ιστοσελιδες ροδος

Health Rodos

Υγεία - Ομορφιά - Διατροφή - Φυσική κατάσταση - Σωματική άσκηση

  • HOME
  • ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
    • Source-1
    • Source-2
    • Source-3
    • Source-4
    • Source-5
    • Source-6
    • Source-7
    • Source-8
    • Source-9
    • Source-10
    • Source-11
    • Source-12
    • Source-13
    • Source-14
    • Source-15
    • Source-16
    • Source-17
  • ΡΟΔΟΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • RHODES INFORMATION
    • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
    • SUPERMARKET
  • ΘΡΗΣΚΕΙΑ
  • SHOWBIZ
  • TECHNOLOGY
  • AEGEAN NEWS
    • TOURISM
    • LIVE SPORTS
You are here: Home / Source-9 / Έφτιαξαν κεφτέ με κρέας από μαμούθ: Το κρέας εργαστηρίου είναι ασφαλές – Αλλά είναι υγιεινό;

Έφτιαξαν κεφτέ με κρέας από μαμούθ: Το κρέας εργαστηρίου είναι ασφαλές – Αλλά είναι υγιεινό;

29/03/2023 - 16:30 | Filed Under: Source-9 Tagged With: ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Health Rodos: Είναι οι κεφτέδες από κρέας μαμούθ ένα παράδειγμα από το φαγητό του μέλλοντος;
Το κεφτεδάκι, που φτιάχτηκε με χρήση DNA από υπολείμματα εξαφανισμένου μαμούθ, αποκαλύφθηκε στο μουσείο Nemo Science στην Ολλανδία.
Σε μια παγκόσμια πρώτη, η αυστραλιανή εταιρεία Vow Foods ανέπτυξε το κεφτεδάκι από μαμούθ στο πλαίσιο ενός έργου που αναζητά εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής κρέατος.
Αυτό συμβαίνει επειδή τα ζώα, που εκτρέφονται ειδικά για παραγωγή κρέατος, πιστεύεται ότι συμβάλλουν κατά έως και 14,5% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Πώς καλλιεργείται το κρέας σε εργαστήριο;
Τα ζώα αποτελούνται από βλαστοκύτταρα, τα οποία σχηματίζουν ειδικούς ιστούς, όπως νευρικά ή δερματικά κύτταρα. Η επιστήμη έχει πετύχει εδώ και χρόνια να μπορούμε να πάρουμε κύτταρα από ένα ζώο και να τα πολλαπλασιάσουμε συνθήκες εργαστηρίου.
Τελικά από ένα μικροσκοπικό μυϊκό κύτταρο, μπορούν να αναπτυχθούν δεκάδες δισεκατομμύρια κύτταρα. Αυτά ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν μυϊκό ιστό. Πολλά σκέλη μυϊκού ιστού μαζί μπορούν να σχηματίσουν αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε ως “κρέας”.
Πώς φτιάχνεις έναν κεφτέ από κρέας μαμούθ;
Η εταιρεία συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ernst Wolvetang από το πανεπιστήμιο του Queensland για την καλλιέργεια του κρέατος.
Το κεφτεδάκι είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα μυοσφαιρίνης από μαμούθ (η μυϊκή πρωτεΐνη που δίνει στο κρέας τη γεύση του) και ιστού από ελέφαντα.
Ο Tim Noakesmith, συνιδρυτής της Vow Food, δήλωσε: “Επιλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι ένα σύμβολο της απώλειας της διαφορετικότητας, αλλά και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής”.
Αν και η ομάδα μπορεί να κατάφερε να καλλιεργήσει ένα κεφτεδάκι, δεν ξέρουν πόσο νόστιμο είναι ακόμα γιατί κανείς δεν το έχει δοκιμάσει!
Ο καθηγητής Wolvetang είπε ότι αν έφτιαχναν ξανά αυτούς τους κεφτέδες, θα έπρεπε να κάνουν κάποιες αλλαγές για να βεβαιωθούν ότι είναι νόστιμο.
Και πρόσθεσε κάτι πολύ σημαντικό: “Δεν έχουμε δει αυτήν την πρωτεΐνη για χιλιάδες χρόνια, επομένως δεν έχουμε ιδέα πώς θα αντιδρούσε το ανοσοποιητικό μας σύστημα όταν την φάμε”.

Το κρέας εργαστηρίου είναι ασφαλές για κατανάλωση, αλλά είναι υγιεινό;
Τον Νοέμβριο του 2022 ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποφάσισε. ότι το εργαστηριακώς καλλιεργημένο κρέας είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Για να είμαστε σαφείς, ο FDA δεν εγκρίνει ούτε συνιστά στους ανθρώπους να τρώνε καλλιεργημένο κρέας. Αντίθετα, χρησιμοποίησε τα διαθέσιμα στοιχεία για να καθορίσει απλά ότι το καλλιεργημένο κρέας είναι ασφαλές να πωληθεί στους καταναλωτές. Εντούτοις μέχρι σήμερα, αυτά τα προϊόντα κρέατος δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στο εμπόριο των ΗΠΑ.
Για άτομα που θέλουν να αποφύγουν το συμβατικά επεξεργασμένο κρέας, αλλά δεν θέλουν απαραίτητα να απαλείψουν το κρέας από τη διατροφή τους, η αναδυόμενη επιστήμη του καλλιεργημένου κρέατος θα μπορούσε να είναι μια λύση. Το κρέας μπορεί να καλλιεργηθεί σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας μόνο μερικά κύτταρα που λαμβάνονται από ένα ζώο.
Τι είναι το κρέας εργαστηρίου
Όταν τρώτε μπριζόλα, τρώτε τον μυ της αγελάδας. Όταν τρώτε μηρούς κοτόπουλου, τρώτε κυριολεκτικά τους μυς (και ίσως το δέρμα) ενός κοτόπουλου.
Όταν ζούσαν και εκτρέφονταν για κρέας, αυτά τα ζώα πιθανότατα κατανάλωσαν και πολύ νερό, γη και τροφή. Ορισμένα ζώα έχουν επίσης και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Το καλλιεργημένο κρέας είναι διαφορετικό. Δεν γίνεται με τη σφαγή ενός ζώου και τον επιμερισμό του σε διάφορα κομμάτια κρέατος. Αντίθετα, παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κύτταρα που λαμβάνονται από ένα ζωντανό ζώο και τα οποία αναπτύσσονται σε κρέας σε ένα εργαστήριο.
Τα κύτταρα στεγάζονται σε ένα μέσο που περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για την ανάπτυξη του κρέατος.
Τα κύτταρα διατηρούνται σε περιβάλλον που διατηρεί τη σωστή θερμοκρασία και το σωστό επίπεδο οξυγόνου για να πολλαπλασιαστούν. Μέσω αυτής της διαδικασίας, σχηματίζεται ιστός που μπορεί να καταναλωθεί μόλις μεγαλώσει αρκετά.
Αν και το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει με ένα ωμό κομμάτι κοτόπουλου, πάπιας ή άλλου κρέατος που θα αποκτούσατε με την σφαγή του ζώου, με την μέθοδο αυτή απαιτείται μόλις ένας μικρός αριθμός κυττάρων από ένα ζωντανό ζώο.
Επίσης, η συνολική ποσότητα κρέατος που μπορούμε να πάρουμε από ένα ζώο είναι πεπερασμένη. Τα κύτταρα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά για να γίνουν περισσότερες μερίδες.
Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση κρέατος που καλλιεργείται στο εργαστήριο;
Υπάρχουν πλεονεκτήματα από το να κάνετε το κρέας (ιδιαίτερα το άπαχο) μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Το κοτόπουλο, το μοσχάρι και το ψάρι περιέχουν υψηλής ποιότητας πλήρη πρωτεΐνη και πολλά μικροθρεπτικά συστατικά (όπως βιταμίνη Β12, σίδηρο και χολίνη). Ορισμένα κρέατα περιέχουν επίσης βασικά λιπαρά οξέα.
Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο μπορεί να μοιάζει και ακόμη και να έχει γεύση παρόμοια με αυτά που προέρχονται από ζώα, αλλά τι διατροφικό προφίλ έχει;
Θρεπτικά στοιχεία
Η Brooke Whitney, Senior Communications Associate στην UPSIDE Foods, υποστηρίζει ότι το διατροφικό προφίλ κάθε καλλιεργούμενου κρέατος “εξαρτάται από το συγκεκριμένο προϊόν και την εταιρεία που το παράγει”.
