Health Rodos: Κάνοντας γυμναστική μετά τα 40, καλό θα ήταν να αποφύγετε ασκήσεις που θα καταπονήσουν τις αρθρώσεις σας και τη σπονδυλική στήλη.
Καθώς μεγαλώνουμε είναι σημαντικό να διατηρούμε τη φυσική μας κατάσταση και τη δύναμη στο σώμα μας, κάνοντας γυμναστική και ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ωστόσο, η γυμναστική που θα κάνουμε μετά τα 40, όταν το σώμα μας ξεκινάει και αλλάζει, οφείλει να είναι προσαρμοσμένο σε αυτά που αντέχουμε και μπορούμε, χωρίς να το καταπονούμε.
Το να μεγαλώνεις συνοδεύεται από πολλές φυσικές αλλαγές στο σώμα. Για παράδειγμα, η σπονδυλική σας στήλη μπορεί να γίνει πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς και πρέπει να προσαρμόσετε το πρόγραμμα άσκησής σας για να μην την επιβαρύνετε.
Υπάρχουν πράγματα που καλό θα ήταν να αποφεύγεται να κάνετε, όταν κάνετε γυμναστική, και ένα πολύ βασικό που ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάτε.
Ασκήσεις υψηλής έντασης
Η πλειομετρική προπόνηση περιλαμβάνει κινήσεις που ενισχύουν τη μυϊκή δύναμη. Αυτή η μορφή προπόνησης μπορεί να είναι πιέσει τις αρθρώσεις, όπως η σπονδυλική στήλη και το γόνατο.
Το κύριο χαρακτηριστικό της πλειομετρικής προπόνησης είναι η μυϊκή κόπωση που επιφέρει και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει για μέρες μετά την προπόνηση.
Όσο μεγαλώνουμε και τα οστά γίνονται πιο αδύναμα, θα πρέπει να αποφεύγουμε ασκήσεις υψηλής έντασης και να προτιμήσουμε ήπιες μορφές γυμναστικής, όπως περπάτημα, τρέξιμο, γιόγκα και πιλάτες.
Παραδοσιακοί κοιλιακοί
Οι παραδοσιακές ασκήσεις του κορμού, όπως οι κοιλιακοί ασκούν περιττή πίεση στον αυχένα και στο κάτω μέρος της πλάτης. Έτσι, όσο μεγαλώνουμε καλό θα ήταν να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους να γυμνάσουμε τον κορμό μας, χωρίς να επιβαρύνουμε την σπονδυλική στήλη και τον αυχένα μας.
Δοκιμάστε μια «σανίδα» ή μια γέφυρα, ασκήσεις που εξίσου ενδυναμώνουν τους μυς του πυρήνα.
Δείτε επίσης: Γιόγκα ή πιλάτες: Οι διαφορές, οι ομοιότητες και ποια άσκηση είναι κατάλληλη για εσάς
Ισορροπία
Η πτώση γίνεται πιο συχνή καθώς μεγαλώνουμε και γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας να ασκούμαστε και να διατηρούμε την ισορροπία μας.
Μην αγνοείτε ή παραλείπετε τις ασκήσεις ισορροπίας, ειδικά μετά τα 50 μπορείτε να τις αυξήσετε κιόλας.
Διατάσεις
Άλλη μια σημαντική παράμετρος για να μην καταπονείτε το σώμα σας μετά τα 40 (και πριν), είναι να μην παραλείπετε τις διατάσεις πριν και μετά τη γυμναστική.
Οι σφιγμένοι μύες τραβούν τις αρθρώσεις που υποστηρίζουν, προκαλώντας γενικούς πόνους. Η παρατεταμένη πίεση στην άρθρωση μπορεί να οδηγήσει σε οστεοαρθρίτιδα.
Δείτε επίσης: Δίαιτα: 5 κακές συνήθειες που πρέπει να «κόψετε» όταν θέλετε να χάσετε κιλά
Φωτογραφία iStock
πηγή: iatropedia.gr