Health Rodos: Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι πάντα θανατηφόρο, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη, ακόμη και σε αναπηρία. Το πρώτο σωτήριο βήμα είναι να γνωρίζετε τα κρυφά σημάδια που δείχνουν ότι ένα εγκεφαλικό είναι προ των πυλών και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.
Η καλύτερη κατανόηση των αιτιών του εγκεφαλικού έχει βοηθήσει τους ανθρώπους να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μείωσαν το ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν στο μισό τις τελευταίες δύο δεκαετίες.Τα εγκεφαλικά επεισόδια που ονομάζονται λιγότερο συχνά εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα (CVA), συμβαίνουν όταν διακόπτεται η ροή του αίματος σε μέρη του εγκεφάλου, στερώντας το οξυγόνο από τον εγκέφαλο. Αν και δεν είναι όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια θανατηφόρα, πολλά είναι γνωστό ότι οδηγούν σε μόνιμη βλάβη, ακόμη και σε αναπηρία.
Oι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη έγκαιρης αναγνώρισης των συμπτωμάτων.Οι θεραπείες για εγκεφαλικό που λειτουργούν καλύτερα είναι διαθέσιμες μόνο εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο αναγνωριστεί και διαγνωστεί εντός 3 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα.
Το θέμα σε αυτές τις περιπτώσεις, ωστόσο, είναι να ξέρετε τι να κάνετε. Σε πολλά περιστατικά, πιθανότατα έχετε ακούσει για σημάδια όπως μπερδεμένη ομιλία ή μούδιασμα. Τι γίνεται όμως με τα λιγότερο γνωστά σημάδια που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου που αγαπάτε;
- Σύγχυση
- Υπερβολική κούραση/υπνηλία
- Σοβαρός πονοκέφαλος
- Προβλήματα μνήμης
- Ξαφνικά προβλήματα όρασης
- Απώλεια ισορροπίας/συντονισμού
- Ξαφνικό μούδιασμα/αδυναμία
1. Σύγχυση
Τα εγκεφαλικά συνήθως επηρεάζουν τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη γλώσσα, τη μνήμη και τη λογική. Χωρίς αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, ο εγκέφαλος ουσιαστικά «λιμοκτονεί», κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη σκέψη, την κατανόηση, ακόμη και τη λήψη αποφάσεων.
Εδώ εμφανίζεται η σύγχυση. Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε ξαφνικά βιώσει ανεξήγητη σύγχυση, δράστε άμεσα. Καλέστε αμέσως το 166 ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Όταν το κάνετε, φροντίστε να θυμάστε πότε ξεκίνησε η σύγχυση και πόσο σοβαρή ήταν. Προχώρησε; Πόσο γρήγορα; Υπήρχαν άλλα συμπτώματα;
Με το να είστε παρόντες στη στιγμή και να ανταποκριθείτε γρήγορα, θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή σας ή τη ζωή κάποιου που αγαπάτε.
2. Υπερβολική κούραση/υπνηλία
Κάτι που ονομάζεται «σιωπηλό εγκεφαλικό» συμβαίνει όταν δεν υπάρχουν τα τυπικά συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι λιγότερο σοβαρό. Αυτές οι περιπτώσεις προκαλούν στην αρχή μικρά εγκεφαλικά τραύματα, αλλά εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπλοκές.
Ένα από τα χαρακτηριστικά των σιωπηλών εγκεφαλικών επεισοδίων είναι η επίδρασή τους στην ενέργεια. Η μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει μέρη που ελέγχουν την εγρήγορση. Εάν αυτό το συναίσθημα εμφανιστεί ξαφνικά, συνοδευόμενο από προβλήματα όπως σύγχυση και προβλήματα όρασης, καλέστε αμέσως το 166. Όπως πάντα, ο χρόνος είναι ουσιαστικός.
3. Σοβαρός πονοκέφαλος
Γνωστά ως «κεραυνοβόλος κεφαλαλγία», αυτά τα σοβαρά και ξαφνικά συμβάντα συνήθως σηματοδοτούν ότι ένα εγκεφαλικό πλησιάζει γρήγορα. Αυτό συμβαίνει λόγω αιμορραγίας, όπου ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο σπάει. Από εκεί, η αιμορραγία και η πίεση στο κρανίο μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους προβλήματα.
