Health Rodos: Το αποτέλεσμα είναι τα παιδιά να αισθάνονται ζάλη, κόπωση και να εμφανίζουν ομίχλη εγκεφάλου ή γνωστικές δυσκολίες.
Η ορθοστατική δυσανεξία περιλαμβάνει διαταραχές όπως η ορθοστατική ταχυκαρδία και η ορθοστατική υπόταση.
Το 67% των ασθενών που μελετήθηκαν εμφάνισαν ζάλη, το 25% κόπωση και το 23% πόνο στο σώμα, συμπτώματα που επιδεινώνονται όταν κάποιος στέκεται όρθιος και υποχωρούν όταν ξαπλώνει.
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να δυσκολέψουν την εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση, η παρακολούθηση των σχολικών μαθημάτων και η κοινωνικοποίηση, επηρεάζοντας σοβαρά την ποιότητα ζωής των παιδιών.
Η έρευνα διεξήχθη στην Παιδιατρική Κλινική Αποκατάστασης μετά τη νόσηση με COVID-19 του Kennedy Krieger και αποκαλύπτει ότι η ορθοστατική δυσανεξία είναι διαδεδομένη μεταξύ των παιδιών που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του COVID-19.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 71% των ασθενών που μελετήθηκαν στο Ινστιτούτο παρουσίασαν τουλάχιστον μία ορθοστατική διαταραχή.
Η Δρ. Laura Malone, Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής Αποκατάστασης μετά τον COVID-19 στο Kennedy Krieger και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης εξηγεί ότι τα ευρήματα δείχνουν τη σημασία του ελέγχου των παιδιατρικών ασθενών με μακρά COVID για ορθοστατική δυσανεξία, καθώς πολλοί έχουν συμπτώματα που θα μπορούσαν να διαφύγουν χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο.
«Η έρευνα αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα αυτά είναι συχνά. Από τα 92 παιδιά που μελετήσαμε, τα 65 αντιμετώπιζαν παρενέργειες όπως ζάλη και κόπωση λόγω ορθοστατικής δυσανεξίας. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία θα τους δώσει την ευκαιρία να αναρρώσουν και να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες».
Τα ευρήματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη πολύπλευρης προσέγγισης της θεραπείας, όπως τη σημασία της αυξημένης πρόσληψης αλατιού και υγρών, της άσκησης και της φυσικοθεραπείας. Διερευνώνται επίσης φάρμακα για τη διαχείριση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η Δρ. Μαλόουν λέει ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση της ορθοστατικής δυσανεξίας.
«Στόχος μας είναι να παρέχουμε πιο στοχευμένες και προσαρμοσμένες θεραπείες που θα βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Αυτή η μελέτη είναι μόνο η αρχή, και ελπίζουμε ότι θα δώσει το έναυσμα για περαιτέρω έρευνα για την υποστήριξη των παιδιών με μακρά COVID».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Pediatrics.
πηγή: giatros-in.gr