Health Rodos:
Ποιο ψάρι να επιλέγετε για να μειώσετε σταθερά τη χοληστερίνη
Αυτά τα μικροσκοπικά ψάρια είναι φορτωμένα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα μια από τις πιο υγιεινές επιλογές θαλασσινών.
Αυτό το άρθρο διερευνά τα οφέλη της αντζούγιας για την υγεία, τη θρεπτική της αξία, το τι θα γίνει αν φάτε μια ολόκληρη κονσέρβα, πώς να τις αποθηκεύσετε σωστά και πώς συγκρίνονται με τις σαρδέλες.
Αντζούγιες: Διατροφικό προφίλ
Οι αντζούγιες είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, υγιών λιπών και βασικών θρεπτικών συστατικών.
Διατροφική κατανομή (ανά 100 γραμμάρια αντζούγιας κονσέρβα σε λάδι)
Θρεπτικό στοιχείο
Ποσότητα
% Ημερήσια Αξία (DV)
Θερμίδες
210 kcal
–
Πρωτεΐνη
29 γρ.
58%
Ολικό λίπος
10 γρ.
15%
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
2,1 γρ.
–
Βιταμίνη Β12
3,6 mcg
150%
Σίδηρος
4,6 mg
25%
Ασβέστιο
147 mg
15%
Νάτριο (αλάτι)
3.660 mg
152%
- Πλούσιες σε Ωμέγα-3: Υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
- Υψηλές σε πρωτεΐνη: Βοηθούν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μυών.
- Υψηλές σε ασβέστιο και σίδηρο: Απαραίτητα για γερά οστά και παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αντζούγιες: Οφέλη υγείας
Η τακτική κατανάλωση αντζούγιας μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς, την λειτουργία του εγκεφάλου και τη γενική ευεξία.
1. Υγεία της καρδιάς
- Όντας υψηλές σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι αντζούγιες βοηθούν στην μείωση της φλεγμονής και της αρτηριακής πίεσης.
- Τα ωμέγα-3 μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
2. Δύναμη των οστών
- Είναι πλούσιες σε ασβέστιο και φώσφορο, που είναι απαραίτητα για γερά οστά και δόντια.
- Βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και της φυσικής οστικής απώλειας όσο μεγαλώνετε.
3. Εγκέφαλος και ψυχική υγεία
- Τα ωμέγα-3 υποστηρίζουν την λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν από τη γνωστική εξασθένηση.
- Η βιταμίνη Β12 ενισχύει την ενέργεια και τη διάθεση, βοηθώντας στην πρόληψη της κόπωσης και της κατάθλιψης.
4. Υψηλής ποιότητας πηγή πρωτεΐνης
- Με 29g πρωτεΐνης ανά 100g, οι αντζούγιες είναι εξαιρετική τροφή για την αποκατάσταση των μυών και τη διαχείριση του βάρους.
- Η πρωτεΐνη τους θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο, μειώνοντας τις λιγούρες για σνακ.
Τι θα γίνει αν φάτε μια ολόκληρη κονσέρβα αντζούγιες
Η κατανάλωση μιας ολόκληρης κονσέρβας αντζούγιες δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά προσέξτε την πρόσληψη νατρίου (αλατιού).
Μια κονσέρβα αντζούγιες είναι:
- Υψηλή σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3: Εξαιρετικά για την υγεία της καρδιάς και των μυών.
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο: Είναι ασφαλές να τρώτε συχνά, σε αντίθεση με ορισμένα μεγαλύτερα ψάρια.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: Εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι – Μία μόνο κονσέρβα μπορεί να περιέχει πάνω από 3.000 mg νατρίου, που είναι ΠΟΛΥ πάνω από το ημερήσιο συνιστώμενο όριο.
- Μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού – Η υπερβολική ποσότητα αλατιού μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει φούσκωμα ή αφυδάτωση.
Αν φάτε μια ολόκληρη κονσέρβα αντζούγιες, τουλάχιστον ισορροπήστε το γεύμα σας με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως φρέσκα λαχανικά ή δημητριακά ολικής αλέσεως.
Χαλάνε οι αγοραστές αντζούγιες;
Ναι, οι αντζούγιες μπορεί να χαλάσουν αν δεν αποθηκευτούν σωστά.
Μέθοδος αποθήκευσης
Διάρκεια ζωής
Κονσέρβα αντζούγιας που δεν έχει ανοιχτεί
Έως 1 έτος (δείτε ημερομηνίας λήξης)
Ανοιγμένη κονσέρβα (στο ψυγείο, περιεχόμενο σε λάδι)
5-7 μέρες
Φρέσκιες αντζούγιες (ψυγείο)
1-2 μέρες
Κατεψυγμένες αντζούγιες
Έως 3 μήνες
πηγή: giatros-in.gr