Health Rodos: Η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας μοσχαρίσιου κρέατος θα μπορούσε να αποφέρει πολλά οφέλη για τη «μητέρα Γη» και την ανθρώπινη υγεία, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Μικρές περικοπές στο μοσχαρίσιο κρέας που παράγεται στις πλούσιες χώρες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 125 δισεκατομμύρια τόνους, αναφέρουν οι ερευνητές – ποσότητα που υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό των παγκόσμιων εκπομπών από τα ορυκτά καύσιμα τα τελευταία τρία χρόνια.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την περικοπή της βοοτροφίας κατά μόλις 13%, ανέφεραν οι ερευνητές στις 4 Νοεμβρίου στο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Μια μείωση αυτού του μεγέθους θα μείωνε την έκταση της γης που απαιτείται για τη βοσκή, επιτρέποντας να ξαναφυτρώσουν δάση σε βοσκοτόπια, ανέφεραν ακόμη οι ερευνητές.
Τα δάση αυτά θα λειτουργούσαν σαν σφουγγάρι για το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τα αυτοκίνητα και τις μονάδες παραγωγής ενέργειας.
«Μπορούμε να επιτύχουμε τεράστια οφέλη για το κλίμα με μέτριες αλλαγές στη συνολική παγκόσμια παραγωγή βοείου κρέατος», ανέφερε ο Matthew Hayek, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Σε πολλά μέρη, η αναγέννηση αυτή θα μπορούσε να συμβεί με τη φυσική διασπορά των σπόρων και την αναγέννηση των δέντρων χωρίς καμία ανθρώπινη ανάμειξη», εξηγεί σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.
«Αυτή η μακροχρόνια αναβλάστηση θα ωφελούσε το κλίμα για τις επόμενες δεκαετίες, με σημαντική αναβλάστηση και δέσμευση άνθρακα που θα ξεκινούσε σε πολλές περιοχές μέσα σε λίγα μόλις χρόνια και θα διαρκούσε για 75 χρόνια ή περισσότερο μέχρι να ωριμάσουν τα δάση», προσθέτει.
Τα πιο εύπορα έθνη είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για αυτές τις περικοπές βοείου κρέατος, επειδή τείνουν να έχουν βοσκοτόπια σε περιοχές που παλαιότερα καλύπτονταν από τεράστια και πλούσια δάση, ανέφεραν οι ερευνητές. Αυτοί οι βοσκότοποι τείνουν επίσης να παράγουν λιγότερο γρασίδι και να έχουν μικρότερες περιόδους ανάπτυξης.
Από την άλλη πλευρά, οι βοσκότοποι στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Αμερική αναπτύσσονται όλο το χρόνο, παράγοντας περισσότερη τροφή για τα ζώα ανά στρέμμα, σημειώνει η μελέτη.
Πιο δραματικές αλλαγές θα παρήγαγαν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, σημείωσαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, η μετεγκατάσταση όλων των βοοειδών, των προβάτων και άλλων ζώων που βόσκουν από όλες τις δυνητικά δασικές περιοχές θα μπορούσε να δεσμεύσει το εντυπωσιακό ποσό των 445 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το τέλος του αιώνα – που ισοδυναμεί με περισσότερες από μια δεκαετία εκπομπών από ορυκτά καύσιμα.
«Το σημαντικό είναι ότι η προσέγγιση αυτή θα επέτρεπε τη διατήρηση της βόσκησης των ζώων σε αυτοφυή λιβάδια και ξηρά λιβάδια, τα οποία είναι μέρη όπου δεν μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν καλλιέργειες ή δάση», ανέφερε ο Hayek.
«Για πολλούς καταναλωτές σε περιοχές υψηλού εισοδήματος, όπως η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική, η μείωση της υπερβολικής κατανάλωσης κρέατος ωφελεί τόσο την υγεία τους όσο και το περιβάλλον», ανέφερε από την πλευρά του ο Johannes Piipponen, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φινλανδίας.
Πώς ωφελείται η υγεία από τη μείωση του μοσχαρίσιου κρέατος
Η ανθρώπινη υγεία θα ωφεληθεί με διάφορους τρόπους από τη μείωση του βοείου κρέατος.
Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και νεφρικών προβλημάτων. Εν τω μεταξύ, η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τον κίνδυνο μολύνσεων που μεταδίδονται από έντομα, ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη και φυσικών καταστροφών όπως τυφώνες, ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες.
Η ενίσχυση της αναγέννησης των δασών δεν θα λύσει από μόνη της την κλιματική αλλαγή, αλλά θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ένα ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιο της ανθρωπότητας, σημείωσαν οι ερευνητές.
«Μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, οι χώρες επιδιώκουν να επιτύχουν κρίσιμους στόχους μετριασμού του κλίματος βάσει διεθνών συμφωνιών, και η αποκατάσταση του οικοσυστήματος σε μετατρεπόμενα βοσκοτόπια μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο μέρος αυτού», ανέφερε ο Hayek.
«Τα ευρήματα της μελέτης μας θα μπορούσαν να προσφέρουν δρόμους προς τα εμπρός για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που στοχεύουν στην αντιμετώπιση τόσο των προβλημάτων μετριασμού του κλίματος όσο και της επισιτιστικής ασφάλειας», πρόσθεσε ο Hayek. «Καθώς οι χώρες παγκοσμίως δεσμεύονται για φιλόδοξους στόχους αναδάσωσης, ελπίζουμε ότι η έρευνα αυτή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την ιεράρχηση των πιο αποτελεσματικών περιοχών για τις προσπάθειες δέσμευσης του άνθρακα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις παγκόσμιες ανάγκες σε τρόφιμα».
Φωτογραφία: iStock
.:
Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα μικρόβια για τα οποία χρειάζονται νέα εμβόλια
Καρκίνος: Οι θάνατοι παγκοσμίως θα διπλασιαστούν ως το 2050 – Τα στοιχεία για την Ελλάδα
Υψηλά τριγλυκερίδια: Ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να τα ρίξετε φυσικά
πηγή: iatropedia.gr