Health Rodos: Το μυαλό μας χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά καθώς μεγαλώνουμε. Ποια διατροφή του τα παρέχει.
Αν θέλετε να διατηρήσετε την οξύνοιά σας καθώς μεγαλώνετε, καλό είναι να αρχίσετε να τηρείτε όσο το δυνατόν πιο πιστά τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής. Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά για να διατηρείται υγιής και η συγκεκριμένη διατροφή μπορεί να του τα παράσχει.
Τα νέα ευρήματα εξηγούν γιατί η μεσογειακή διατροφή κατ’ επανάληψιν έχει συσχετισθεί με καλύτερες νοητικές δεξιότητες στην μέση και τρίτη ηλικία, λένε οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε αναλύσεις αίματος που έκαναν οι ερευνητές σε 100 υγιείς εθελοντές ηλικίας 65-75 ετών. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους. Έκαναν ακόμα μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.
Ο εγκέφαλος μερικών εθελοντών είχε σαφείς ενδείξεις αργής γήρανσης και επομένως ήταν πιο υγιής. Σε άλλους η γήρανση έδειχνε να είναι επιταχυμένη. Εκείνοι που είχαν πιο αργή γήρανση είχαν υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τους από πέντε συστατικά ή κατηγορίες θρεπτικών συστατικών. Αυτά ήταν:
- Λιπαρά οξέα, όπως το άλφα-λινολενικό οξύ
- Αντιοξειδωτικές ουσίες και καροτενοειδή, όπως η ζεαξανθίνη και η cis-λουτεΐνη
- Δύο μορφές βιταμίνης Ε
- Η χολίνη
Το προφίλ αυτό ταιριάζει στενά με εκείνο που παρατηρείται σε όσους τρέφονται βάσει των επιταγών της μεσογειακής διατροφής, λένε οι ερευνητές.
Διαβάστε ακόμα: Χολίνη: Πόση χρειαζόμαστε καθημερινά και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές της
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Aging. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι προγενέστερες μελέτες για τη διατροφή που επηρεάζει τον εγκέφαλο είχαν βασιστεί σε ερωτηματολόγια διατροφής. Αυτά όμως απαιτούν να θυμούνται με ακρίβεια οι συμμετέχοντες τι έφαγαν.
Η παρούσα μελέτη είναι μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες που εξετάζουν πως αντιδρά ο εγκέφαλος στη διατροφή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αιματολογικές εξετάσεις.
Είναι επίσης μία από τις πρώτες που συνδυάζει τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών στο αίμα με απεικονιστικές εξετάσεις και νοητικά τεστ.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr