Health Rodos: Συνήθως η μούχλα και οι μυκοτοξίνες που βρίσκονται στους κόκκους του καφέ, δεν είναι αρκετές για να σας αρρωστήσουν.
Όταν αποθηκεύετε κόκκους καφέ στο σπίτι, κρατήστε τους σε αεροστεγές δοχείο και σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Λόγω της διαδικασίας πολλαπλών σταδίων που περιλαμβάνει η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η μεταφορά του καφέ, δεν είναι ασυνήθιστο οι κόκκοι και τα υπολείμματα καφέ να περιέχουν μύκητες ή μούχλα. Ενώ η μούχλα αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα που δεν αποθηκεύουμε σωστά ή είναι χαλασμένα (όπως ψωμί ή τυρί), γενικά δεν μπορείτε να βρείτε εύκολα τη μούχλα μέσα στον καφέ.
Η μούχλα μπορεί να παράγει δηλητηριώδεις ουσίες που ονομάζονται μυκοτοξίνες και η κατανάλωση τροφών ή ποτών με υψηλά επίπεδα μυκοτοξινών έχει τη δυνατότητα να σας κάνει να αρρωστήσετε, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.
Βραχυπρόθεσμα, η δηλητηρίαση από μυκοτοξίνες μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο ή διάρροια. Μακροπρόθεσμα, η έκθεση στις τοξίνες σχετίζεται με μια ποικιλία αρνητικών αποτελεσμάτων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου καρκίνου του ήπατος και των νεφρών και βλάπτει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ποια είναι τα 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη μούχλα στον καφέ;
1.Η μούχλα και οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν σε καφέ που δεν συλλέγεται ή δεν αποθηκεύεται σωστά
Ορισμένες μορφές μούχλας και σχετικές μυκητιακές τοξίνες μπορεί να υπάρχουν στον καφέ λόγω παραγόντων όπως η κακή συγκομιδή και οι πρακτικές επεξεργασίας, οι συνθήκες αποθήκευσης υψηλής υγρασίας και ο τόπος που καλλιεργείται ο καφές.
«Για να μορφοποιηθεί ο καφές, γενικά πρέπει να τον εκθέσετε σε λίγο επιπλέον νερό», αναφέρουν οι ειδικοί που ερευνούν τη χημεία του καφέ.
Ο Νο 1 κανόνας για τη διατήρηση των κόκκων καφέ ή του αλεσμένου καφέ που έχετε αγοράσει χωρίς μούχλα είναι να τον διατηρείτε στεγνό. Για τον καφέ που παρασκευάζει το σπίτι, η τυπική συμβουλή είναι να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό μέρος.
Οι πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) στον καφέ, γνωστές και ως ενώσεις οσμής, είναι υπεύθυνες για τις αισθητηριακές ιδιότητες ενός καφέ, όπως η γεύση και το άρωμά του.
2.Οι πιο κοινές μυκοτοξίνες στον καφέ είναι η ωχρατοξίνη Α και οι αφλατοξίνες
Η ωχρατοξίνη Α είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται από ορισμένα βακτήρια, όπως τα Aspergillus και Penicillium. Έχει βρεθεί σε μολυσμένα δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη και το κριθάρι, καθώς και στον καφέ, στα σταφύλια και στο κρασί.
Οι αφλατοξίνες είναι μυκοτοξίνες που μπορούν να βρεθούν στον καφέ, αλλά είναι πιο συχνές στα φιστίκια, το καλαμπόκι και το ρύζι.
3.Ο καφές περιέχει τοξίνες, αλλά πολύ κάτω από τα επικίνδυνα επίπεδα
Δείγματα πράσινων κόκκων καφέ (μη καβουρδισμένοι) από τη Βραζιλία έδειξαν ότι σχεδόν όλα τα δείγματα, πάνω από το 90%, ήταν μολυσμένα με μούχλα και το 33% είχε χαμηλά επίπεδα ωχρατοξίνης Α.
Μια μελέτη σε δείγματα καβουρδισμένων κόκκων καφέ στην Πορτογαλία διαπίστωσε ότι το 18% των δειγμάτων που αναλύθηκαν, περιείχαν ωχρατοξίνη Α. Αλλά η ποσότητα των τοξινών που ανιχνεύθηκε ήταν ακόμα πολύ κάτω από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές.
Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλές χώρες και οργανισμοί υγείας (συμπεριλαμβανομένου του ΠΟΥ) έχουν θέσει ανώτατα επιτρεπόμενα όρια για τις μυκοτοξίνες στον καφέ για να διασφαλίσουν την ασφάλεια.
4.Δεν είναι σαφές εάν οι τοξίνες στον καφέ ενέχουν πραγματικά κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωχρατοξίνης Α είναι η νεφρική βλάβη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, οι περισσότερες ενδείξεις τοξικότητας των νεφρών και καρκίνου των νεφρών λόγω της έκθεσης στην ωχρατοξίνη Α ήταν σε ζώα και η συσχέτιση στους ανθρώπους είναι ασαφής.
Μια ισπανική μελέτη σε εφήβους και ενήλικες που εξέτασε τον κίνδυνο 21 διαφορετικών μυκοτοξινών που βρέθηκαν στον καφέ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο για την υγεία.
5.Η παρασκευή καφέ αραιώνει περαιτέρω τις τοξίνες που μπορεί να καταναλώσετε
Η μούχλα και οποιεσδήποτε τοξίνες που προκύπτουν στον καφέ δεν πρέπει να ανησυχούν όσους πίνουν καφέ. Ακόμη και στον καφέ όπου ανιχνεύτηκε μούχλα, η παρασκευή του αραιώνει τη συγκέντρωση και μειώνει κάθε κίνδυνο για την υγεία.
Η καφεΐνη φαίνεται επίσης να συμβάλλει στον περιορισμό των τοξινών, ενώ ο καφές χωρίς καφεΐνη είναι πιο πιθανό να περιέχει ωχρατοξίνη Α από ότι ο καφεϊνούχος καφές, σύμφωνα με μια μελέτη.
ΠΗΓΗ: Ηealthstat.gr
πηγή: giatros-in.gr