Health Rodos: Περισσότερες βιταμίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σημαίνει χαμηλότερος κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης. Δείτε το γιατί.
Οι έγκυες γυναίκες των οποίων το αίμα περιέχει υψηλότερα επίπεδα απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως Β12, χαλκό και μαγγάνιο, μπορεί να αντιμετωπίσουν χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση δύο δεκαετίες αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Το μαγγάνιο, το σελήνιο, το μαγνήσιο και ο χαλκός είναι απαραίτητα μέταλλα των οποίων οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις. Έρευνες είχουν συνδέσει τα υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου με χαμηλότερο κίνδυνο για προεκλαμψία ή υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές ήθελαν επιπλέον να μάθουν εάν υψηλότερα επίπεδα αυτών των μετάλλων που κυκλοφορούν στο αίμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης αργότερα στη ζωή.
«Οι άνθρωποι εκτίθενται συνεχώς σε βαρέα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αυτά τα μέταλλα και στοιχεία μπορεί να έχει αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα στην υπέρταση», δήλωσε ο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Mingyu Zhang, ο οποίος είναι επιδημιολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο Zhang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από 493 γυναίκες που ήταν εγγεγραμμένες στο Project Viva, μια συνεχιζόμενη μελέτη γυναικών και παιδιών στην ανατολική Μασαχουσέτη που ξεκίνησε το 1999.
Χρησιμοποιώντας δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν μεταξύ 1999 και 2002 κατά τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης των γυναικών, οι ερευνητές μέτρησαν τις συγκεντρώσεις των μη ουσιωδών μετάλλων, του βαριούχου μετάλλου, του μολύβδου και άλλων βασικών μετάλλων, όπως χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης μέτρησαν το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β12.
Σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, μεταξύ 2017 και 2021, οι ερευνητές μέτρησαν την αρτηριακή πίεση των γυναικών, που ήταν τότε κατά μέσο όρο 51 ετών.
Οι συμμετέχουσες θεωρήθηκε ότι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση εάν οι μετρήσεις τους ήταν 130/80 ή παραπάνω ή αν ανέφεραν ότι έπαιρναν φάρμακα για τον έλεγχο της αρτηριακής τους πίεσης.
Σύμφωνα με το AHA και το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας, η αρτηριακή πίεση θεωρείται φυσιολογική εάν η συστολική ένδειξη (ο κορυφαίος αριθμός) είναι κάτω από 120 mmHg και η διαστολική (ο κάτω αριθμός) είναι κάτω από 80 mmHg.
Για τις γυναίκες των οποίων τα επίπεδα χαλκού στο αίμα διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία ήταν 25% χαμηλότερος.
Ο διπλασιασμός του μαγγανίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχε επίσης ως αποτέλεσμα 20% χαμηλότερο κίνδυνο. Εξετάζοντας τον συνδυασμό χαλκού, μαγγανίου, σεληνίου και ψευδαργύρου, όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος για υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία.
Τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκαν επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία.
Οι γυναίκες με διπλάσια ποσότητα Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν μετρήσεις συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 3,64 mmHg χαμηλότερες και διαστολικές μετρήσεις κατά μέσο όρο 2,52 mmHg χαμηλότερες από τις συνομήλικές τους με χαμηλότερα επίπεδα Β12.
Η λήψη βιταμινών και μετάλλων ιδιαίτερα του χαλκού, του μαγγανίου και της βιταμίνης Β12, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη κατά της υπέρτασης στη μέση ηλικία, μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο για τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο των γυναικών στη μετέπειτα ζωή.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα, συμπεριλαμβανομένων κλινικών δοκιμών, για να καθοριστεί η βέλτιστη διατροφική πρόσληψη αυτών των μετάλλων και μικροθρεπτικών συστατικών.
ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr
πηγή: giatros-in.gr