Health Rodos: Κομβικό ρόλο στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που θα στελεχώσουν τα 16 Κέντρα Τραύματος, τα οποία ετοιμάζονται στη χώρα μας, διαδραματίζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία, πραγματοποιεί σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το υπουργείο Υγείας εκπαιδευτικά προγράμματα για τον πολυτραυματία.
Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής ΕΚΠΑ και επιστημονικά υπεύθυνος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Παναγιώτης Κουλουβάρης, ήδη έχουν εκπαιδευτεί περισσότερα από 2.300 άτομα με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές στον τομέα του τραύματος.
«Το τραύμα παραμένει πρώτη αιτία θανάτου για νέα άτομα κάτω των 45 ετών και δεύτερη αιτία θανάτου για άτομα άνω των 45. Δυστυχώς, επιδημιολογικά στοιχεία δεν έχουν κρατηθεί σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά τώρα γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση με τα νέα κέντρα τραύματος προκειμένου να υπάρχουν συγκεντρωμένα στοιχεία», επισημαίνει.
Το «Αττικόν» Κέντρο εκπαίδευσης για το τραύμα
«Με το νόμο 4655 του 2020 έχουν ξεκινήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους διασώστες του ΕΚΑΒ -που είναι οι πρώτοι που βρίσκουν τον πολυτραυματία στο δρόμο-, για τις νοσηλεύτριες που τον υποδέχονται στο ΤΕΠ, για τους τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής πριν ακουμπήσουν ακόμη ασθενή και για τους νοσηλευτές χειρουργείων. Επίσης με τη συνεργασία του Πανεπιστημιακού Ακαδημαϊκού Κέντρου «Chris Hani Baragwanath» της Νότιας Αφρικής, δίνουμε υποτροφίες και κάθε τρεις μήνες δύο ορθοπεδικοί και δύο γενικοί χειρουργοί (ειδικευόμενοι αλλά και ειδικευμένοι) εκπαιδεύονται τόσο στην αναζωογόνηση του πολυτραυματία, όσο και στην χειρουργική αντιμετώπιση του, στο κορυφαίο κέντρο τραύματος στον κόσμο».
Όπως εξηγεί ο καθηγητής τα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», στην Α Ορθοπεδική Κλινική, η οποία έχει γίνει κέντρο εκπαίδευσης για το τραύμα σε συνεργασία με την Δ Χειρουργική Κλινική, όπου και εκπαιδεύονται νοσηλευτές, διασώστες του ΕΚΑΒ και φοιτητές ιατρικής. Επιπλέον, για τους διασώστες του ΕΚΑΒ γίνονται σεμινάρια και στα κέντρα του ΕΚΑΒ σε Θεσσαλονίκη Κρήτη και Πάτρα».
Κλινική προσομοίωση με ηθοποιούς που υποδύονται τους πολυτραυματίες
Όπως επισημαίνει ο κ. Κουλουβάρης, σε αυτά τα προγράμματα βάσει του νόμου, μετά την παρέλευση της πενταετίας λήγει η δωρεά του ΙΣΝ και θα συνεχιστούν με ευθύνη και στήριξη του υπουργείου Υγείας.
«Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόγραμμα είναι το Advanced Trauma Life Support (ATLS) που αφορά πιστοποιημένο διήμερο για τελειόφοιτους φοιτητές ιατρικής. Με έναν τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό κάνουν κλινική προσομοίωση, στην οποία λαμβάνουν μέρος και ηθοποιοί που υποδύονται πολυτραυματίες και έτσι έχουμε μία ζωντανή αναπαράσταση. Επιπλέον, υπάρχει Κέντρο Χειρουργικής Προσομοίωσης, που μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, οι φοιτητές ιατρικής, οι γενικοί χειρουργοί αλλά και οι ορθοπεδικοί βελτιώνουν τις δεξιότητες τους. Στην ίδια κατεύθυνση, λειτουργεί και Κέντρο Χειρουργικής Ανατομίας, όπου οι νέοι γιατροί μας μαθαίνουν νέες κλινικές πρακτικές για τον πολυτραυματία, ενώ υπάρχουν και εκπαιδευτικά προγράμματα για νοσηλευτές και ιατρούς εντατικής θεραπείας, που γίνονται με την πολύτιμη συνδρομή της καθηγήτριας Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Αναστασίας Κοτανίδου και του ομότιμου καθηγητή Εντατικής Θεραπείας και Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκού Χαράλαμπου Ρούσσου».
Πόσα άτομα έχουν εκπαιδευτεί για να απορροφηθούν στα 16 Κέντρα Τραύματος που θα δημιουργηθούν σε μεγάλα Νοσοκομεία αναφοράς, ή Νομαρχιακά που θα καλύπτουν γεωγραφικά όλη τη χώρα, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση;
«Εδώ, συμβαίνει αυτό που λέμε καλές συμπτώσεις και συγκυρίες γιατί για αυτά τα κέντρα τραύματος θα έχει ήδη δημιουργηθεί ένας σοβαρός αριθμός εκπαιδευμένων επαγγελματιών. Ήδη, σε εμάς έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 800 φοιτητές ιατρικής, περισσότεροι από 750 διασώστες του ΕΚΑΒ, περισσότερες από 350 νοσηλεύτριες στο τραύμα και 150 νοσηλεύτριες χειρουργείου».
Φωτογραφία: iStock
.:
Ενημέρωση από τα μέλη του για προβλήματα στη συνταγογράφηση λόγω αλλαγής του συστήματος ζητεί ο ΙΣΑ
Μνήμη δεν έχει μόνο ο εγκέφαλος, αλλά ολόκληρο το σώμα μας
Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη: 4 μύθοι και παρανοήσεις σύμφωνα με έναν καθηγητή του Χάρβαρντ
πηγή: iatropedia.gr