Σύμφωνα με τη Whitney, το κοτόπουλο της UPSIDE Foods “έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά από ένα μέσο κομμάτι κοτόπουλου συμβατικής παραγωγής”. Τελικά, η Whitney είπε, ότι ο στόχος της εταιρείας είναι να προσφέρει στους καταναλωτές κρέας με βελτιωμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών.
Αν και υπάρχει μεγάλη εστίαση στο πώς το καλλιεργημένο κρέας θα είναι παρόμοιο με το παραδοσιακό, θα μπορούσαν επίσης να υπάρχουν μερικές ελκυστικές διαφορές.
Για παράδειγμα, η Melissa Mitri, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια της Melissa Mitri Nutrition, υποστηρίζει, ότι το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο “πιθανότατα θα περιέχει λιγότερα αντιβιοτικά και πρόσθετα”, από το κρέας που παράγεται συμβατικά.
Περιβάλλον
Ένα από τα πιο ευρέως διαφημισμένα οφέλη του καλλιεργούμενου κρέατος είναι ότι η παρασκευή του δεν έχει τις ίδιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις με την παραγωγή παραδοσιακού κρέατος.
Η εκτροφή βοοειδών, πουλερικών, χοίρων και άλλων ζώων και στη συνέχεια η χρήση αυτού του κρέατος ως τροφής, επιβαρύνει το περιβάλλον.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη σημαντική τους επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της UPSIDE, το καλλιεργημένο κρέας εκτιμάται ότι χρησιμοποιεί 77% λιγότερο νερό και 62% λιγότερη γη από το συμβατικά εκτρεφόμενο κρέας.
Το καλλιεργούμενο κρέας θα έσωζε επίσης πολλές ζωές ζώων, καθώς από έναν μικρό αριθμό κυττάρων ενός και μόνο ζώου μπορούν να παραχθούν μεγάλες ποσότητες κρέατος. Μακροπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Το κρέας του μέλλοντος;
Το καλλιεργημένο κρέας είναι ήδη διαθέσιμο στους καταναλωτές σε κάποια μέρη του κόσμου.
Το 2020, η Σιγκαπούρη έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την πώληση προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο (συγκεκριμένα, κοτομπουκιές από την εταιρεία Eat Just με έδρα τις ΗΠΑ).
Άλλες χώρες ενδέχεται να ακολουθήσουν σύντομα, καθώς ο παγκόσμιος κατάλογος των εταιρειών που ερευνούν το καλλιεργούμενο κρέας αυξάνεται (για παράδειγμα η Biotech Foods της Ισπανίας και η Higher Steaks του Ηνωμένου Βασιλείου).
Όλα αυτά ακούγονται πολύ ελκυστικά, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το καλλιεργημένο κρέας θα είναι ισοδύναμο διατροφικά ή θα έχει σημαντική θετική επίδραση στο περιβάλλον.
“Μια πρόσφατη μελέτη του 2020 έδειξε ότι απαιτείται περισσότερη μακροπρόθεσμη έρευνα, για να προσδιοριστεί το πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής κρέατος εργαστηρίου και το εάν και κατά πόσον είναι μια πραγματικά βιώσιμη εναλλακτική λύση στο συμβατικό κρέας”, είπε η Mitri.
Και πρόσθεσε:
“Εάν η διατροφική ποιότητα του εργαστηριακού κρέατος μπορεί να παραμείνει απαράλλαχτη και θεωρηθεί ότι είναι μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη εναλλακτική λύση, μπορεί να δούμε μια σοβαρή ζήτηση ειδικά απ’ όσους υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων”.
Πηγές: https://www.bbc.co.uk, https://www.verywellhealth.com
.
Κρέας εργαστηριακής καλλιέργειας: Πώς παρασκευάζεται, βιωσιμότητα και διατροφική αξία
Ανακάλυψαν βότανο που αντισταθμίζει τον κίνδυνο από το επεξεργασμένο κρέας, όπως μπέικον και αλλαντικά
Εμβόλια στην… σαλάτα μας; Επιστήμονες αναπτύσσουν φυτά που θα εμπεριέχουν φάρμακα
Πολλές ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια στο κρέας, δείχνει νέα έρευνα!
φωτό: iStock
πηγή: iatropedia.gr

