Health Rodos: Η ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ο καρκίνος του μαστού δεν έχει πάντα σημάδια που μπορείτε να δείτε ή να αισθανθείτε. Ασυνήθιστα εξογκώματα στο στήθος ή περίεργα σημάδια στις θηλές, είναι μόνο μερικά από τα σημάδια που ίσως θα παρατηρήσετε.
Διαρροή υγρού από τις θηλές
Εάν είστε έγκυος ή γεννήσατε πρόσφατα και διαρρέουν υγρά από τη μία ή και τις δύο θηλές, πιθανότατα πρόκειται για μητρικό γάλα.
Εάν όμως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και υπάρχει διαρροή, τότε πιθανότατα θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα πολύ πρώιμου καρκίνου του μαστού.
Σε μια μελέτη, δύο γυναίκες επισκέφτηκαν γιατρούς σχετικά με το υπόλευκο υγρό που προερχόταν από τις θηλές τους. Οι εξετάσεις που έγιναν στο υγρό αυτό, έδειξαν πιθανότητα καρκίνου. Και επειδή στις μαστογραφίες φάνηκαν μικρές κηλίδες, και οι δύο γυναίκες υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν το στήθος τους και έμαθαν ότι είχαν ενδοπορικό καρκίνωμα, μια πρώιμη μορφή καρκίνου του μαστού.
Αλλη μελέτη, βέβαια, διαπίστωσε ότι η έκκριση από τη θηλή δεν συνδέεται στενά με τη νόσο. Μπορεί να έχετε ένα άλλο πρόβλημα, όπως η γαλακτόρροια, μια γαλακτώδης έκκριση που προκαλείται από υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης.
Κηλίδες αίματος στις θηλές
Πολλές γυναίκες φοβούνται, επίσης, αν δουν μια κηλίδα αίματος στο σουτιέν τους ή μια κηλίδα αίματος σε μια θηλή.
Μερικές φορές έχουν δίκιο: Θα μπορούσε να είναι σημάδι καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, συνήθως πρόκειται για κάτι ακίνδυνο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχετε αιμορραγία από τη θηλή.
Ορισμένοι λόγοι είναι οι εξής:
- Ενδοπορικό θηλώμα, αναπτύξεις στους πόρους του μαστού που δεν είναι καρκίνος
- Εκτασία του πόρου, όταν οι πόροι του μαστού γίνονται ευρύτεροι και παχύτεροι και προκαλούν συσσώρευση υγρού
- Τα ρούχα σας τρίβονται πολύ δυνατά στο στήθος σας, ειδικά όταν είστε σωματικά δραστήριες
Αν δεν γνωρίζετε ακριβώς γιατί αιμορραγεί η θηλή σας, αναφέρετε αυτό το σύμπτωμα στον γιατρό σας στην επόμενη επίσκεψή σας.
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Οι λεμφαδένες, επίσης, είναι κύτταρα που βοηθούν το σώμα να φιλτράρει και να καταστρέφει βακτήρια, ιούς και άλλα επιβλαβείς μολύνσεις.
Οι λεμφαδένες είναι πολύ συχνό φαινόμενο να παρουσιάζουν ένα εξόγκωμα όταν αρρωσταίνετε και να φαίνονται πρησμένοι, αλλά αυτό συμβαίνει γιατι εργάζονται σκληρά προκειμένου να αποβάλουν τα μικρόβια.
Είναι σπάνιο, αλλά μπορεί επίσης να διογκωθούν όταν έχετε καρκίνο. Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, μπορεί να εμφανιστούν διογκωμένοι λεμφαδένες κοντά στη μασχάλη ή την κλείδα. Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε κάτι τέτοιο πριν ο όγκος του μαστού γίνει αρκετά μεγάλος για να τον αισθανθείτε. Κάθε φορά που έχετε πρησμένους λεμφαδένες, ειδικά αν είναι κοντά στη μασχάλη ή την κλείδα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.
Φαγούρα στις θηλές
Πολλές γυναίκες μπορεί να έχουν φαγούρα στις θηλές τους. Αυτές οι φαγούρες είναι συχνές και συνήθως βελτιώνονται μόνες τους ή με κρέμες κατά της φαγούρας.
Η νόσος του Paget αποτελεί εξαίρεση. Αυτή η σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού ξεκινά από τη θηλή και επεκτείνεται. Ο κνησμός είναι βασικό σύμπτωμα. Μερικά άλλα περιλαμβάνουν:
- Μυρμήγκιασμα ή ερυθρότητα στη θηλή
- Κιτρινωπή ή αιματηρή έκκριση
Τα συμπτώματα της νόσου του Paget του μαστού μπορεί να μοιάζουν με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η δερματίτιδα ή το έκζεμα.
Για τη νόσο του Paget, η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια θεραπεία.
Φλεγμονώδης καρκίνος μαστού
Τι είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού; Στον φλεγμονώδη καρκίνο του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα φράζουν τους λεμφαδένες του μαστού, οι οποίοι συνήθως αποστραγγίζουν επιπλέον υγρό. Η απόφραξη οδηγεί σε συσσώρευση υγρού που προκαλεί αυτά τα παρακάτω κλασικά συμπτώματα, κατά τα οποία το στήθος σας είναι:
- Εμφανώς μεγαλύτερο
- Αποχρωματισμένο (κόκκινο ή μωβ)
- Ασυνήθιστα ζεστό
Οι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να κάνουν αυτοεξέταση μαστού κάθε μήνα. Ο στόχος σήμερα, είναι να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι για τον καρκίνο του μαστού.
Γνωρίστε το στήθος σας: το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος. Όταν εντοπίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές, τότε είναι που πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας.
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
πηγή: giatros-in.gr