Health Rodos: Με μετωποκροταφική άνοια διαγνώστηκε πριν ένα χρόνο και ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Bruce Willis, o οποίος παλεύει και με την αφασία.
Η Αμερικανίδα παρουσιάστρια και συγγραφέας Γουέντι Γουίλιαμς (Wendy Williams) διαγνώστηκε με μετωποκροταφική άνοια (FTD), σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους της ομάδας των φροντιστών της, αναφέρει το ΑP.
Στη δήλωση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η διάγνωση της Γουίλιαμς για πρωτοπαθή προοδευτική αφασία και μετωποκροταφική άνοια «έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά εμπόδια στη ζωή της» και έχει επιπτώσεις στη συμπεριφορά και τη μνήμη της.
H είδηση έρχεται μια ημέρα μετά το εξώφυλλο του περιοδικού People, στο οποίο η οικογένειά της αναφέρει ότι η σταρ βρίσκεται σε ίδρυμα φροντίδας σε άγνωστη τοποθεσία και ότι η υγεία της τον τελευταίο καιρό βρισκόταν σε συνεχώς επιδεινούμενη πορεία.
«Όπως γνωρίζουν οι θαυμαστές της, στο παρελθόν μίλησε ανοιχτά στο κοινό σχετικά με τους αγώνες με τη νόσο του Graves και το λεμφοίδημα, καθώς και άλλες σημαντικές προκλήσεις που σχετίζονται με την υγεία της», αναφέρει στη δήλωση η ομάδα φροντίδας της παρουσιάστριας και εξηγεί ότι η διάγνωση επιβεβαιώθηκε από «μια σειρά ιατρικών εξετάσεων» πέρυσι.
«Η απόφαση να μοιραστούμε αυτά τα νέα ήταν δύσκολη και πάρθηκε μετά από προσεκτική εξέταση, όχι μόνο για να προωθήσουμε την κατανόηση και τη συμπόνια για τη Γουέντι, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με την αφασία και τη μετωποκροταφική άνοια και να υποστηρίξουμε χιλιάδες άλλους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις…το πιο σημαντικό είναι ότι διατηρεί το σήμα κατατεθέν της, την αίσθηση του χιούμορ και λαμβάνει τη φροντίδα που χρειάζεται για να βεβαιωθεί ότι προστατεύεται και ότι αντιμετωπίζονται οι ανάγκες της» υπογραμμίζεται.
Η Γουίλιαμς, η οποία τον Ιούλιο θα γιορτάσει τα 60α της γενέθλια, ξεκίνησε την καριέρα της από το ραδιόφωνο ως DJ, ενώ από το 2008 έως το 2021 ήταν οικοδέσποινα της δημοφιλούς εκπομπής «Wendy Williams Show». Αποχώρησε για λόγους υγείας.
Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια
Η μετωποκροταφική άνοια περιγράφει στην πραγματικότητα μια ομάδα καταστάσεων, οι οποίες προκύπτουν από την επιδείνωση των κυττάρων στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου, που βρίσκεται πίσω από το μέτωπο, και
στους κροταφικούς λοβούς, που βρίσκονται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού κοντά στα αυτιά.
Αυτές οι καταστάσεις είναι προοδευτικές, που σημαίνει ότι χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου και η ακριβής αιτία τους είναι άγνωστη, αν και μελέτες έχουν επισημάνει αρκετές γενετικές μεταλλάξεις και μη φυσιολογικές πρωτεΐνες που μπορεί να εμπλέκονται.
Οι τρεις τύποι FTD είναι:
- η παραλλαγή της συμπεριφορική μετωποκροταφική άνοια (bvFTD)
- η πρωτογενής προοδευτική αφασία (PPA) και
- διαταραχές που σχετίζονται με την κίνηση
Ο πρώτος και πιο κοινός τύπος, η bvFTD, περιλαμβάνει κυρίως γνωστικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στον προγραμματισμό,
δυσκολία στην ανάκληση από μνήμης της σειράς των βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση μιας εργασίας, παρορμητική δράση, απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που ο ασθενής απολάμβανε παλιότερα, ενώ προβλήματα με τη γλώσσα ή την κίνηση ενδέχεται να προκύψουν καθώς εξελίσσεται η κατάσταση.
Σε πολλές περιπτώσεις, η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να διαγνωστεί λανθασμένα ως νόσος του Αλτσχάιμερ. Σε αντίθεση με το Αλτσχάιμερ, η μετωποκροταφική άνοια μπορεί να «χτυπήσει» τον ασθενή σε πολύ μικρότερη ηλικία, ξεκινώντας από τα 40 έτη. Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες διάγνωσης με την διαταραχή.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Mayo Clinic / Φωτογραφία iStock
πηγή: iatropedia.gr