Latest..

Καρκίνος του μαστού: Επιστήμονες βρήκαν τρόπο να προβλέπουν αν θα αναπτυχθούν μεταστάσεις

30/05/2023 - 19:18

Health Rodos: Επικεφαλής του εγχειρήματος είναι μία ελληνικής καταγωγής ειδικός από το King’s College του Λονδίνου. Επιστήμονες στη Βρετανία, με επικεφαλής μία ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια,  βρήκαν τρόπο να προβλέπουν εάν θα προκαλέσει μεταστάσεις ο καρκίνος του μαστού. Οι επιστήμονες … [Read More...]

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για την προστασία από κουνούπια σε περίπτωση έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου

30/05/2023 - 19:06

Health Rodos: Η περίοδος που τα κουνούπια κυκλοφορούν περισσότερο έχει ήδη ξεκινήσει, γι’ αυτό και ο ΕΟΔΥ εξέδωσε νέες συστάσεις για την προστασία μας από αυτά ώστε να μειωθεί και ο κίνδυνος λοίμωξης από τον από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση. Επειδή ο ιός … [Read More...]

Ένα πρωτεϊνικό πρωινό προλαμβάνει την υπερφαγία και την παχυσαρκία

30/05/2023 - 19:00

Health Rodos: Η κατανάλωση ενός πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με ερευνητές στην Αυστραλία. Μεγάλο μέρος των τροφίμων που καταναλώνουμε πλέον είναι επεξεργασμένα και εξευγενισμένα και είναι συνήθως χαμηλά … [Read More...]

Παραδοχή από Κινέζο επιστήμονα για τον κορωνοϊό: «Μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο»

30/05/2023 - 18:57

Health Rodos: Η προέλευση του κορονοϊού τίθεται εκ νέου «στο τραπέζι» μετά τις δηλώσεις του πρώην διευθυντή του Κέντρου Ελέγχου και Προστασίας Νοσημάτων (CDC) της Κίνας, ότι η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο για την προέλευσή του δεν πρέπει να αποκλειστεί.@media(max-width: 767px) { .gAdLeft { … [Read More...]

Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα λόγω τσιγάρου – Πέντε σοκαριστικά στοιχεία για το κάπνισμα

30/05/2023 - 18:23

Health Rodos: Πέντε, σοκαριστικά, στοιχεία για το κάπνισμα, με αφορμή την αυριανή (31.05.2023) Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Κάθε λεπτό 10 εκατομμύρια καπνιστές ανάβουν τσιγάρο και 15 άνθρωποι πεθαίνουν λόγω του καπνίσματος! Από τους 8 δισεκ. ανθρώπους στη Γη εκτιμάται ότι … [Read More...]

Βρετανία: Εντοπίστηκαν τα παλαιότερα κρούσματα πανώλης ηλικίας 4.000 ετών

30/05/2023 - 18:23

Health Rodos: Ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ εντόπισαν στη Βρετανία τρία κρούσματα Yersinia pestis, του βακτηρίου που προκαλεί πανώλη, ηλικίας 4.000 ετών. Πρόκειται για τα παλαιότερα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια στη Βρετανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση που έκαναν στο … [Read More...]

