Health Rodos: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για την πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr και την απομάκρυνση των κινητών από τα σχολεία.
Για τα πρώτα αποτελέσματα του πλαισίου παρεμβάσεων του υπουργείου Παιδείας για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού μίλησε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έδωσε επίσης μια πρώτη εικόνα των δεδομένων για τις αναφορές στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, καθώς και για την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης χρήσης κινητών στις αίθουσες των σχολείων.
«Η μάχη απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό είναι διαρκής και άρχισε να φέρνει αποτελέσματα», είπε ο κ. Πιερρακάκης. «Οι γονείς και οι μαθητές δεν φοβούνται πια να μιλήσουν. Στην πλατφόρμα stop-bullying έχουν υποβληθεί 407 αναφορές. Εξετάζονται μία προς μία και δίνεται λύση είτε μέσα στο σχολείο, είτε στη δευτεροβάθμια επιτροπή που ενεργοποιείται στα πιο σοβαρά περιστατικά».
Όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, ο υπουργός επεσήμανε ότι «οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν την απαγόρευση των κινητών, τα οποία χρησιμοποιούνταν και σαν εργαλεία καταγραφής περιστατικών bullying. Ήδη έχουν επιβληθεί 813 αποβολές για χρήση κινητών, που σημαίνει ότι το μέτρο λειτουργεί».
Ο κ. Πιερρακάκης αναγνώρισε τη σημασία πλαισίωσης των μέτρων αυτών με περαιτέρω στελέχωση των σχολείων με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
«Ούτε η πλατφόρμα, ούτε η απαγόρευση των κινητών μπορούν από μόνα τους να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα», τόνισε. «Γι’ αυτό αυξήσαμε συντριπτικά τον αριθμό των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. Από τους περίπου 360 μόνιμους που ήταν πριν από πέντε χρόνια, πλέον αγγίζουν τους 4.800. Θα ενισχύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο προσλαμβάνονται περίπου 2.000 αναπληρωτές. Όποιο παιδί και όποια οικογένεια κρίνεται πως έχει ανάγκη ψυχολογική υποστήριξη στο σχολείο, θα βρούμε τον τρόπο να δώσουμε τη βοήθεια που χρειάζεται».
Αναφορές κυρίως από γονείς
Η συντριπτική πλειονότητα των αναφορών στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr έχουν υποβληθεί από γονείς. Η πλατφόρμα άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο. Οι αναφορές είναι έως στιγμής αριθμητικά μοιρασμένες μεταξύ δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ειδικότερα, από τις 407 αναφορές που υποβλήθηκαν μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2024:
- Το 53% αφορούν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- Το 47% αφορούν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση
- Οι 359 (ποσοστό περίπου 88%) υπεβλήθησαν από γονείς
- Οι 48 (ποσοστό περίπου 12%) υπεβλήθησαν από μαθητές.
Από τις αναφορές που υπεβλήθησαν από γονείς, οι 134 είναι υποθέσεις που έκλεισαν, διότι έγινε πλήρης διαχείριση σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Οι 40 βρίσκονται σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης με βάση τα πρωτόκολλα παρέμβασης. Άλλες 13 είναι εντός αρμοδιότητας πλατφόρμας και πρόκειται να αρχίσει άμεσα η διαχείρισή τους. Τέλος, 61 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει αρχίσει ακόμα η διαχείρισή τους.
Αντίστοιχα για τις αναφορές που υπεβλήθησαν από μαθητές, οι 21 υποθέσεις θεωρούνται πλέον κλειστές. Μία βρίσκεται σε διαδικασία παιδαγωγικής παρέμβασης. Άλλες 4 αναφορές είναι εντός αρμοδιότητας πλατφόρμας και πρόκειται να αρχίσει η διαχείρισή τους άμεσα. Τέλος 8 αναφορές έχουν υποβληθεί χωρίς να έχει αρχίσει ακόμα η διαχείρισή τους.
Τα είδη του εκφοβισμού που καταγγέλλονται
Τα είδη του εκφοβισμού που έχουν καταγγελθεί είναι ποικίλα. Ειδικότερα, από τις 407 αναφορές που έχουν υποβληθεί:
- Το 77% αφορούν ψυχολογικό εκφοβισμό
- Το 48% αφορούν κοινωνικό εκφοβισμό,
- Το 56% αφορούν σωματικό εκφοβισμό
- Το 18% αφορούν ηλεκτρονικό/διαδικτυακό εκφοβισμό
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr