Health Rodos: Ένα νέο τεστ, που βασίζεται στη λήψη δείγματος κυττάρων από το στόμα και, συγκεκριμένα, από την εσωτερική πλευρά του μάγουλου, θα μπορούσε κάποια μέρα να χρησιμοποιείται για να προβλεφθεί πόσο καιρό ακόμα μπορεί να ζήσει κανείς.
Το νέο τεστ, που φέρει την ονομασία CheekAge, παρακολουθεί αυτό που ονομάζουμε «επιγενετική»: τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των γονιδίων του καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
Ένας βασικός δείκτης της επιγενετικής είναι η μεθυλίωση του DNA, οι μοριακές αλλαγές σε τμήματα του DNA που μπορούν να μεταβάλλουν τη δραστηριότητα ενός γονιδίου χωρίς να αλλάζουν την ουσιαστική του σύνθεση.
Το νέο τεστ CheekAge είναι ένα είδος «επιγενετικού ρολογιού» που αναλύει συγκεκριμένους δείκτες μεθυλίωσης του DNA σε κύτταρα που λαμβάνονται από την εσωτερική πλευρά στο μάγουλό μας.
Σύμφωνα με ερευνητές της Tally Health, της νεοϋορκέζικης εταιρείας που αναπτύσσει το τεστ, ορισμένα μοτίβα μεθυλίωσης φαίνεται πως συνδέονται με την αναμενόμενη διάρκεια ζωής μας.
Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της σήμερα, 1 Οκτωβρίου, στο περιοδικό Frontiers in Aging.
Η μελέτη
Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από το πρόγραμμα Lothian Birth Cohorts (LBC) του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Το πρόγραμμα παρακολουθεί τον τρόπο ζωής, τα γονιδιακά χαρακτηριστικά και την υγεία περισσότερων από 1.500 Σκωτσέζων που γεννήθηκαν μεταξύ 1921 και 1936.
Οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν σε έλεγχο μεθυλίωσης του DNA με τη χρήση κυττάρων αίματος μία φορά κάθε τρία χρόνια.
Τα αποτελέσματα της επιγενετικής αυτών των κυττάρων αίματος συγκρίθηκαν με τα αποτελέσματα του τεστ CheekAge. Και, όπως διαπιστώθηκε, η μη επεμβατική αυτή προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για τη μελέτη και την παρακολούθηση της βιολογίας της γήρανσης.
Μάλιστα, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στις περιοχές εκείνες που φάνηκαν ιδιαίτερα σημαντικές για το πότε μπορεί να πεθάνει ένα άτομο.
Μια τέτοια γονιδιακή περιοχή είναι η PDZRN4, που πιθανώς εμπλέκεται στην καταστολή του καρκίνου, ενώ μια άλλη είναι η ALPK2, η οποία φαίνεται να συνδέεται τόσο με τον καρκίνο όσο και με την υγεία της καρδιάς. Άλλες περιοχές μεθυλίωσης συνδέονταν με την οστεοπόρωση, τη φλεγμονή και το μεταβολικό σύνδρομο, ανέφεραν οι ερευνητές.
«Θα ήταν ενδιαφέρον να προσδιορίσουμε αν γονίδια όπως το ALPK2 επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής ή την υγεία σε ζωικά μοντέλα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Adiv Johnson, επικεφαλής επιστημονικών υποθέσεων και εκπαίδευσης στην Tally Health, ο οποίος τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για να προσδιοριστεί ποιες άλλες συσχετίσεις, εκτός από την ολική θνησιμότητα, μπορούν να καταγραφούν με το CheekAge. Οι συσχετίσεις αυτές θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να περιλαμβάνουν τη συχνότητα εμφάνισης διαφόρων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία ή τη διάρκεια του «healthspan», της περιόδου δηλαδή που ζει κάποιος υγιής, χωρίς χρόνιες ασθένειες και αναπηρίες που σχετίζονται με την ηλικία.
Φωτογραφία: iStock
.:
Τόνος: Πόσο υγιεινός είναι, πότε πρέπει να μας ανησυχεί ο υδράργυρος
Γεωργιάδης για Αττικόν: Το νοσοκομείο βγάζει πράγματι ράντζα στις εφημερίες, μεγαλώνουμε τον χώρο των επειγόντων περιστατικών
Παιδική παχυσαρκία: Μη επαρκής η σωματική άσκηση των παιδιών στην Ελλάδα, περνούν έως και 3 ώρες την ημέρα στις οθόνες
πηγή: iatropedia.gr