Health Rodos: Η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών φρούτων με συντηρητικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σύμφωνα με τα νέα ευρήματα από παγκόσμιες ερευνητικές μελέτες, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Galway, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά και ένα διεθνές δίκτυο ερευνητών για τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
Τα ευρήματα προέρχονται από δύο αναλύσεις του ερευνητικού έργου Interstroke, οι οποίες έχουν δημοσιευθεί. Οι επιπτώσεις των ανθρακούχων ροφημάτων, των χυμών φρούτων/ποτών και του νερού αναφέρθηκαν στο Journal of Stroke και τα ευρήματα που σχετίζονται με το τσάι και τον καφέ στο International Journal of Stroke.
Το Interstroke είναι μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς μελέτες παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 27.000 άτομα, σε 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 13.500 ατόμων που υπέστησαν το πρώτο τους εγκεφαλικό.
Όσοι έλαβαν μέρος στη μελέτη προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα γεωγραφικών περιοχών, με διαφορετικά προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η μελέτη που επικεντρώθηκε στην κατανάλωση ανθρακούχων ποτών και χυμών φρούτων διαπίστωσε:
– Τα ανθρακούχα ποτά, είτε περιέχουν ζάχαρη είτε άλλα γλυκαντικά συνδέθηκαν με 22% αυξημένη πιθανότητα εγκεφαλικού. Ο κίνδυνος αυξήθηκε απότομα με την κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων αναψυκτικών την ημέρα.
– Η σχέση μεταξύ ανθρακούχων ποτών και πιθανότητας εγκεφαλικού ήταν μεγαλύτερη στην Ανατολική/Κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
– Η έρευνα σημείωσε ότι πολλά προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως χυμοί φρούτων παρασκευάζονται από συμπυκνώματα και περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα και συντηρητικά, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν τα οφέλη που συνήθως συνδέονται με τα φρέσκα φρούτα και στην πραγματικότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.
– Οι χυμοί φρούτων συνδέθηκαν με 37% αύξηση της πιθανότητας εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω αιμορραγίας (ενδοκρανιακή αιμορραγία). Δύο χυμοί φρούτων την ημέρα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο.
– Η κατανάλωση περισσότερων από 7 φλιτζανιών νερό την ημέρα συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού που προκαλείται από θρόμβο.
– Η κατανάλωση περισσότερων από τεσσάρων φλιτζανιών καφέ την ημέρα αύξησε την πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 37%.
– Η κατανάλωση τσαγιού συνδέθηκε με μειωμένη πιθανότητα εγκεφαλικού κατά 18-20%.
– Η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα συνδέθηκε με 27% μικρότερη πιθανότητα εγκεφαλικού.
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
πηγή: giatros-in.gr