Health Rodos: Συγκλονισμένη είναι η ελληνική και ισραηλινή κοινότητα από τον άδικο θάνατο του γιού του διακεκριμένου Έλληνα Νευρολόγου και ερευνητή στο Ισραήλ, Δημήτρη Καρούση.
Ο 26χρονος γιος του Ιωνάς Καρούσης, έχασε τη ζωή του στο νότιο Τελ Αβίβ μετά από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης (01/10/24) στην Γιάφα.
Δείτε επίσης: Ισραήλ: Έλληνας νεκρός από τρομοκρατική επίθεση, γιος καταξιωμένου γιατρού
Ο 26χρονος Ιωνάς, φοιτητής Αρχιτεκτονικής στο Τελ Αβίβ, έπεσε νεκρός από τα πυρά τρομοκρατών την ώρα που ψώνιζε. Ήταν το μοναχοπαίδι του νευρολόγου Δημήτρη Καρούση και της παιδιάτρου, Ράνιας Καρούση. Η οικογένεια ζούσε στο Ισραήλ από το 1988.
Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης έπεσε νεκρός κατά την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ.
Το μεγάλο επιστημονικό έργο του Καθηγητή Δημήτρη Καρούση
Ο Καθηγητής Δημήτρης Καρούσης είναι διακεκριμένος νευρολόγος στο Ισραήλ, γνωστός για τις πρωτοποριακές του έρευνες στην Πολλαπλή Σκλήρυνση και τη νευρολογική αποκατάσταση. Με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, σήμερα είναι Καθηγητής Νευρολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και είναι ο πρώτος μη εβραίος που κατάφερε να λάβει θέση μόνιμου Καθηγητή Ιατρικής.
Επίσης, είναι διευθυντής της Μονάδας Νευροανοσολογίας και πρόεδρος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Hadassah.
Μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Καρούσης, έχει λάβει σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις μετά τα θεαματικά αποτελέσματα που επέτυχε «πατεντάροντας» μια νέα μέθοδο έγχυσης βλαστοκυττάρων, την οποία παρουσίασε το 2022 και στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, στη Θεσσαλονίκη.
Ο γιατρός έχει αφιερώσει τη ζωή του στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες νευρολογικές παθήσεις, όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση (MS – σκλήρυνση κατά πλάκας), ενώ έχει κάνει και σημαντικό έργο και μελέτες πάνω στη χρόνια Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (ALS).
Ο Καθηγητής Νευρολογίας, Δημήτρης Καρούσης
Η έρευνά του στην ALS έχει επικεντρωθεί, επίσης, στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων με βλαστοκύτταρα, ενώ έχει προσπαθήσει να διερευνήσει και τρόπους για την προστασία και αναγέννηση των νευρώνων που καταστρέφονται από τέτοιες ασθένειες, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών και να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της νόσου.
Στην ALS ειδικότερα, από την οποία συνήθως οι ασθενείς καταλήγουν ίσως και μέσα σε τρία χρόνια από τη διάγνωση, η μέθοδος του Καθηγητή Καρούση, έχει επιφέρει καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου από 25% έως 50%, ακόμη και από τις πρώτες θεραπείες.
Ο Καθηγητής έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ισραηλινής εταιρείας Νευροανοσολογίας, αλλά και Διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά πλάκας του Ισραήλ.
πηγή: iatropedia.gr