Health Rodos: Ποιους απειλούν περισσότερα τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα μέτρα προστασίας.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να σωθούν, εάν λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων.
Σε σειρά άρθρων που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, προειδοποιούν πως αν η ανθρωπότητα δεν κάνει προτεραιότητα την καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων, τα θύματά τους θα αυξάνονται διαρκώς ιδίως μεταξύ:
- Των νηπίων
- Των ηλικιωμένων
- Των πασχόντων από χρόνιες παθήσεις
- Των ασθενών που χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις
Ήδη τα ανθεκτικά μικρόβια κοστίζουν τη ζωή σε 4,95 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 64% όλων των θανάτων από μικρόβια (ή βακτήρια) παγκοσμίως.
Από τους θανάτους που σχετίζονται με τα ανθεκτικά μικρόβια, τα 1,3 εκατομμύρια προκαλούνται άμεσα από αυτά. Οι υπόλοιποι προκαλούνται εμμέσως, από άλλες επιπλοκές.
Σηψαιμία στα νεογέννητα
Οι επιστήμονες λένε πως τα ανθεκτικά μικρόβια απειλούν περισσότερο ορισμένες ομάδες του πληθυσμού, επειδή γενικώς έχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από βακτήρια.
Τα ανθεκτικά μικρόβια αποτελούν τεράστια απειλή για τα νεογέννητα μωρά. Το ένα τρίτο όλων των θανάτων των βρεφών στον κόσμο προκαλούνται από λοιμώξεις. Οι μισοί από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στη σήψη (σηψαιμία). Τα βακτήρια που την προκαλούν γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Σε μελέτη που διεξήχθη την περίοδο 2018-2020 σε 11 χώρες του κόσμου, το 18% των βρεφών με σήψη δεν επιβίωσαν παρότι έλαβαν αντιβιοτικά. Πολλά από αυτά τα μωρά ζούσαν στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι ετησίως πεθαίνουν 140.000 έως 214.000 νεογέννητα μωρά λόγω των ανθεκτικών μικροβίων.
Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς
Οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τα ανθεκτικά μικρόβια, ιδίως όταν:
- Εισάγονται στα νοσοκομεία για θεραπεία
- Ζουν σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας
Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ανθεκτικά μικρόβια υπονομεύουν επίσης την ασφάλεια πολλών συνηθισμένων ιατρικών πράξεων όπως:
- Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων
- Οι αρθροπλαστικές
- Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο
- Η αντιμετώπιση μη-μεταδοτικών νοσημάτων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες
Τι πρέπει να γίνει
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι 750.000 άνθρωποι θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο, εάν εφαρμόζονταν τα υπάρχοντα μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων.
Με την βελτίωση της πρόληψης, λ.χ., στις δομές Υγείας θα μπορούσαν να σώζονται έως και 337.000 ζωές τον χρόνο. Η πρόληψη συνίσταται στην υιοθέτηση μέτρων όπως:
- Η καλή υγιεινή των χεριών
- Το πιο συχνό καθάρισμα και απολύμανση του εξοπλισμού
Αντίστοιχα, η παγκόσμια πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και η αποτελεσματική υγιεινή στην κοινότητα θα μπορούσαν να αποτρέπουν άλλους 247.000 θανάτους.
Επιπλέον η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών με εμβόλια θα μπορούσε να σώζει 180.000 ζωές τον χρόνο. Παραδείγματα τέτοιων εμβολίων είναι:
- Αυτά για τον πνευμονιόκοκκο (προστατεύουν από πνευμονία και μηνιγγίτιδα)
- Το εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) που γίνεται στις εγκύους
Με τη μείωση των λοιμώξεων αναπόφευκτα θα μειωθεί και η χορήγηση αντιβιοτικών και η μικροβιακή αντοχή, τονίζουν οι ερευνητές.
Φωτογραφία: iStock
πηγή: iatropedia.gr