Health Rodos: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαρίνης, μιας πρωτεΐνης του αίματος που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.
Άρα η έλλειψη του συνεπάγεται με τον ανεπαρκή αριθμό «οχημάτων μεταφοράς οξυγόνου», δηλαδή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο οργανισμός να δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει με οξυγόνο των εγκέφαλο, τους μυς και γενικά όλους τους ιστούς σας, αφήνοντας σας αδύναμους και εξουθενωμένους.
Ενδείξεις της έλλειψης σιδήρου
Γνωρίζατε ότι η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή διατροφική διαταραχή στον κόσμο; Περισσότερο από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από έλλειψη σιδήρου. Οι γυναίκες, τα βρέφη, τα παιδιά, οι χορτοφάγοι και οι συχνοί αιμοδότες είναι αυτοί που παρουσιάζουν συχνότερα αυτή τη διαταραχή.
Είναι σημαντικό να είναι κανείς ενήμερος για τις ενδείξεις και τα συμπτώματά της, καθώς η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη. Παρακάτω αναφέρουμε τις ενδείξεις και τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:
Κούραση
Ο σίδηρος είναι χρήσιμος για την παρασκευή της αιμοσφαιρίνης, η οποία περιέχεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Όταν έχετε έλλειψη σιδήρου, τα ερυθρά αιμοσφαίρια μειώνονται. Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε κόπωση.
Δυσκολία στην αναπνοή
Όταν απουσιάζει το οξυγόνο από τα αιμοσφαίρια, ύστερα από απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, λαχανιάζετε εύκολα.
Ευαισθησία στους μύες
Όταν έχετε έλλειψη σιδήρου, οι μύες σας δεν μπορούν να ανακάμψουν φυσιολογικά. Εάν κατά το πρωινό, καθημερινό σας περπάτημα πονάτε περισσότερο από όσο πρέπει, ίσως έχετε έλλειψη σιδήρου.
Δυσκολία στη συγκέντρωση
Ο σίδηρος είναι σημαντικός για τη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών. Εάν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή αισθάνεστε λιγότερο λειτουργικοί από το συνηθισμένο, ίσως έχετε έλλειψη σιδήρου.
Απάθεια
Η μη σωστή λειτουργία των νευροδιαβιβαστών μπορεί επίσης να σας κάνει να αισθανθείτε απάθεια για ό,τι συνήθως σας χαροποιεί, όπως και για τους φίλους και την οικογένειά σας.
Ασυνήθιστα χλωμό δέρμα.
Η χλωμάδα ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη μειωμένης ποσότητας αιμοσφαιρίνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος, κάτι που προκαλείται εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου.
Ροζ ή κόκκινα ούρα
Εάν τα ούρα σας έχουν ροζ χρώμα αφού φάτε παντζάρια, ίσως ο σίδηρός σας να μην επαρκεί για την απορρόφηση ορισμένων χρωστικών ουσιών.
Εύθραυστα νύχια
Όταν τα νύχια γυρίζουν προς τα μέσα ή όταν παρουσιάζεται κοιλονυχία στα νύχια, ενδέχεται να έχετε έλλειψη σιδήρου. Το ίδιο ισχύει με τα αδύναμα νύχια του χεριού και του ποδιού.
Συχνές λοιμώξεις
Εάν αρρωσταίνετε πιο συχνά από το συνηθισμένο, ενημερώστε το γιατρό σας για τη διατροφή σας και κάνετε εξέταση αίματος. Ίσως εκπλαγείτε εάν μάθετε ότι έχετε έλλειψη σιδήρου.
Δύο εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από έλλειψη σιδήρου. Ίσως να γνωρίζετε και κάποιους. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας.
Ομάδες υψηλού κινδύνου
Οι γυναίκες που αιμορραγούν πολύ στην περίοδό τους και όσες διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης εκδηλώνουν συχνά έλλειψη σιδήρου.
Η συνηθέστερη αιτία έλλειψης σιδήρου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και στους άντρες είναι η γαστρεντερική αιμορραγία, η οποία μπορεί να αποτελεί ένδειξη για ορθοκολικό καρκίνο ή προκαρκινικό πολύποδα ή μπορεί να έχει προκληθεί από έλκη ή γαστρίτιδα.
Επίσης, ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως οι βαριατρικές, μπορεί να αποτρέψουν την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο, οδηγώντας σταδιακά σε έλλειψη.
Τέλος, η έλλειψη σιδήρου είναι συχνή στα άτομα που ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική διατροφή.
Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι δυνατό να διορθώσουν την αναιμία, ωστόσο είναι σημαντικό να εντοπίζεται η υποκείμενη αιτία της έλλειψης σιδήρου πριν δοκιμαστεί οποιοδήποτε μέσο διόρθωσης.
Διατροφή και σίδηρος
Όσων αφορά την λήψη απορροφήσιμου σιδήρου από την τροφή, πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι :
- Ο αιμικός σίδηρος που περιέχεται μονάχα στις ζωικές τροφές (κρέας, πουλερικά και ψάρια) είναι πιο απορροφήσιμος (2 με 3 φορές πιο πολύ) από τον μη-αιμικό σίδηρο που περιέχεται στις φυτικές τροφές (σπανάκια, φασόλια κ.λ.π).
- Όταν τρώτε διαφορετικά φαγητά μαζί, εκείνα μπορεί να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους είτε αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να απορροφάει σίδηρο είτε το αντίθετο. Τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση, ιδιαίτερα του μη-αιμικού σιδήρου (για αυτό ρίξτε λίγο λεμόνι στο σπανάκι σας). Σε αντίθεση τρόφιμα που περιέχουν χημικές πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, φυτικά οξέα ή ασβέστιο (καφές, τσάι, γαλακτοκομικά, όσπρια, ξηροί καρποί, αυγά) δυσκολεύουν την απορρόφηση και αποθήκευση του.
Σωτηριάδου Χριστίνα
newsitamea.gr
πηγή: giatros-in.gr