Ο εμπειρικός κανόνας για αυτό είναι εύκολος. Εάν αντιμετωπίζετε πονοκέφαλο που δεν είχατε ποτέ πριν, μην ρισκάρετε. Καλέστε το 166 αμέσως. Ακόμα κι αν είναι απλώς μια κακή ημικρανία, είναι καλύτερο να είστε ασφαλείς.
4. Προβλήματα μνήμης
Ενώ όλοι δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε και να ανακαλέσουμε ονόματα ή καταστάσεις κατά καιρούς, πολλά μικρά εγκεφαλικά μπορούν επίσης να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση. Γνωστά ως παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, τα μικροεγκεφαλικά μπορεί να οδηγήσουν σε προσωρινά προβλήματα με τη μνήμη καθώς διακόπτεται η ροή του αίματος.
Ευτυχώς, μπορείτε γρήγορα να καταλάβετε τυχόν επαναλαμβανόμενα ή επιδεινούμενα κενά μνήμης με μαγνητική τομογραφία. Αν και τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια δεν είναι εγκεφαλικά επεισόδια, μπορεί να οδηγήσουν σε ένα, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
5. Ξαφνικά προβλήματα όρασης
Όταν η όρασή σας αλλάζει ξαφνικά, μην το αγνοήσετε. Τα εγκεφαλικά συχνά ακολουθούν προβλήματα όρασης, όπως διπλή όραση, μερική τύφλωση, θολή όραση, ακόμη και ένα προσωρινό αλλά πλήρες «μπλακάουτ». Εάν συμβεί εγκεφαλικό στον ινιακό λοβό σας, κινδυνεύετε να χάσετε οριστικά την όραση στο ένα ή και στα δύο μάτια.
Έτσι, αν ξαφνικά παρατηρήσετε παραμορφώσεις της όρασης, μην περιμένετε. Επικοινωνήστε αμέσως με γιατρό για να δείτε εάν σχετίζεται με εγκεφαλικό ή κάτι άλλο.
6. Απώλεια ισορροπίας/συντονισμού
Στο πίσω μέρος του εγκεφάλου υπάρχει μια περιοχή που ονομάζεται παρεγκεφαλίδα, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή ισορροπία και τον κινητικό έλεγχο. Ωστόσο, όταν ένα εγκεφαλικό χτυπήσει αυτή την περιοχή, μπορεί να χάσετε αμέσως την ικανότητα να κινηθείτε κανονικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αστάθεια, ζάλη και δυσκολία στο ίσιο περπάτημα.
Αν βρεθείτε να χάνετε ξαφνικά την ισορροπία σας, ειδικά αν όλα φαίνονται σαν να περιστρέφονται, μην περιμένετε. Μπορεί να μην είναι εγκεφαλικό, αλλά είναι καλό να ζητήσετε ιατρική βοήθεια απλώς για να βεβαιωθείτε.
7. Ξαφνικό μούδιασμα/αδυναμία
Ο λόγος που εμφανίζεται ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, συχνά στη μία πλευρά του σώματος, οφείλεται σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό, συχνά κόβει το αίμα σε περιοχές που είναι υπεύθυνες για τις αισθήσεις. Αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την κίνηση και ακόμη και την αίσθηση.
Ανάλογα με το σε ποιο ημισφαίριο του εγκεφάλου συμβαίνει το εγκεφαλικό, θα επηρεάσει την αντίθετη πλευρά του σώματος. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να εμφανιστεί αδυναμία και μούδιασμα στο πρόσωπο, τα πόδια και τα χέρια. Αν εμφανιστεί αυτό το σύμπτωμα, καλέστε αμέσως το 166. Ο χρόνος είναι ουσιαστικός και αν περιμένετε, ο θρόμβος μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος.
Όπως συμβαίνει με όλα τα σημάδια σε αυτό το άρθρο, πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα. Μην πανικοβάλλεστε, να είστε μετρημένοι και προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι. Εάν μπορείτε να λάβετε έγκαιρα ιατρική φροντίδα, η πιθανότητα θετικής έκβασης αυξάνεται σημαντικά.
ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr
πηγή: giatros-in.gr