χρώμα ενός φρούτου υποδεικνύει τον βαθμό ωρίμανσής του. Διάλεξε φρούτα που έχουν ομοιόμορφή, συμπαγή αλλά και λαμπερή όψη και δύσκολα θα πέσεις έξω στην αγορά/ πρόβλεψή σου.
Προτίμησε εγχώριους παραγωγούς από κοντινές περιοχές
Πριν μας πεις τοπικιστές είναι σημαντικό να σου αναφέρουμε, ότι τα φρούτα παραγωγών από κοντινές περιοχές, εντός Ελλάδας, απαιτούν μικρότερο χρόνο συγκομιδής και μεταφοράς, συγκριτικά με αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό, γεγονός που γέρνει την ποιοτική πλάστιγγα υπέρ τους, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
Πάμε τώρα σε ειδικές περιπτώσεις
Καρπούζι: Διάλεξε ένα καρπούζι με συμμετρικό σχήμα, χωρίς χτυπήματα και που είναι σχετικά βαρύ για το μέγεθός του. Φρόντισε η «σάρκα» του να μην είναι ούτε πολύ θαμπή, ούτε ιδιαίτερα λαμπερή και να έχει πάνω της ένα κίτρινο σημείο, το οποίο επιδεικνύει πως το καρπούζι ακουμπούσε στο έδαφος όταν ωρίμαζε. Επίσης διάλεξε καρπούζι που το κοτσάνι του είναι πράσινο.
Φράουλα: Φρόντισε οι φράουλες που θα επιλέξεις να έχουν κόκκινο ζωηρό όχι σκούρο που είναι πιο γλυκές; χρώμα, καθώς οι πράσινες και κίτρινες θεωρούνται άγουρες. Κοίταξε επίσης το μίσχο τους. Όταν είναι πράσινος και φρέσκος αυτό σημαίνει πως είναι φρέσκιες και οι φράουλες
Ροδάκινα: Απόφυγε την αγορά υπερώριμων ροδακίνων, καθώς τις περισσότερες φορές σημαίνει ότι δεν έχουν φυλαχτεί σε σωστές συνθήκες συντήρησης. Ανάλογα πάντα με την ποικιλία τους γενικώς ισχύει ότι όσο πιο κόκκινο είναι το ροδάκινο, τόσο πιο ώριμο είναι. Καλύτερο είναι να διαλέξεις ροδάκινα με κιτρινωπό χρώμα, απαλή υφή, έντονο άρωμα, χωρίς ατέλειες στο φλοιό τους και φρόντισε να είναι ελάχιστα μαλακά όταν τα πιέζεις.
Μπανάνες: Όταν τις αγοράζεις, οι πολύ καλές μπανάνες πρέπει να είναι σφιχτές στο άγγιγμα, ενώ ψηλαφώντας την επιφάνεια της φλούδα τους να μη βρίσκεις μαλακά σημεία.
πηγή: in2life.gr