Health Rodos: Αν και ως Έλληνες, το εθνικό μας ρόφημα είναι ο καφές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτιμούν μια κούπα ζεστό τσάι, όχι μόνο για την ωραία γεύση του αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες, ιδιαίτερα εάν είναι πράσινο. Κι όμως, υπάρχουν μερικοί άγνωστοι κίνδυνοι εάν πίνετε το τσάι ή τον καφέ σας με το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο ή σε συνδυασμό με ορισμένα σνακ.
Σύμφωνα με τη Βρετανίδα φαρμακοποιό και διατροφοθεραπεύτρια Deborah Grayson, η κατανάλωση καφέ ή τσαγιού με συγκεκριμένες τροφές, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.
Πόσοι καφέδες την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, σύμφωνα με μελέτη
Οι χημικές ουσίες σε αυτά τα ζεστά ροφήματα είναι γνωστό ότι σταματούν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό – ένα μέταλλο που είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα, δίνοντάς μας ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Πότε το τσάι ή καφές αυξάνει τον κίνδυνο αναιμίας
«Αν πίνετε πάντα μια κούπα τσάι ή καφέ με το γεύμα σας, μπορεί να παρουσιάσετε προβλήματα αναιμίας», υποστηρίζει η Γκρέισον, λέγοντας ότι «ο κίνδυνος αναιμίας – σοβαρής ανεπάρκειας σιδήρου – είναι ιδιαίτερα υψηλός στις γυναίκες, στη διάρκεια της παραγωγικής τους ηλικίας όπου έχουν ακόμη έμμηνο ρύση. Υπολογίζεται ότι το 8% των γυναικών και το 3% των ανδρών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.
Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τρώτε μαζί με τσάι και καφέ είναι αυτά που είναι πλούσια σε σίδηρο όπως μπριζόλα και ψητό μοσχάρι και πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο και λάχανο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια σειρά από χημικές ουσίες στο τσάι και τον καφέ, μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου, συμπεριλαμβανομένων των πολυφαινολών, που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τη φλεγμονή. Εκτός από το τσάι και τον καφέ, οι πολυφαινόλες βρίσκονται και σε τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα μπαχαρικά – αν και σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Οι τανίνες, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο κρασί, καθώς και τα οξαλικά, είναι επίσης γνωστές για την ανασταλτική τους δράση του σιδήρου. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι εξουθενωτικά. συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάντλησης, της τριχόπτωσης και των επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων.
Τα λάθη την ώρα του φαγητού
Η Deborah Grayson έδωσε κι άλλες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τα «λάθη που μπορεί να κάνουμε την ώρα του φαγητού» και έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία μας.
Για παράδειγμα, εάν θέλετε να πάρετε κιλά ή να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, δεν πρέπει να καταναλώνετε πολλά υγρά στη διάρκεια των γευμάτων σας. «Η παρουσία υγρού στο στομάχι μπορεί να μειώσει την ποσότητα του φαγητού που μπορείτε να φάτε» αναφέρει.
Επίσης, η αλλαγή του τύπου σαλάτας που τρώτε μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των «πεπτικών συμπτωμάτων μετά το γεύμα». Η ρόκα και το κιχώριο, «διεγείρουν τη διαδικασία της πέψης και μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να προετοιμαστεί για την πλήρη πέψη των τροφών που τρώμε».
Τέλος, υπενθυμίζει ότι θα πρέπει το τελευταία γεύμα να είναι τουλάχιστον 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο ώστε να αποφύγετε συμπτώματα παλινδρόμησης και αντί για τον καναπέ, γιατί διευκολύνει το πεπτικό σύστημα να διασπάσει το φαγητό και να μειώνει τον κίνδυνο δυσπεψίας.
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr
πηγή: giatros-in.gr