Health Rodos: Τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Κίνδυνος και για ασθενείς χωρίς υποκείμενα νοσήματα.
Ένας στους τρεις ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, έχουν παθολογικά ευρήματα σε ορισμένα ζωτικά όργανα πέντε μήνες αργότερα, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε μελέτη με ασθενείς που νοσηλεύθηκαν λόγω της COVID-19 διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός δημιουργεί επίμονες βλάβες:
- Στους πνεύμονες
- Στον εγκέφαλο
- Στους νεφρούς
Ωστόσο, οι βλάβες που παρατηρούνται στην καρδιά κατά τον πρώτο καιρό της λοίμωξης, δείχνουν να επιδιορθώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Οι μαγνητικές τομογραφίες των ασθενών κατέδειξαν σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν νόσησαν από τον κορωνοϊό. Στην πραγματικότητα, τα παθολογικά ευρήματα στους αναρρώσαντες από COVID-19 ήταν:
- Σχεδόν 14 φορές περισσότερα στους πνεύμονες
- Τριπλάσια στον εγκέφαλο
- Διπλάσια στους νεφρούς
Μάλιστα παθολογικά ευρήματα εντοπίστηκαν και σε αναρρώσαντες δίχως άλλα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Η έκταση των παθολογικών αλλοιώσεων στα ζωτικά όργανα των ασθενών αυξανόταν κατ’ αναλογίαν:
- Με τη βαρύτητα της λοίμωξης που είχε προκαλέσει ο κορωνοϊός.
- Την ηλικία των ασθενών
- Την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Respiratory Medicine. Προέρχονται από μία μελέτη που αποκαλείται C-MORE. Στην παρούσα ανάλυση εντάχθηκαν 259 ασθενείς που είχε νοσήσει ο κορωνοϊός. Όλοι τους είχαν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο εξαιτίας του έως και το Νοέμβριο του 2021. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 57 έτη. Το 61% ήσαν άνδρες.
Οι ερευνητές τους συνέκριναν με 52 εθελοντές που δεν είχαν περάσει COVID-19. Η μέση ηλικία αυτών των εθελοντών ήταν τα 49 έτη και οι 30 ήσαν άνδρες.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τους ασθενείς 5 μήνες μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο.
«Διαπιστώσαμε ότι σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς είχε πολυοργανικές ανωμαλίες στις μαγνητικές τομογραφίες που έγιναν», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Betty Raman, αναπληρώτρια καθηγήτρια Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Οξφόρδη. «Πολλοί από τους ασθενείς μας δεν είχαν συννοσηρότητες που να σχετίζονται με αυτά τα όργανα. Επομένως είναι πολύ πιθανό να τους προκάλεσε βλάβες ο ίδιος ο κορωνοϊός».
Ασφαλώς, όμως, παίζουν ρόλο και τυχόν υποκείμενα νοσήματα, πρόσθεσε. «Στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιοπάθεια λ.χ. μπορεί να είναι μειωμένες οι αντοχές των οργάνων. Έτσι, η επίθεση του κορωνοϊού μπορεί να προκαλεί βλάβες που καθυστερούν να επουλωθούν».
Οι ερευνητές συνεχίζουν τη συλλογή στοιχείων, καθώς έχουν αναλύουν τα ευρήματα από ακόμα 240 ασθενείς. Θέλουν επίσης να εξακριβώσουν εάν τα ευρήματα των μαγνητικών τομογραφιών της παρούσας μελέτης μπορούν να χρησιμεύσουν ως προγνωστικός δείκτης για τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο στο μέλλον και για ποιες νόσους.
ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr
πηγή: giatros-in.gr