Health Rodos: Σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική υγεία φαίνεται πως έχει η βιταμίνη D που χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής
Σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην καρδιομεταβολική υγεία φαίνεται πως έχει η βιταμίνη D που χορηγείται ως συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση.
Στο πλαίσιο της ανασκόπησης, οι επιστήμονες ανέλυσαν 99 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που αφορούσαν συνολικά 17.656 συμμετέχοντες. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D, με μέση δόση 3320 Διεθνών Μονάδων (IU) ημερησίως, συσχετίστηκε με ευνοϊκές επιδράσεις σε διάφορους παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου, όπως η μείωση της συστολικής και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, της ολικής χοληστερόλης, της γλυκόζης αίματος νηστείας, της αιμοσφαιρίνης A1C και της ινσουλίνης αίματος νηστείας.
Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα οφέλη από τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D ήταν πιο έντονα σε συγκεκριμένες ομάδες: σε μη δυτικούς πληθυσμούς, άτομα με βασικά επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D κάτω από 15,0 ng-mL-1, άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 30 kg/m2 και άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω. Αυτό σημαίνει, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πως απαιτούνται πως η καλή καρδιαγγειακή υγεία σε μη δυτικούς, παχύσαρκους και ηλικιωμένους πληθυσμούς προϋποθέτει υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D.
Η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για εξατομικευμένες στρατηγικές παρέμβασης σε ό,τι αφορά τη βιταμίνη D, λαμβάνοντας υπόψη ατομικά χαρακτηριστικά, όπως το εθνοπολιτισμικό υπόβαθρο, η ηλικία, ο ΔΜΣ και τα βασικά επίπεδα βιταμίνης D.
Τα ευρήματα υπογραμμίζουν, επίσης, τη δυνατότητα παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας (για τρεις μήνες ή περισσότερο) και υψηλότερων δόσεων για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της καρδιομεταβολικής υγείας σε συγκεκριμένους πληθυσμούς.
Όπως επισημαίνεται από τους συγγραφείς της μελέτης, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη διαλεύκανση των μηχανισμών πίσω από αυτές τις παρατηρούμενες επιδράσεις και τα πιθανά οφέλη της συμπληρωματικής χορήγησης βιταμίνης D σε χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές. Επιπλέον, δικαιολογούνται μελέτες που διερευνούν τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις και τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με τη χορήγηση υψηλών δόσεων συμπληρώματος διατροφής.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr