Health Rodos: Νύχτα και δύσκολα συναισθήματα πάνε συχνά μαζί, δυσκολεύοντας πολλές φορές τον ύπνο…
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για «νυχτερινή κατάθλιψη». Αλλά είναι όντως κάτι τέτοιο; Και αν ναι, γιατί κάποιοι άνθρωποι μελαγχολούν τη νύχτα;
Το να αισθάνεται κανείς πεσμένος όταν πέφτει η νύχτα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και κατάθλιψη, λένε οι ειδικοί. Μπορεί, απλά, να πέφτει η διάθεσή του…
Τι είναι η νυχτερινή κατάθλιψη;
Η νυχτερινή κατάθλιψη είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε στην καθομιλουμένη για τα καταθλιπτικά συμπτώματα που είτε εμφανίζονται είτε επιδεινώνονται αργά τη νύχτα. Δεν αποτελεί από μόνη της διάγνωση.
Ενώ το άγχος μπορεί επίσης να αυξάνεται τη νύχτα, προκαλώντας ανησυχία και αναστάτωση, η νυχτερινή κατάθλιψη χαρακτηρίζεται μάλλον ως πεσμένη διάθεση.
«Είναι μια αίσθηση θλίψης», λέει η Δρ Theresa Miskimen Rivera, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers και πρόεδρος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. «Είναι αυτό το αίσθημα του: Δεν υπάρχει χαρά. Η ζωή μου είναι τόσο ανούσια» (ΣτΜ: βαρετή, αδιάφορη).
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να ρίξουν τη διάθεσή μας τη νύχτα: η αϋπνία, η μοναξιά, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Αλλά οι κιρκάδιοι ρυθμοί μας, ή το ρολόι του σώματός μας, παίζουν επίσης ρόλο.
Το ρολόι του σώματός μας είναι αυτό που μας βοηθά να ελέγξουμε πότε αισθανόμαστε σε εγρήγορση, πεινασμένοι και νυσταγμένοι. Βοηθά επίσης στη ρύθμιση σημαντικών διεργασιών όπως η θερμοκρασία του σώματος, τα επίπεδα των ορμονών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ελέγχουν την έναρξη της «βιολογικής νύχτας», λέγοντας στην επίφυση να παράγει μελατονίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην πρόκληση ύπνου.Και αν το ρολόι του σώματός σας δεν είναι ευθυγραμμισμένο με τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεσή σας.
Μελέτες σε ανθρώπους που εργάζονται τη νύχτα, για παράδειγμα, έχουν διαπιστώσει ότι η εργασία εκτός του κανονικού ωραρίου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους, μεταξύ άλλων προβλημάτων υγείας.
Αν και η νυχτερινή κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της κλινικής κατάθλιψης, η έρευνα δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν έχουν διαταραχές διάθεσης, αισθάνονται χειρότερα όταν μένουν ξύπνιοι πολύ αργά ή ξυπνούν πολύ νωρίς.
Μια μελέτη σε 21 υγιείς ενήλικες μέτρησε τα θετικά και αρνητικά συναισθήματα ανά διαστήματα τεσσάρων ωρών και διαπίστωσε ότι τα αρνητικά συναισθήματα κορυφώνονται στη μέση της νύχτας γύρω στις 3 τα ξημερώματα.
Μια άλλη μικρή μελέτη χρησιμοποίησε έναν διαφορετικό δείκτη για να αξιολογήσει πώς αισθάνονταν κάθε ώρα οι συμμετέχοντες και έδειξε μια σύνδεση μεταξύ των κιρκάδιων ρυθμών και συμπτωμάτων μιας διάθεσης τύπου κατάθλιψης. Στη μελέτη, η πεσμένη διάθεση επιδεινωνόταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και κορυφωνόταν γύρω στις 8 το πρωί.
Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να κορυφώνονται νωρίτερα για τους ανθρώπους που ξυπνούν από τη φύση τους νωρίτερα.
Τι μπορείτε να κάνετε για να αισθάνεστε καλύτερα τη νύχτα;
Για να προλάβετε τα συμπτώματα της κατάθλιψης τη νύχτα, ξεκινήστε με τα βασικά για να έχετε καλό ύπνο.
Η Δρ Sarah L. Chellappa, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, συνιστά να καθιερώσετε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης, να αποφεύγετε να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κρύβετε κάθε ηλεκτρονική συσκευή τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο. Η διατήρηση μιας άνετης, δροσερής θερμοκρασίας στο υπνοδωμάτιό σας είναι επίσης σημαντική.
Εάν παρ’ όλα αυτά εξακολουθείτε να αισθάνεστε πεσμένοι τη νύχτα, σκεφτείτε τι μπορεί να σας προκαλεί δυσφορία.
Υπάρχει κάποιος υπαρκτός λόγος;
Μήπως, για παράδειγμα, ήπιατε πολύ καφέ, ήπιατε αλκοόλ ή φάγατε κάτι βαρύ ακριβώς πριν από τον ύπνο;
Υπάρχει κάτι που σας απασχολεί;
Η Δρ Rivera συμβουλεύει να έχετε ένα στυλό και ένα χαρτί δίπλα στο κρεβάτι σας για να σημειώνετε τις σκέψεις σας και να τους ρίχνετε μια ματιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας αργότερα, επειδή στις 2 π.μ. συνήθως δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε γι’ αυτές.
Προσπαθήστε να αποφύγετε να παίρνετε αποφάσεις τη νύχτα και επικεντρωθείτε σε λιγότερο σοβαρά πράγματα, συμβουλεύει ο Δρ Alfred J. Lewy, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Oregon Health & Science University και ειδικός στη μελατονίνη και τους κιρκάδιους ρυθμούς. Όταν ξυπνήσετε το πρωί, η διάθεσή σας θα έχει λογικά φτιάξει και θα μπορείτε να δείτε πιο χαλαρά ό,τι σας απασχολεί.
Εάν διαπιστώσετε ότι η κακή σας διάθεση δεν βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και αντίθετα επιμένει για εβδομάδες, τότε είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από γιατρό.
Και αν τα συναισθήματά σας τη νύχτα γίνονται πολύ έντονα και περιλαμβάνουν φόβο, παράνοια, ευερεθιστότητα, παρορμητικότητα ή σκέψεις αυτοκτονίας, τότε είναι απαραίτητο να αναζητήσετε γρήγορα φροντίδα.
Με πληροφορίες από τους New York Times
Φωτογραφία: iStock
.:
Προσοχή στα μαύρα πλαστικά εργαλεία και δισκάκια: Μπορεί να περιέχουν απαγορευμένα τοξικά επιβραδυντικά φλόγας
5 απρόσμενα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου
Αλτσχάιμερ: Συμπτώματα, διάγνωση και αντιμετώπιση
πηγή: iatropedia.gr