Health Rodos: Τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία και εμείς σας έχουμε ένα υγιεινό και θρεπτικό πρωινό.
Το πρωινό γεύμα των παιδιών δεν είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, διότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι τι τρώνε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, παίζει καθοριστικό ρόλο στην παροχή της ενέργειας που χρειάζονται οι μαθητές καθ’ όλη τη διάρκεια του πρωινού, ειδικά αν έχουν φάει ελάχιστο πρωινό. Επίσης, τους αποτρέπει από το να φτάνουν στο μεσημεριανό γεύμα με υπερβολική πείνα.
Τι να βάζουμε κάθε πρωί στις σχολικές τσάντες των παιδιών μας; Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν τη θεωρία: κάτι υγιεινό και θρεπτικό και, αν είναι δυνατόν, διαφορετικό κάθε μέρα. Στη συνέχεια όμως η πράξη περιπλέκεται: η πρωινή βιασύνη και τα γούστα των παιδιών -που συχνά δεν συμπίπτουν με το τι είναι υγιεινό- περιπλέκουν την επιλογή.
Αλλά με έναν συνδυασμό φαντασίας και κοινής λογικής μπορείτε να το πετύχετε σωστά. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες ιδέες που βασίζονται σε οδηγίες από ενδοκρινολόγους και διαιτολόγους-διατροφολόγους.
Πολύ περιστασιακά γεύματα
Τα αρτοσκευάσματα είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να απορρίπτεται ή, το πολύ πολύ, να περιλαμβάνεται πολύ περιστασιακά στις σχολικές τσάντες των μαθητών. Τα γλυκά, τα μπισκότα και άλλα ορεκτικά, υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα καταναλώνονται ευρέως από τα ισπανικά παιδιά, σύμφωνα με διάφορες αναλύσεις, όπως η μελέτη EsNuPI (Estudio Nutricional en Población Infantil Española), που διεξήχθη από το Fundación Española de la Nutrición (FEN) και το Fundación Iberoamericana de la Nutrición (FINUT) και δημοσιεύθηκε το 2019.
Οι συνέπειες μιας διατροφής πλούσιας σε ανθυγιεινά τρόφιμα -μαζί με άλλες ανθυγιεινές συνήθειες- αποτυπώνονται στη μελέτη Aladdin 2019, που προωθείται από τον Ισπανικό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη Διατροφή: 4 στους 10 μαθητές που αναλύθηκαν είναι υπέρβαροι, δηλαδή 40,6%. Από το ποσοστό αυτό, το 23,3% είναι υπέρβαρα και το 17,3% παχύσαρκα.
Τα βιομηχανικά προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας, όπως αναφέρεται από το FEN, αποτελούνται από αλεύρι, λίπη διαφορετικής προέλευσης (βούτυρο, μαργαρίνη, φυτικά έλαια, υδρογονωμένα λίπη) και ζάχαρη. Μπορεί επίσης να περιέχουν άλλα συστατικά, γενικά σε μικρές ποσότητες: κακάο, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα, κρόκο αυγού, κ.λπ.
Τα σνακ θα αποτελούσαν, κατ’ αρχήν, μια πιο υγιεινή επιλογή από τα ψωμάκια ή τα μπισκότα. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές καταλήγουν να είναι ανθυγιεινά επειδή παρασκευάζονται με λευκό ψωμί αντί για ολικής άλεσης (ή με ψωμί σε φέτες, το οποίο τείνει να έχει περισσότερα λιπαρά) και είναι γεμάτα με τρόφιμα που δεν συνιστώνται για καθημερινή χρήση, όπως τσορίθο και άλλα αλλαντικά, πολύ λιπαρά τυριά, επάλειψη σοκολάτας κ.λπ.
Ιδέες για ένα υγιεινό πρωινό γεύμα
Οι υπόλοιπες επιλογές μπορεί να φαίνονται περιορισμένες, αλλά αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Αρχικά, υπάρχει η τεράστια ποικιλία φρούτων, η κατανάλωση των οποίων ενθαρρύνεται τα τελευταία χρόνια από τα ίδια τα σχολεία. Ορισμένα σχολεία ενθαρρύνουν τους μαθητές να παίρνουν φρούτα για το μεσημεριανό γεύμα μόνο ορισμένες ημέρες, για παράδειγμα την Τρίτη και την Πέμπτη.
Είναι πάντα προτιμότερο να παίρνετε ολόκληρα φρούτα παρά χυμούς φρούτων και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να αποφεύγονται οι βιομηχανικοί χυμοί, καθώς και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.
Τα φρούτα που μπορούν να μεταφερθούν στο σχολείο ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σκόπιμο να τα κόψετε και να τα βάλετε σε αεροστεγές δοχείο.
Ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς: αχλάδι, μήλο, μπανάνα, ροδάκινο, νεκταρίνι, ακτινίδιο, ανανάς, πορτοκάλι, μανταρίνι, φράουλα, παπάγια, κόκκινα φρούτα, πεπόνι, καρπούζι, δαμάσκηνα, κεράσια… Και γιατί όχι μια φρουτοσαλάτα με ό,τι φρούτο έχετε στο σπίτι;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια άλλη καλή εναλλακτική λύση: γάλα, γιαούρτια (κατά το δυνατόν φυσικά), τυριά (κατά προτίμηση φρέσκα, καθώς τείνουν να έχουν λιγότερες θερμίδες, λιπαρά και νάτριο)… Τα smoothies περιέχουν πάρα πολύ ζάχαρη, οπότε δεν αποτελούν ένα πολύ υγιεινό σνακ.
Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα (μόνο από την ηλικία των 5 ετών, λόγω του κινδύνου πνιγμού στα μικρά παιδιά) παρέχουν μια καλή δόση υγιεινής ενέργειας. Εάν είναι δυνατόν, δεν πρέπει να είναι τηγανητά ή πολύ αλμυρά. Τοστ ή μπαστουνάκια ψωμιού ολικής άλεσης, άπαχο κρέας όπως κοτόπουλο, λαχανικά όπως ντομάτες ή καρότα (προετοιμασμένα ως crudités), τόνος… είναι άλλες ιδέες.
Ένα σπιτικό χούμους αλειμμένο σε φρυγανιές ολικής άλεσης μπορεί να είναι ένα πολύ ορεκτικό γεύμα, τουλάχιστον για μερικά παιδιά.
ΠΗΓΗ: Ηealthstat.gr
πηγή: giatros-in.gr