Ιός του Δυτικού Νείλου – ΕΟΔΥ: Τι να κάνετε για να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια

30/05/2023 - 18:00

Health Rodos: Iatropedia newsroom 30 Μαΐου 2023 | 19:00 Καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από … [Read More...]

Ερευνητές εντόπισαν τα παλαιότερα κρούσματα πανώλης στη Βρετανία – Χρονολογούνται πριν από 4.000 χρόνια

30/05/2023 - 17:29

Health Rodos: Πρόκειται για τα παλαιότερα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ασθένεια στη Βρετανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό «Nature Communications» Ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ εντόπισαν στη Βρετανία τρία κρούσματα Yersinia pestis, του … [Read More...]

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προστατευτείτε – Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ

30/05/2023 - 17:18

Health Rodos: Οδηγίες για την προστασία από τα κουνούπια καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας τους, εξέδωσε Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε περίπτωση επανακυκλοφορίας του ιού.Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ … [Read More...]

Οδηγίες ΕΟΔΥ: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

30/05/2023 - 17:05

Health Rodos: Ο ΕΟΔΥ συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε περίπτωση επανακυκλοφορίας του ιού. Καθώς ξεκίνησε η περίοδος κυκλοφορίας των κουνουπιών, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας … [Read More...]

24 hr ΡΟΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Rodos Alarm ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ SITE ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Web Tech News

Follow us – Contact
Rodos Tech and Web Development info@rodos-island.gr

Φιλικά site











  • Μίκα Ιατρίδη από Νίσυρο: «Επιλέγουμε αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για μια αυτοδύναμη και ισχυρή Ελλάδα!»
  • «Ένα ταξίδι στον πολιτισμό της Ρόδου από τον Σέρβο συγγραφέα ταξιδιωτικών εμπειριών Ivan Andrejic»
  • Με επιτυχία έγινε ο αγώνας πίστας που διοργάνωσε ο Γ.Σ. Διαγόρας
  • Ανακοίνωσε Παπαδόπουλο ο Ευαγόρας
  • Καμπ τεχνικής ποδοσφαίρου από ΠΑΟΚ Κω και ΠΑΕ ΠΑΟΚ
  • Τζόνι Ντεπ: Σοβαρό ατύχημα για τον ηθοποιό – Tι έγραψε στα social media
  • Ποιο διαζύγιο; Το δεύτερο χτύπημα για τον Μαθιό στον Σασμό
  • Ράνια Θρασκιά: «Έχω πονέσει πολύ στην προσωπική μου ζωή»
  • Περίοδος δύο φορές σε ένα μήνα – Τι συμβαίνει
  • Η Μαρία Κορινθίου έχει αγαπήσει την νέα της εμφάνιση και αυτό φαίνεται στις φωτογραφίες της με μαγιό
  • Λόγος και Μέλος: Αντώνιος Αλυγιζάκης 1946-2023 (Α΄)
  • Ο Θεός δεν κολάζει κανέναν, την κόλαση την δημιουργούμε μέσα μας..
  • Καταλαβαίνεις τι κάνει ο διάβολος;
  • Ας μιλήσει ελεύθερα η φύση χωρίς να βιάζεται το μυαλό και η ψυχή των παιδιών….
  • Γέροντας τῶν Ἀγράφων: «Πᾶμε παπαδιά μου νὰ φύγουμε. Οἱ γιατροὶ τρελάθηκαν…»
  • Games with Gold: Αυτά είναι τα δωρεάν παιχνίδια Xbox για τον Ιούνιο
  • Ratchet & Clank: Rift Apart, κυκλοφορεί για PC τον Ιούλιο!
  • Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεχνητή νοημοσύνη – Μπορεί να αφανίσει την ανθρωπότητα
  • Ανακοινώθηκε και έρχεται σε PC το Ratchet & Clank: Rift Apart (trailer)
  • Η Sony ερευνάται για πιθανή κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης του PlayStation στην αγορά
hire cars - web tech design - mediterranean cruises