Health Rodos: Αυτός ο χυμός, όταν καταναλώνεται κάθε μέρα, θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερίνη και την υπέρταση, όπως έδειξαν μελέτες. Όπως είναι γνωστό, χοληστερίνη και υπέρταση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.
Όλοι γνωρίζουμε πως ό,τι τρώμε έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας. Ορισμένες τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κάποιες παθήσεις, ενώ άλλες μπορεί να τον μειώσουν.
Το ίδιο συμβαίνει και με όσα πίνουμε. Υπάρχει λοιπόν ένας χυμός γεμάτος θρεπτικά συστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να χτίσουμε μία «ασπίδα», που θα μας προστατεύει από ασθένειες.
Ο χυμός πορτοκάλι μειώνει χοληστερίνη και υπέρταση
123RF Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο χυμός πορτοκάλι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τόσο τα επίπεδα της χοληστερίνης, όσο και την υπέρταση.
Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και η υπέρταση αποτελούν δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή.
Εκατομμύρια Έλληνες με υπέρταση και χοληστερίνη
Περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν υπέρταση και πάνω από ένα εκατομμύριο είναι αδιάγνωστοι, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης.
Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια είναι και εκείνοι που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης στη χώρα μας και σχεδόν ο ένας στους δύο έχει υψηλή «κακή χοληστερίνη», σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης.
Δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι την ημέρα μειώνουν τη χοληστερίνη
Ο χυμός πορτοκάλι στην καθημερινή μας διατροφή είναι ένας καλός τρόπος να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας χωρίς φάρμακα.
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lipids in Health and Disease, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνήθεια να καταναλώνουμε δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι κάθε μέρα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Στη μελέτη έλαβαν μέρος 129 άνθρωποι ηλικίας 18-66 ετών. Περίπου οι 4 στους δέκα (41%) έπιναν δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι καθημερινά, δηλαδή περίπου 480ml την ημέρα, για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνοι που έπιναν τακτικά χυμό πορτοκάλι είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης. Τα ίδια αποτελέσματα είδαν τόσο σε ανθρώπους που είχαν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης, όσο και σε εκείνους που είχαν φυσιολογική χοληστερίνη.
Τι γίνεται αν πίνω πάνω από δύο ποτήρια χυμό πορτοκάλι;
Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν αυξήθηκε πάνω από τα δύο ποτήρια ημερησίως η ποσότητα χυμού πορτοκάλι, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια.
Μια άλλη ανάλυση εννέα μελετών που είχαν γίνει στο παρελθόν, έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής»-LDL χοληστερίνης στο αίμα, αλλά δεν φάνηκε να υπάρχει ανάλογη βελτίωση στην ολική χοληστερίνη και την «καλή»-LDL χοληστερίνη στον ορό του αίματος.
«Ωστόσο, προτείνουμε να γίνει περαιτέρω έρευνα με τη μορφή υψηλής ποιότητας κλινικών παρεμβάσεων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές από μελέτη σε μελέτη», ανέφεραν οι ερευνητές.
Πώς επιδρά ο χυμός πορτοκαλιού την υπέρταση
Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Arya Atherosclerosis, εξέτασε την επίδραση του χυμού πορτοκαλιού στην αρτηριακή πίεση.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν χυμό πορτοκάλι για 60 ημέρες εμφάνισαν σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.
«Ο χυμός από γλυκά πορτοκάλια που πωλείται στο εμπόριο, μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Η υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, πηκτίνη και αιθέρια έλαια των συμπυκνωμένων προϊόντων σε σύγκριση με τον φυσικό χυμό μπορεί να είναι η αιτία για αυτό το εύρημα», ανέφεραν οι ερευνητές.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού για 12 εβδομάδες μείωσε την αρτηριακή πίεση.
«Η εσπεριδίνη στον χυμό πορτοκάλι μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση (τη «μεγάλη πίεση») μετά από παρατεταμένη κατανάλωση και μετά από μία δόση, ενώ η χρόνια κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού εμπλουτισμένου με εσπεριδίνη ενισχύει τη δράση της», ανέφεραν οι ερευνητές.
«Ο εμπλουτισμένος με εσπεριδίνη χυμός πορτοκάλι θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και της πίεσης παλμού σε ανθρώπους με ελαφρά υπέρταση», είπαν οι ερευνητές.
Ο χυμός πορτοκάλι περιέχει ζάχαρη
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκάλι καλό θα είναι να γίνεται με προσοχή από τους ανθρώπους που έχουν διαβήτη ή προσπαθούν να χάσουν βάρος, καθώς ο χυμός πορτοκάλι που πωλείται στο εμπόριο περιέχει περίπου 24 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.
Τροφές που ρίχνουν την LDL χοληστερόλη
Υπάρχουν τρόφιμα μειώνουν την χοληστερόλη με διάφορους τρόπους. Κάποια παρέχουν διαλυτές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν την χοληστερόλη και την αποβάλλουν από το σώμα πριν μπουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ άλλα περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία την μειώνουν άμεσα. Κάποια από τα τρόφιμα που μειώνουν την χοληστερόλη, σύμφωνα με το Harvard, είναι:
Tροφές μπορούν να ρίξουν την αρτηριακή πίεση;
Εάν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, ίσως αναρωτιέστε εάν τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο στην υπέρταση. Η απάντηση είναι ναι. Αλλαγές συνηθειών, όπως η διατροφή, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Ακολουθούν κάποια τρόφιμα που μπορούν να συμβάλλουν στη ρύθμιση των φυσιολογικών επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και να βελτιώσουν τη συνολική σας υγεία:
Συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης
Συνήθως, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν προκαλεί κανένα σημάδι ή σύμπτωμα. Γι’ αυτό οι γιατροί την αποκαλούν “σιωπηλό δολοφόνο”. Μπορεί να έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση για χρόνια χωρίς να το γνωρίζετε. Στην πραγματικότητα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι το 46% των ενηλίκων με υπέρταση δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Όταν η αρτηριακή σας πίεση είναι 180/120 mmHg ή υψηλότερη, μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, καρδιακούς παλμούς ή αιμορραγίες από τη μύτη. Η αρτηριακή πίεση σε αυτό το επίπεδο θεωρείται υπερτασική κρίση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.
- Έντονοι πονοκέφαλοι
- Θολή όραση ή αλλαγές στην όραση
- Ρινορραγία
- Βούισμα στα αυτιά
- Πόνος στο στήθος
- Ζάλη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ναυτία
- Εμετός
- Ανησυχία
- Σύγχυση
- Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr
πηγή: giatros-in.gr