Health Rodos: Κριτική στον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος, ασκεί μεταξύ άλλων κλάδων και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ).
Γιατροί και Φαρμακοποιοί διαμαρτύρονται για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο που προβλέπει την οριζόντια επιβολή φορολόγησης με βάση το «τεκμαρτό εισόδημα» και προσαυξήσεις ανάλογα με τις τριετίες και το προσωπικό.
Στη σωρεία ανακοινώσεων προστέθηκε σήμερα και αυτή του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ) ενώ όλες τις προηγούμενες μέρες αντίθετοι δήλωναν οι Φαρμακοποιοί και οι Οδοντίατροι.
«Πάγια θέση του Ι.Σ.Α. είναι η φορολογική δικαιοσύνη και η πάταξη της φοροδιαφυγής», αναφέρει ο ΙΣΑ διατυπώνοντας τη θέση ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε αρκετούς κλάδους, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, διαχρονικά, της ελληνικής οικονομίας.
Είναι δεδομένο, λέει ο ΙΣΑ, ότι υπάρχουν αρκετοί «επαγγελματίες» οι οποίοι δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές αφού δεν έχουν κάνει έναρξη στην εφορία, δεν έχουν βιβλία και φορολογικά παραστατικά οπότε «λειτουργούν» εισπράττοντας μαύρο αφορολόγητο χρήμα κάτω από το ραντάρ της φορολογικής αρχής, κάτι που δεν μπορεί να ισχύσει για τον ιατρικό κλάδο αφού για να εργαστεί ένας ιατρός πρέπει να έχει κάποια σχέση μισθωτής εργασίας ή να παρέχει ανεξάρτητα τις υπηρεσίες του, λένε οι γιατροί.
«Θεωρούμε λοιπόν ότι το οριζόντιο μέτρο της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με βάση ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος μέσα από αυθαίρετες τεχνικές και διαδικασίες υπολογισμού του δεν λύνει ουσιαστικά το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αλλά αντίθετα διογκώνει τις φορολογικές ανισότητες με πρόσθετα φορολογικά βάρη, σε μεγάλο ποσοστό επαγγελματιών, προσθέτοντας εισοδήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται», σημειώνουν.
ΙΣΑ: Αδικούνται πολλοί κλάδοι και επαγγελματίες
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει υπόψη ότι -τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο- η τελευταία δωδεκαετία έχει σημαδευτεί από αλλεπάλληλες οικονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, από capital controls, από την πανδημία της COVID-19 και τα συνεχή lockdowns καθώς και από πολέμους και εχθροπραξίες ( Ουκρανία, Λωρίδα της Γάζας) δηλαδή από γεγονότα που δημιουργούν προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη στο σύνολο των επαγγελματικών κλάδων.
Άλλωστε η Κυβέρνηση, όπως αναφέρουν οι γιατροί, έχει εισάγει τεχνικές διαδικασίες και μεθόδους ελέγχου και πάταξης της φοροδιαφυγής όπως εκτεταμένη και υποχρεωτική χρήση POS και του λεγόμενου πλαστικού χρήματος, υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, myDATA κλπ. με τις οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, θα αντιμετώπιζε αυτό το διαχρονικό πρόβλημα.
«Είναι άδικο επειδή υπάρχει φοροδιαφυγή από ένα μέρος των επαγγελματιών να θεωρούνται συλλήβδην όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι φοροφυγάδες και αναρωτιόμαστε αν με την ίδια λογική επειδή υπάρχει αδήλωτη ή υποδηλωμένη μισθωτή εργασία η κυβέρνηση θεωρεί και τους μισθωτούς φοροφυγάδες στο σύνολό τους;», σημειώνουν τα μέλη του ΙΣΑ.
Αντιδρούν και οι Οδοντίατροι
Κατά του νέου νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών και της φορολόγησης με τεκμήρια στρέφονται και οι Οδοντίατροι καλώντας σε κινητοποιήσεις την τρέχουσα εβδομάδα.
Μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Mega o γ.γ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Κήττας, τάχθηκε κατά της επαναφοράς των τεκμηρίων χαρακτηρίζοντας άδικο το μέτρο για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
«Επανέρχονται τα τεκμήρια στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κάτι που θεωρητικά αποτελεί μη δίκαιη φορολόγηση αφού θεωρεί άπαντες τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες. Ταυτίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους μισθωτούς ενώ είναι δύο τελείως διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών», ανέφερε.
Σύμφωνα με τους Οδοντίατρους, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής δεν λύνεται με τέτοια οριζόντια μέτρα αλλά θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την ανάπτυξη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που θα λαμβάνει και υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες που εργάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα.
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί δεν φοροδιαφεύγουν
Οι Φαρμακοποιοί από την πλευρά τους δηλώνουν πως ο κλάδος τους δεν φοροδιαφεύγει, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται επί σειρά ετών και με ένα «απαράδεκτο, μνημονιακό rebate το οποίο απομειώνει δραματικά οποιαδήποτε κερδοφορία και η κατάργησή του είναι επιτακτική ανάγκη», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικό Σύλλογος (ΠΦΣ).
Παράλληλα, τονίζουν πως η εξυγίανση των φορολογικών ατελειών και αστοχιών ετών, θα πρέπει να έχει καθαρή στόχευση προκειμένου «να ανακουφίσει τελικά όλο τον υγιή επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, δίδοντας τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη!»
«Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνουν δραματικά τα εισοδήματα των φαρμακείων καθόσον το φάρμακο βρίσκεται σε κλειστό προϋπολογισμό και απαιτείται νέα ύλη για τα φαρμακεία μας προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν προς όφελος του Έλληνα πολίτη», σημειώνουν οι Φαρμακοποιοί.
Προτείνουν δε, η φορολόγηση των φαρμακείων να προσδιορίζεται με ένα προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους βάσει πραγματικών δεδομένων, χωρίς να υπεισέρχονται υποκειμενικοί παράγοντες.
πηγή: iatropedia.gr