Health Rodos: Η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ακόμη και με τη βοήθεια των τροφίμων και την εκούσια ρύθμιση της διατροφής, είναι μία από τις κύριες ιατρικές συμβουλές που ακούμε και διαβάζουμε, ιδίως όσο μεγαλώνουμε, καθώς η υπέρταση είναι πολύ πιο συχνή από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε, και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Η αρτηριακή πίεση εκτός του παραδοσιακού ελέγχου είναι στην πραγματικότητα ένα προβλήματα υγείας που αν δεν δοθεί προσοχή, μπορεί να αναπτυχθεί. Η μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ακόμη και χωρίς τη χρήση γιατρών αλλά με απλή πρόληψη, επομένως με φυσικές θεραπείες και διατροφή, είναι μια εξαιρετική ιδέα και είναι σίγουρα απλή με τις σωστές τροφές.
Τι προκαλεί υπέρταση
Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορούν να προκαλέσουν τη λεγόμενη υπέρταση, δηλαδή τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης του κυκλοφορικού συστήματος. Είναι κυριολεκτικά η δύναμη και η ταχύτητα με την οποία το αίμα ταξιδεύει μέσα στο σώμα μας, φυσικά ένα υγιές σώμα και σε καλή κατάσταση είναι σε θέση να αυτορυθμίσει αυτόν τον ρυθμό και αυτή τη «δύναμη», αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να το θέσουν σε κίνδυνο.
Μια διατροφή πολύ πλούσια σε λίπη, σάκχαρα αλλά και προϋπάρχουσες παθήσεις γενετικής φύσης, η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, η υπερβολική καθιστική ζωή, η τάση για κάπνισμα και αλκοόλ θεωρούνται συχνά τα βασικά στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και αν αποτελούν μέρος της συνήθειάς μας, να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτές τις μορφές καθημερινότητας.
Τροφές για την καταπολέμηση της υψηλής αρτηριακής πίεσης
Είναι πάνω απ’ όλα το αλάτι ή πιο συγκεκριμένα το νάτριο, το στοιχείο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που είναι σε θέση να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στην αρτηριακή πίεση, βρίσκεται φυσικά στο επιτραπέζιο αλάτι αλλά και σε πολλά συντηρητικά στοιχεία, με άλλες ονομασίες, για παράδειγμα σε κονσέρβες τροφίμων τόσο για φυτικά όσο και για ζωικά στοιχεία αλλά και σε συσκευασμένα τρόφιμα, καθώς και στα λουκάνικα. Μπορούμε να εισαγάγουμε τρόφιμα που αντίθετα μειώνουν την αρτηριακή πίεση, όπως
- Φρέσκα λαχανικά, ιδίως πράσινα φυλλώδη: λάχανο, σπανάκι, σέσκουλα, παντζάρια και άλλα, πλούσια σε νερό και στοιχεία όπως το κάλιο και το μαγνήσιο
- Γαλάζια και λευκά ψάρια, πλούσια σε λιπαρά οξέα όπως τα Ωμέγα 3 και πρωτεΐνες. Τόνος, μπακαλιάρος, σκουμπρί και παρόμοια για παράδειγμα
- Μούρα, όπως βατόμουρα, σμέουρα κ.ο.κ., είναι πολύ πλούσια σε μέταλλα και φυσικές πρωτεΐνες.
- Μπανάνες, πολύ πλούσιες σε κάλιο
Ακόμα και η ενσωμάτωση δημητριακών και οσπρίων, όπως σόγια, βρώμη, λιναρόσπορος, είναι μια εξαιρετική ιδέα: όλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βελτιώνουν την κυκλοφορία μειώνοντας ενδεχομένως την επίδραση της αρτηριακής πίεσης, καθώς επίσης παρέχουν μια σημαντική συμβολή όσον αφορά τις φυτικές πρωτεΐνες, δεν πρέπει να παραβλέπεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε «καλά» λιπαρά.
Μικρές δόσεις μαύρης σοκολάτας (τουλάχιστον 75%) μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και η σωστή ενυδάτωση, το να πίνετε πολύ νερό όχι ταυτόχρονα αλλά σε διάφορες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθά στη ρύθμιση αυτού του στοιχείου. Καθώς και η διατήρηση καλής και συνεχούς σωματικής δραστηριότητας ακόμη και σε μικρές καθημερινές κινήσεις.
πηγή: giatros-in.gr